Szauna segély az ukrán menekülteknek, felelevenedik a hidegháborús szauna diplomácia is

by Kassay Tamás

A Sauna Aid egy új, több országra kiterjedő kezdeményezés, amelyet a Nemzetközi Szauna Szövetség (ISA) támogat, és amely mobil szaunákat és támogató önkénteseket biztosít az Ukrajnát elhagyni kényszerülő menekültek számára. A szauna diplomácia a hidegháború után újra szerephez juthat, erről a cikk végén lehet majd olvasni.

A mozgatható szaunákat először Lengyelország és Litvánia kiválasztott helyszíneire küldik. Ezt követően további, ukrán menekülteket befogadó országok következnek. Az ISA lengyelországi, csehországi, németországi, litvániai, norvégiai, dániai, brit és finnországi tagszervezetei koordinálják a szaunák szállítását, valamint önkéntes szaunakísérők toborzását a szaunák üzemeltetésére és karbantartására.

A szauna – vagy ahogy az ukránok ismerik, a lazina/banya – a mindennapi élet fontos része, amely a higiénia, a stresszoldás, a szocializáció, a pszichológiai kényelem és a társadalmi identitás eszköze.

Az ukránok “második anyjuknak” is nevezik a banyát, amely a kultúra része.

ukrán menekültek szauna diplomácia
fotó: Kiev Checkin; wellness témákkal vár a gyógyfürdős csoportunk is.

A kezdeményezést Mikkel Aaland, szaunaspecialista, fotós és a Sweat című, a globális fürdőzési hagyományokat részletező klasszikus könyv szerzője kezdte el népszerűsíteni.

“A szaunázás nem tekinthető luxusnak, és nem is csak a tisztaságról szól” […] “ez egy társadalmi esemény, amely összehozza a fiatalokat és az időseket, a gazdagokat és a szegényeket, és elősegíti a békét és az emberszeretetet.

Az orosz kultúrkörből ered a banya megnevezés a gőzfürdős szaunára vonatkozóan, viszont ez nem jelenti azt, hogy orosz hagyományról beszélhetnénk. Sőt! Javaslom a kedves Olvasónak Baba néni angol nyelvű videóját az ukrán banya történelméről:

Egyébiránt nem ez az első alkalom, hogy az ISA szaunázási támogatást nyújt a nagy világesemények idején. A 2011-es fukusimai szökőár és atomerőmű-baleset után az ISA és a Japán Szauna Társaság 5 héten át tartott fenn egy sátorszaunát, amelyet több mint ezer helyi lakos használt tisztálkodásra.

Szauna diplomácia

ukrán menekültek szauna diplomácia
fotó: Kiev Checkin; wellness témákkal vár a gyógyfürdős csoportunk is.

A szaunadiplomáciát a hidegháború idején használták, amikor a finn elnök, Kekkonen szovjet és nyugati vezetőket látott vendégül egy titkos szaunában, Helsinki mellett, hogy a szauna pihentető melegétől és gőzétől kényeztetve izzadjanak és tárgyaljanak a világ jövőjéről. Az akkori gyakorlatot felidézendő az ISA a szaunasegély mellett most az ukrán és az orosz tisztviselőknek is tett felajánlást, hogy találkozhassanak és kidolgozhassák a helyzet békés rendezését.

Adományozni a kezdeményezés hivatalos oldalán lehet, ahol egyéb felajánlásokat is tehetünk, többek között lehetőség van önkéntes szaunakísérőként dolgozni, vagy mozgatható szaunákat vagy szauna-kiegészítőket is biztosítani.

Érdekelnek a fürdős és wellness hírek? Akkor gyógyfürdős csoportunk Neked szól! Élménybeszámolók mellett szakmai háttérről is találsz infókat, valamint eseményekről is értesülhetsz. Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz. Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben