100E reptéri busz

Augusztustól éjjel-nappal jár a repülőtéri 100E autóbusz

by Kassay Tamás

A turizmus idei újraindulásával egyre több repülőjárat közlekedik Budapestről, ennek eredményeképp erősebb a budapesti reptéri buszjárat kihasználtsága is. A Budapesti Közlekedési Központ júniusban már jelentősen sűrítette a Liszt Ferenc repülőteret a belvárossal összekötő 100E busz járat menetrendjét. Ezúttal arról adtak tájékoztatást, hogy augusztus 1-jétől még gyakrabban indul a gyorsjárat, és ekkortól éjjel-nappal fog közlekedni.

A 100E reptéri gyorsjárat 2017 óta jelent kényelmes, közvetlen tömegközlekedési kapcsolatot a belváros és a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között. A buszjárat kihasználtságát jelentősen befolyásolja a főváros turistaforgalma, amely a koronavírus-járvány első éveiben a minimálisra esett vissza, a turizmus újraéledésével azonban az idei szezonra jelentősen megerősödött. A BKK a júniusi járatsűrítés után az utazási igényekhez, az éjszaka érkező repülők gyakori késéséhez, továbbá az éjjeli órákban nehezebben elérhető taxiszolgáltatáshoz igazodva ismét a reptéri gyorsjárat menetrendi bővítéséről döntött.

Hozzáteszem: éjfél és reggel 6 között alapból nem kellene repülnie egyetlen járatnak sem az úgynevezett “csendrendelet” miatt, tehát hosszú távon a megoldás nem a reptéri járat éjjel-nappalivá tétele, hanem a fenntarthatóság jegyében szabályok megalkotása és azok precíz betartatása. – a szerk.

A 100E reptéri járat menetrendje augusztus 1-jétől

A kizárólag 1500 forintos repülőtéri vonaljeggyel igénybe vehető 100E autóbusz 2022. augusztus 1-től, hétfőtől éjjel-nappal, azaz 0-24 óráig közlekedik. Korábban a buszok éjjel 1 és 3 óra között nem közlekedtek, ebben az időszakban a – szintén éjjel-nappali üzemű – 200E autóbusszal lehetett utazni. A normál díjszabás szerint igénybe vehető 200E buszjárat közlekedési rendje továbbra sem változik, a repülőteret Kőbánya-Kispesttel, illetve a Határ úttal összekötő autóbusz továbbra is 0-24 óráig jár.

A kedvező kihasználtságra való tekintettel nemcsak a repülőtéri gyorsjárat üzemideje változik, de a BKK ismét sűríti a buszok menetrendjét. Augusztus 1-től a buszok

  • a forgalmasabb napokon, azaz hétfőn, pénteken és vasárnap napközben a korábbi 10 helyett 7-9 percenként
  • a kisebb forgalmú napokon, azaz kedden, szerdán és csütörtökön a korábbi 10-12 helyett 10 percenként, míg szombaton a korábbi 10-12 helyett 8-10 percenként,
  • éjjel, éjféltől körülbelül 3:30-ig pedig 30-40 percenként indulnak.

A buszok a reptér felé továbbra is csak a Kálvin térnél állnak meg (az éjszakai járatokról való átszállást megkönnyítve 0:12 és 4:32 között az Astoriánál is megállnak a járatok), míg a Deák Ferenc tér felé tartó buszokról a Kálvin tér mellett az Astoriánál is le lehet szállni.

Minden információ a 100E repülőtéri busszal kapcsolatban megtalálható a BKK oldalán. A járat menetrendje  itt található.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben