Radioaktív egy termálfürdő vize, a részecskék dózisa meghaladja az egészségügyi határértéket

by admin

Az Érsekújvári járásbeli Bellegszencse (Podhájska) termálfürdőjében az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségű radioaktív részecskét észleltek, amit a fürdő vezetése megpróbált eltitkolni – számolt be róla az RTVS.

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet (SIŽP) és a szlovák rendőrség közös vizsgálata után derült fény az esetre.

A vízben talált radioaktív részecskék mennyisége jelentősen túllépte a megengedett egészségügyi határértéket a Bellegszencsei fürdőben, Szlovákiában.

radioaktív gyógyvíz termálfürdő Bellegszencse Podhajska Szlovákia
Érdekel a fürdők világa? Akkor Neked szól a Fürdők, gyógyfürdők csoport, és feliratkozhatsz hírlevelünkre is. Ha a turizmus hírekről is szívesen olvasol, akkor ajánlom figyelmedbe a Turizmus hírek csoportot.

A rendőrség nyomozásának köszönhetően derült ki, hogy a termálvíz minőségét kivizsgáló szakértő eltitkolta és kihagyta a jelentéséből a sugárzásra vonatkozó adatokat. Az RTVS szerint ebből az következik, hogy a környezetvédelmi minisztérium előző vezetése hamis vízminőségi elemzések alapján engedélyezte a termálvíz kinyerését, amely így árthatott a látogatók egészségének.

Ha egy víz kisebb mértékben radioaktív, az önmagában még nem probléma, sőt! Magyarországon több fürdő (Gellért, Rudas, Rác, Miskolctapolcai barlang, Egri termál, Hévízi-tó) vize is tartalmaz radont, amely radioaktív nemesgáz. A radonos gyógyvizek kis dózist tartalmaznak csak, amely serkentő hatással van a sejtekre, de nem okoz visszafordíthatatlan károsodást, hanem épp ellenkezően, jótékony eredménnyel bír.

A felügyelet most megállapította a termálvíz jogtalan kinyerését, és a fürdőt működtető céget 130 ezer eurós pénzbírsággal sújtotta, ami ellen az fellebbezést nyújtott be.

Kiderült továbbá, hogy a Bellegszencsei fürdő a szennyvizét éveken át a helyi patakba engedte, ami aztán a Liska folyóba torkollt.

“A törvényszéki vizsgálat bebizonyította, hogy a szennyvíz kiengedése (…) a folyó élővilágának elhalását és más súlyos környezeti károkat okozott”

közölte a környezetvédelmi minisztérium

Érdekel a fürdők világa? Akkor Neked szól a Fürdők, gyógyfürdők csoport, és feliratkozhatsz hírlevelünkre is. Ha a turizmus hírekről is szívesen olvasol, akkor ajánlom figyelmedbe a Turizmus hírek csoportot.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben