Túl sok a vízitragédia – elkerülhetnénk, ha odafigyelnénk egymásra és pár dologra

by admin

Az elmúlt időszakban szinte naponta olvashattunk híreket arról, hogy vízbe fulladtak gyerekek és felnőttek is a nyári önfeledt pancsolás közepette. A tragédiák elkerülhetők lennének, ha odafigyelnénk egymásra és ha tudnánk, mit kell tenni, ha valaki bajban van.

A vízirendőrök 2021-ben eddig 220 embert mentettek ki a Balatonból, ennek ellenére már 13-an halálukat lelték a tóban – tette közzé a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság. Ez a szám magasabb, mint a 2020-as egész évi volt, akkor 8 ember veszett a tóba.

Ezen vízbefulladások általában nem kötődtek jogszabálysértéshez, viharjelzés nélküli időben (illetve nem viharos időjárásban) a parthoz viszonylag közel, vagy relatíve kis vízmélységben következtek be. A veszélyhelyzetek elsősorban a hőcsúcsokhoz kapcsolódtak, és a kiváltó okok között sokszor tetten érhető volt az időskori, vagy egyéb alapbetegség miatti eszméletvesztéses, rosszullétes veszélyhelyzet, valamint a megfelelő úszni tudás, vízbiztonság hiánya.

Vízen, vagy a vízben fontos, hogy betartsuk a viharjelzési szabályokat, figyeljünk oda egymásra, mert egy veszélyhelyzet villámgyorsan kialakulhat. A Balatonon már 40 helyen látható viharjelző állomás, amelyből 3 nyílt vízi elhelyezésű.

I. fokú viharjelzés esetén a viharjelzők sárga fényjelzése percenként 45-öt villan,

ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.

II. fokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan,

ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével). A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatonba fulladások, vízi balesetek megelőzése érdekében a Rendőrség kéri, hogy fogadjuk meg ezeket a tanácsokat:

vízitragédia Balaton viharjelzés vízimentők
fotó: Police.hu
Ha érdekel a strandok világa, Neked szól a Fürdők, gyógyfürdők, és a Turizmus hírek csoport.
  • Aki nem tud úszni, az ne menjen be a természetes vizekbe, inkább a parti sávban hűsítse magát!
  • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek!
  • Soha ne távolodjunk el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek használatával még csak most ismerkedünk!
  • Kerüljük a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel, valamint a hőmérséklet hirtelen változása sokkhatással lehet a szervezetre!
  • Amennyiben nem biztos valaki a saját úszni tudásában és vízi járművekkel vízre megy, mindenképpen viseljen mentőmellényt!
  • Lehetőleg kerüljük az extrém melegben, a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást!
  • Lehetőleg ne fogyasszunk alkoholt, a szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!
  • A parttól távol kerüljük az egyedül való úszást, valamint a fürdőeszköz használatot is!
  • Amennyiben vízibiciklit (vagy egyéb műanyag fürdőeszközt) és SUP-ot kölcsönzünk és az úsznás tudásunk nem teljesen biztos, akkor kérjünk mentőeszközöket és mentőmellényt is.
  • Különösen fontos, hogy lehetőség szerint kerüljük az egyedüli vízen tartózkodást, különösen a legmelegebb órákban, valamint hőségriadók esetén, mert egy esetleges rosszullét, vagy baleset esetén könnyebben bekövetkezhet. Ha kéznél van a segítség – a tragédia elkerülhető!

Az alábbi videót az Utazás Kiállításon lőttem, amikor a VMSZ – Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és ÖTE tartott bemutatót. Érdekes volt látni, ahogy többféle szituációt is bemutattak. Van, amikor a bajba került tud közreműködni a mentésben, de van, amikor magatehetetlen. Fontos, hogy járjunk nyitott szemmel és vegyük észre, ha valaki segítségre szorul!

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülünk vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelünk, tegyünk bejelentést a 112-es segélyhívón, vagy az ingyenesen hívható 1817-es vízi segélyhívó telefonszámon!

Érdekel a strandok és fürdők világa? Akkor Neked szól a Fürdők, gyógyfürdők csoport, és feliratkozhatsz hírlevelünkre is. Ha turizmus hírekről is szívesen olvasol, akkor ajánlom figyelmedbe a Turizmus hírek csoportot.