A magyar lovassport múltja, jelene és jövője (X)

by admin

A lóversenyek és a lovassport szövetség története Magyarországon

Magyarország vonatkozásában elég sokszor szokták emlegetni, hogy lovasnemzet vagyunk, ami egyébként helytálló állítás is lehet, főleg, ha a magyar lovassport történelmére gondolunk. Alapvetően a magyar lovassporttal kapcsolatban az első, amire mindenki asszociál, a lovi fogadás, hiszen már hosszú évtizedek óta tölt be közösségformáló szerepet Magyarországon a lóversenyekre való fogadás. Pedig alapvetően a lóversenyek nem kizárólag a fogadások miatt jöttek létre, hanem szórakozási, társadalomépítési céllal.

Most már lassan 100 éve létezik hazánkban magyar lovassport szövetség, és bár a lovi fogadás eredmények alapján úgy tűnhet, hogy a magyar átlagemberek csak fogadni szeretnek a lóversenyekre, a lovassport szövetség mindent elkövet azért, hogy a lovassportok minden téren, régióban és társadalmi csoportban népszerűsítse. Hiszen gondoljunk bele, a lovassport egyáltalán nem csak a lóversenyeket jelenti, hanem ide tartozik például a military lovassport, a díjugratás vagy éppen a díjlovaglás is. És ez utóbbiakra elég ritkán fogunk eseményeket találni az online sportfogadó oldalakon. A magyar lovassport szövetség és egyáltalán a magyar lovassport történetét a következőkben megpróbáljuk nagyon röviden összefoglalni.

lovas sport lovi fogadás online

Visszatekintés a magyar lovassport történetébe

Kezdjük mindjárt azzal, hogy az első magyarországi lovas versenyt 1873-ban, tehát nem sokkal a kiegyezés után rendezték, bár ez kevésbé volt nevezhető lóversenynek, hiszen inkább tereplovaglás és különféle akadályok ugratása volt a program része. Ezekre a versenyekre még nem is létezett lovi fogadás sem, de az tény, hogy egész Európában ekkor kezdett nagy ütemben terjedni a lovaglás, mint sport és időtöltés. A 19. században és a 20. század elején igazi robbanás következett be a lovassportok világában, ekkor kezdtek el formálódni a különféle szövetségek, ekkor alkották meg az egyes szabályokat és kezdték el szervezni a nemzetközi találkozókat.

Ekkor még mindig nem beszélhettünk azokról a szakágakról, amelyek ma ismertek a lovassport világában, de volt már tereplovaglás, bizonyos formában díjugratás és lovaspóló is. A lovassport szövetség Magyarországon 1924-ben jött létre és rögtön ebben az évben már megjelentek a magyar lovasok egy nemzetközi versenyen is. Ezekben az években megjelentették már a versenyszabályokat és azt is, hogy mely számokat kell egy-egy versenyen a programban szerepeltetni, ekkor jelent meg a military lovassport is a műsorban rendszeresen.

lovas sport lovi fogadás online

Ne felejtsük ugyanakkor el, hogy a lovi fogadás eredmények már ekkor is meghatározóak voltak a magyar lovassport életében, hiszen Nemzeti Galopp Liga futamokat tartottak Budapesten már a 19. század közepétől. Így került sor 1860-ban a Batthyány-Hunyady Díjra, a Nemzeti Díjra, a Millenniumi Díjra 1896-ban és így tovább. Az Osztrák–Magyar Monarchiában, 1868-ban indították el a klasszikus galoppversenyek sorozatát, ekkor még Bécsben. 1921-ben, a Monarchia szétválása után jött létre a magyar galoppverseny sorozat. A lovassport története az 1930-as években kezdett igazán felpörögni Magyarországon és bár a világháború megszakította ezt a fejlődési pályát, elmondható, hogy az 1956 utáni években a magyarországi lovassport csúcsra ért.

Ekkoriban rendeztek Ifjúsági Díjugrató Európa-bajnokságot hazánkban 15 különböző nemzet képviselőivel. És igazából az is elmondható, hogy a magyar lovassport sikerei folytatódtak az ezt követő évtizedekben és a 21. században is. Elég például arra gondolnunk, hogy 2009-ben a hazai rendezésű Nemzetek Díja versenyét a magyar négyes nyerte meg, ami a hetedik siker volt a világháborútól számított lovastörténelemben.

A magyar lovassport jelenkori lehetőségei

A fentiekben alapvetően kicsit a magyar lovassport történetére tekintettünk vissza, de ha a jelent nézzük, akkor sem kevésbé fényes a helyzet. Bár a pandémiás időszak kicsit visszavetette a sportág fejlődését, 2021-ben a nehéz körülmények ellenére is sikerekről lehetett beszámolni. Díjugratásban Magyarország adta az Európa-bajnokot az ifjúságiak között, de a díjlovasok eljutottak a világbajnokságra sok-sok év után ismét.

A kettesfogathajtók ismételten világbajnokságot nyertek csapatban és egyéniben is, de a lovastornászaink sem vallottak szégyent az elmúlt időszakban. És akkor arról nem is beszéltünk, hogy a magyar lovasíjászat a világ legjobbjai közé tartozik. Lovastorna világbajnokságot rendezett a magyar lovassport szövetség a Nemzeti Lovardában, tehát túlzás nélkül elmondható, hogy a magyar lovassport a világ legjobbjai közé tartozik.

Természetesen a leginkább ismert az emberek előtt főleg a lóversenyek, a vágták és galoppversenyek és a lovi fogadás, de ettől függetlenül nagyon komoly szakmai munka folyik a magyar lovaséletben. Viszont semmilyen magyar lovassportról szóló cikkben nem hagyhatjuk említés nélkül Lázár Vilmost, aki hétszeres kettesfogathajtó világbajnokként tette le névjegyét és azon lovasok közé tartozik Magyarországon, akit szinte mindenki ismer. Az üzletemberként is sikeres Lázár Vilmos jelenleg a

  • magyar lovassport szövetség elnöki tisztét is betölti,
  • tanárként is dolgozik,
  • sokszoros magyar bajnok,
  • 1997 és 2003 között egyetlen versenyen sem tudták legyőzni.

Viszont nem lenne tisztességes, ha egy lovassportról szóló cikkben kizárólag emberekről esne szó. A magyar lovassport történetében volt egy-két igazán különleges és híres ló, gondoljunk csak a filmben is bemutatott Kincsemre. De meg kell például említenünk még Aktiont, amely Magyarország legeredményesebb díjugrató lova volt az 1980-as és 1990-es években. De magyar ló volt For Pleasure is, az a hannoveri mén, amelyik olimpiai győztes volt Atlantában és Sydneyben, továbbá többször szerzett világbajnoki és Európa-bajnoki címeket és érmeket is.

Tényleg csak az elvetemültek emlékezhetnek rá, de például igen híres ló volt a magyar lovassport történelmében Sellő az 1945-ben elpusztult angol telivér kanca, amely az 1936-os berlini olimpiai versenyszámok bronzérmese lett. Ez is tökéletesen mutatja azt, hogy a magyar lovak az elmúlt 150 évben végig ott voltak a világ legjobbjai között, hiszen sorolhatnánk még a neveket, Rezgő vagy éppen a legendás Overdose, amely néhány éve Európa messze legeredményesebb lovának számított és előkelő világranglistás pozíciókat birtokolt.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben