Szállodák jönnek-mennek a Hunguest Hotels portfóliójában

by admin

A Hunguest Hotels megvált 3 szállodájától, miközben vásárolt 1 újat, így mondhatjuk, hogy felpezsdült az élet a legendás nevű szállodaipari cégnél, amely ma az OPUS Nyrt-n keresztül Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában áll. Lássuk, mi ment, mi maradt, hogy néz ki most a portfólió.

A Hunguest Hotels eladott 3, megvásárolt 1 szállodát

Alig két hete jelentek meg hírek, hogy profiltisztításra hivatkozva az Opus Global tulajdonában álló Hunguest Hotels eladja 2 szállodáját is az osztrák Murau mellett. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közlemény szerint október 15-én a társaság eladta a Holiday Resort Kreischberg-Murau G.m.b.H. 100 százalékos tulajdonrészét. Az indoklás szerint a Hunguest Hotels elsősorban nagy kapacitású, fürdőkapcsolatos szállodákat tulajdonol, amitől eltért a két osztrák szálloda, amelyek Sankt Georgen ob Murau-ban találhatók. Egyikük a Hotel Relax Resort, másikuk a Hotel Alpenblick nevet viseli. A közlemény szerint a Hunguest Hotels az arculattisztításból befolyó összeget fejlesztésekre, illetve további akvizíciók forrásaként fogja felhasználni. Az összeg azonban ismeretlen, így becsülni sem tudjuk, mire lehet elég.

A közlemény akkor nem tért ki arra, hogy ki is a vevő, de pillanatokon belül ez is kiderült, ugyanis a BDPST Group közleményt adott ki arról, hogy folytatta dinamikus szállodapiaci terjeszkedését a BDPST Group, miután megvásárolt egy 43 és egy 91 szobás, az ausztriai muraui sírégióban található hotelt tulajdonló céget. A BDPST Group nem más, mint Tiborcz István érdekeltsége.

A hónap elején a Hunguest Hotels bevásárolt Egerben és az ottani Hotel Eger & Park szálloda tulajdonosa lett. Ezzel első pillantásra úgy tűnt, bővülni kezd a portfólió, de aztán a fenti 2 hotel eladásával már minusz 1 egységben jártak, míg újabb bejelentés nem érkezett, ezúttal a Mátrából:

Mátrai Hotelt vásárolt a BDPST Group a Hunguest Hotels-től.

Összességében tehát azt látjuk, hogy a Hunguest Hotels vásárolt 1 egri szállodát, valamint eladott 3 hotelt, és mindhármat ugyanannak a BDPST Group-nak. Az adás-vétel értéke egyik tranzakció esetében sem ismert, amit az OPUS Nyrt kisbefektető részvényesei egyébként eléggé nehezményeznek. Miért is teszik?

OPUS – KONZUM – Hunguest Hotels – részvényárfolyam

Ez már nem turizmus, hanem gazdaság, azon belül is tőzsdei téma, de dióhéjban megpróbálom összefoglalni. Az OPUS Nyrt. nevében is benne van, hogy nyilvánosan jegyezhető részvénytársaság, tehát a kedves Olvasó is bármelyik hétköznap vásárolhat belőle részvényt és tulajdonos lehet benne, ezáltal a Hunguest Hotelsben is. Igazából menő dolog is lenne a megtakarításokat beforgatni és utána a „saját tulajdonú” szállodáinkba járni üdülni, tudva, hogy minden ott elköltött forint valahol majd megjelenik haszonként a részvényárfolyamban. Igenám, de néhány évvel ezelőtt a Hunguest Hotels tulajdonjoga még a Konzum Nyrt-hez tartozott.

A Konzum részvényeit egy ritka, de rutin tranzakcióval beolvasztották az OPUS részvényeibe, ami azt jelentette, hogy aki addig a turizmusban hitt és kizárólag Konzum részvényei voltak, egyik napról a másikra OPUS-t talált a befektetési számláján és bár továbbra is birtokolta a Hunguest Hotelsben az addigi részesedését, eközben tulajdonos lett egy csomó másik ipari cégben, amiket most nem sorolok fel, de közük nincs a turizmushoz. Igazából ezzel megváltozott a kockázat is, hiszen a turizmus teljesen más számokat produkál mint mondjuk az energetika. COVID alatt ez még szerencsés eset is lehetett volna egyébként, de:

A nagyobbik probléma viszont az, hogy 2 darab Konzum részvényért adtak (átkonvertáltak) akkor 1 darab OPUS részvényt, majd pedig eltelt nagyjából 4 év és az eredeti Konzum árából semmi nem maradt meg a részvényárfolyamban. Az OPUS a korábbi 500-611-800 forintos árszintjeiről lezuhant a jelenlegi nagyjából 240 forintos árfolyamára. A tőzsde egy speciális világ, ne menjünk most bele, mindenestre az érdekes, hogy ha a Konzum – Hunguest Hotels önmagában ért mondjuk nagyjából 250 forintot részvényenként, akkor hogyan lehetséges, hogy egy nála sokszor nagyobb cégbirodalom részeként a teljes nagy egész sem ér már annyit.

És itt jönnek képbe a kisbefektetők, akik a pesti tőzsdén vettek a cég részvényeiből: egyetlen közlemény sem tér ki arra, hogy az OPUS Nyrt mégis milyen áron értékesítette a szállodákat. Ez pedig nagyon nem mindegy, hiszen ezen múlik a részvény árfolyama. Ha nagyon drágán adták el, akkor az jó, ha nagyon olcsón, akkor az rossz a részvényeseknek, a vevőnek pedig épp fordítva, aki akkor járt jól, ha minél olcsóbban jutott hozzá az eladott 3 szállodához.

Aki többet szeretne megtudni a tőzsdézésről, javaslom, hogy olvasson tőzsdés blogokat és gazdasági lapokat, mindenféle OPUS-os pletykákhoz pedig remek táptalaj az egyik netes fórum.

Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben