Dagály fürdő termál medence wellness

Változás a Dagály Fürdő életében!

by Waterfan

2020 március 31-től új, egyelőre ismeretlen Üzemeltető irányítása alá kerül a Dagály a BGYH Zrt-től.

A Nemzeti Sportközpontok felbontotta a bérleti szerződést a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-vel január 31-én. Akinek előre megváltott bérlete, jegye van, az az átjárhatósági szabályok szerinti más fürdőkben fogja tudni lefürdőzni a belépőjét, hacsak nem születik majd más megállapodás, miután majd kiderül, ki is lesz az új Üzemeltető. Eddig sajnos sehol nem találtam erről információt.

Dagaly furdo termal medence

Amit tudni lehet a Mentsük meg a Dagály fürdőt facebook oldalon közzétett bejegyzésekből és az ott olvasható kommentekből:

Január 31-én történt a felmondás a Nemzeti Sportközpontok részéről, ezért már csak március 31-ig bérelheti, valamint üzemeltetheti a Dagályt a BGYH.

Itt írtam róla, hogy éppen február 1-jén váltotta posztján Szűts Ildikó az addigi BGYH vezérigazgatót, Szőke Lászlót.

Előzmények, történelmi gyorstalpaló:

  • – 2015 decemberében döntött a Fővárosi Közgyűlés arról, hogy az addig a főváros (BGYH) tulajdonában álló Dagály fürdőt átadja az államnak és így a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába kerül a létesítmény, cserébe az állam átvállalja a BKV 52 milliárd forint tőkeösszegű tartozását. Az értékelés idején a Dagályt 3,8 milliárd forintra becsülték, a főváros számára tehát jó üzletnek tűnt, még ha a fürdőzők szempontjából nem is volt feltétlenül előnyös. Tarlós István akkori főpolgármester nyilatkozatban fejtette ki, hogy a Vizes Világbajnokság után nem szeretné a főváros visszavenni a fürdő komplexumot, mert az addigra ott felépülő létesítmény üzemeltetése túl sokba kerülne.
  • – 2016 szeptember 18-án, 68 év működés után bezárt a Dagály és az állam vállalta, hogy 2017-ben a Vizes VB után felújítva újra megnyitja a látogatók előtt. Némi késéssel, műszaki és ergonómiai hiányosságokkal ugyan, de:
  • – 2018 augusztus 14-én nyitották meg végül a fürdőt a nagyközönség számára, amit élőben közvetítettem a blogomon (video).
  • 2019 január 1-től a BGYH teljes egészében kibérelte a fürdőt és átvette a szakmai vezetést a Duna Arénát is üzemeltető Budapest 2017 Nonprofit Zrt.-től.

A bérleti konstrukcióval kapcsolatban Szőke László korábban is fogalmazott meg kritikát, és dolgozott azon, ahogy a Dagály vagyonkezelői joga is visszakerüljön a BGYH Zrt.-hez, hiszen, mint az most a felmondással meg is valósult, a 2019 óta elvégzett javítási munkák, kényelmi beruházások ott maradnak a fürdőben, de az ezek költségét megfinanszírozó BGYH nem kapja vissza a beruházás összegét, mert nincs tovább joga belépődíjat szedni.

Fürdőrajongóként úgy látom és azt hallottam vissza a fürdős társadalomban zajló beszélgetésekből, hogy a vendégek örömmel fogadták a BGYH érkezését, mert a szakmai vezetés adott a vendégek visszajelzéseire és figyelembe vette ezeket a szolgáltatás színvonalának javításához. A változásnak egyelőre – mivel az új Üzemeltető még nem ismert – nem örülnek a törzsvendégek.

A Dagály esetében a néhány éves kényszerpihenő és a nem túl acélos újraindulás után komoly munkát igényelt a fürdő marketingjének újjáépítése és a látogatószám növelése, mert 2018-ban a látogatottság a bezárás előtti időszakhoz viszonyítva mindössze 25%-ot ért el.

Az új üzemeltető kiléte egyelőre ismeretlen. Érdeklődve és bizakodva várjuk. A verseny egészséges is tud lenni, ösztönözheti a piaci szereplőket a még jobb szolgáltatásra. Kérdés, hogy lesz-e piaci verseny, vagy inkább csak versenyzés és sport marad üzleti alapon. Találgatni lehet, de nem érdemes, a tényeket tudjuk, ami pedig még a jövő zenéje, arról később még hallani fogunk.

Ha hasznosnak találod az oldalam, akkor nagyon örülök neki, ha megosztod a bejegyzést, és kommentben megírod a véleményed. A nem spammelős hírlevelemre itt iratkozhatsz fel.

Üdvözlettel,
Mr Spabook

kép: saját

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben