Hosszú évek után végre elkészülhet a visegrádi szellemhotel

by Polisor Bettina

A 2009 óta befejezetlen épület hányattatott sorsa végre megoldódni látszik, hiszen egy új beruházás miatt a Minerva V50 Ingatlanfejlesztő Alap kérelmére környezetvédelmi hatósági eljárás indult az egykori Löffler kőbányánál félbemaradt építkezés ügyében – írta meg az Építészfórum.

Natura 2000 hatástanulmány is készült

Ha érdekelnek a termálfürdős hírek, események, ajánlók, csatlakozz a Gyógyfürdős FB csoportunkhoz!

Az ingatlan a kiemelt jelentőségű Duna-Ipoly Nemzeti Park területén fekszik, a beruházás pedig érinti a Pilis és Visegrádi-hegység, illetve a Börzsöny és Visegrádi-hegység Natura 2000 területeit így a hatósági eljárás mellett Natura 2000 hatástanulmány is készült, amiből kiderül, hogy a terület jelölő fajaira és élőhelyeire, illetve egyéb ritka vagy védett fajokra nem gyakorol jelentős hatást a beruházás.

Négycsillagos superior minősítésű szálloda, wellness, konferencia és étterem

Fotó: Építészfórum

A beruházás generáltervezője, az Archikon építésziroda négycsillagos szálloda létesítését tervezi a területen. A tervezek szerint az eredeti elképzelésekhez képest viszont jelentősen csökkentenék a szálloda méreteit.

Az építkezés ezáltal rögtön bontással kezdődhet, így többek közt a teljes 12. emelet, és részben a 11. emelet is elbontása kerülne – ezt egyébként a már elkészült szerkezet állapota is indokolja. A bontáson felül az eredetihez képest tervezett módosítások az alábbiak:

  • a 7. emeleten egy privát fürdőterasz kialakítását tervezik medencékkel, szaunákkal, valamint szezonálisan üzemelő bárral
  • a 11. zárószinten elnöki lakosztály, skybar és tárgyalóterem létesülne
  • a pinceszint mégsem funkcionálna parkolóként, és a területen kívül sem lenne fedett parkoló
  • a szobaszám 214-ről 205-re csökkenne
  • a wellness-részleg területét 3500-ról 2000 négyzetméterre csökkentik, amit a már megépült szerkezeten belül alakítanának ki

Fontos célkitűzés a szálloda természetes környezetbe való illesztése

A tervezők egyértelmű célja az épület körüli eredeti természeti környezet helyreállítása, ennek részeként például zöldtetővel látnák el a létesítményt, amihez a már meglévő szerkezet teraszos kialakítása remek alapot kínál. A kész tervek zárókoncepciója szerint az építésziroda „teljesen új szemlélettel közelítette meg, a kialakított tájsebbe felépített tájidegen torzó méretét csökkentette, és megfelelő felületkialakításokkal tulajdonképpen oly mértékben tájba illesztette, hogy helyenként elmosódik a természetes környezet és az épület szigorú kontúrja”.

Ha érdekelnek a termálfürdős hírek, események, ajánlók, csatlakozz a Gyógyfürdős FB csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben