Mészáros Lőrinc Marriott Horvátország szálloda hotel

Mészáros Lőrincé Horvátország első Marriott szállodája – hogy is van ez?

by Kassay Tamás

A Mészáros Csoport érdekeltségébe tartozó Riva’s Hotels & Resorts megállapodást kötött a Marriott International nemzetközi szállodalánccal arról, hogy létrehozzák Horvátország első Mariott Hotels márkanév alatt üzemeltett szállodáját az Adriai-tenger partjának elegáns városában, Opatijában – adta hírül MTI.

Horvátország első Marriott szállodája a Mészáros Csoport tulajdona

A jelenleg építés alatt álló 185 szobás luxushotel várhatóan 2024-ben nyitja meg szobáit a vendégek előtt az Opatija Riviérán.

Marriott Hotels a Marriott Bonvoy 30 hotel brandből álló portfóliójának kiemelkedő tagja. Több mint 65 országban található több mint 600 szállodájával a Marriott Hotels márkanév előremutató stílust, designt és innovációt kínál a vendégeinek.

A Mészáros Csoport Magyarország vezető vidéki szállodaláncán keresztül már jelentős tapasztalatokra tett szert a turizmusban, szállodái vannak Ausztriában, Montenegróban és Horvátországban. A horvátországi Miramar megvásárlásával és a Riva’s Hotels & Resorts megépítésével 100 millió eurót tesznek ki a vállalatcsoport horvátországi szállodaberuházásai – áll a közleményben.

“Bízunk benne, hogy egy globálisan elismert brand részeként a hotel az európai és a nemzetközi piacok szabadidős és üzleti vendégei számára is vonzó lesz, és ezáltal is fokozni tudjuk a horvát tengerpart ismertségét”

– jelentette ki a közlemény szerint Mészáros Lőrinc.

Az ismertetés szerint a szabadidős és az üzleti utazókat kiszolgáló Marriott Opatija az Opatija Riviéra Icici településén, a Liburnijska úton helyezkedik el, amely a környék legfontosabb úticéljait összekötő főút. A hotel mindössze 45 percre található a rijekai repülőtértől. A Mészáros Csoport új szállodája a horvátországi Isztriai-félszigeten tovább erősíti a magyar vállalatcsoport nemzetközi jelenlétét – közölték.

Az együttműködés hivatalos nemzetközi bejelentése 2023 januárjában várható Opatijában.

Hogyan lehet egy Marriott szálloda Mészáros Lőrinc tulajdona?

Ez már egy szakmai kérdés, igyekszem most megválaszolni, hogyan is működnek a szállodák a nagyvilágban.

Kezdjük a legegyszerűbb esettel, van mondjuk egy család, és saját tulajdonában megnyit és üzemeltet egy vendégházat. Ezt mindannyian fel tudjuk csípni, ez tiszta sor. Vannak viszont családok, akik több vendégházat, sőt, inkább már szállodát nyitnak meg, ezeket nem tudják már egyszerre felügyelni, ezért bevonnak szállodaüzemeltető cégeket, akik értenek a szakmához. Ebben az esetben a család marad a tulajdonos, ők döntik el, hogy milyen beruházások legyenek és mennyi pénzt hajlandók áldozni ezekre, és a végén ők szedik be a profit egy részét is, ugyanakkor a napi üzemeltetési feladatok egy üzemeltető vállalkozás felelősségi körébe tartoznak.

Innen néhány ugrásnyira vannak a globális szereplők, amelyek rendelkeznek saját tulajdonú ingatlanokkal is, amelyeket saját maguk üzemeltetnek, ugyanakkor nagyon sok helyen helyi vállalkozók állnak a beruházások mögött és csak megbízzák a nagy, ismert láncokat a szállodaüzemeltetéssel. A törzsutas programok, a központi marketing és a márkahűség miatt ezek a márkák kifelé egységesen jelennek meg, a vendégek mindig tudják, hogy mire számíthatnak az adott helyen. Eközben viszont az adott szállodák tulajdonosai rendkívül sokszínűek lehetnek.

Jelen esetben is ezzel a felállással találkozunk, ugyanis a ház Mészáros érdekeltség és tulajdon, ugyanakkor a várt siker reményében az üzemeltetés Marriott márkanév alatt fog megvalósulni. Az utazók számára lényegében ismeretlen lesz a tulajdonosi háttér, a magyar vendégeket leszámítva mindenki csak annyit fog látni és tudni foglaláskor, hogy a más országokban megszokott Marriott hoteljük újabb tagjába foglalnak néhány éjszakát.

A Marriott legendás szállodalánc, amely számos ismert hotel márka útját egyengeti

A Marriott 95 éves történetében eddig mindössze 4 vezérigazgatója volt a vállalatnak. A legendás Arne M Sorenson tavaly hunyt el, hosszú cikkben emlékeztem meg munkásságáról.

A szakma tisztában van vele, de az utazók, turisták, vendégek között kevéssé köztudott, hogy a különféle hotel márkák sok esetben egyetlen szállodalánc felügyelete alá tartoznak. Ez a multi-branding több okból alakult ki, egyrészt különféle felvásárlások során konkurens vállalkozásokat szereztek meg, amelyeket a megfelelő szinten integráltak az újdonsült anyavállalatba, másrészt pedig létrehoztak új márkákat azért, hogy a piac minél szélesebb részét tudják lefedni.

Marriott szállodák márkák brands márka
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj az utazás, turizmus híreiről.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben