18 ezer üres szellemjárat repül csak a Lufthansánál

by Kassay Tamás

Miközben az omikron miatt megcsappanó utazási kedv közepette a légitársaságok tömegesen törölték olyan járataikat, amelyekre adtak el jegyeket, addig több tízezer üres szellemjáratot közlekedtetnek adminisztratív előírások miatt. Mindeközben a világ a globális felmelegedés problémájával néz farkasszemet, mégsincs senki, aki életszerű szabályozást hozna.

18000 szellemjárat csak a Lufthansa esetében

Lufthansa szellemjárat üres járat
@Fotó: Alfred-Wegner-Institut, Lufthansa

A Lufthansa német légitársaság néhány hete jelentette be, hogy az új vírusvariáns megjelenése után annyira csökkent a kereslet a repülőjegyei után, hogy 33000 járatot törölt. Olyanokat, amelyekre korábban már adtak el jegyeket. Ezzel párhuzamosan a légitársaság kénytelen 18000 járatot utasok nélkül is elindítani, hogy ne veszítse el az érintett repülőtereken a számára fenntartott időablakot és kaput. A repülőtereken ugyanis egy úgynevezett „use it or lose it” (=”használd, vagy elveszíted”) résidő szabály él. Ha egy légitársaság szüneteltet egy adott járatot, akkor a reptér kiadja az adott időablakot és kaput egy másik társaságnak. A 444.hu a cikkében szerintem némileg félrevezetően fogalmaz, amikor azt írja, hogy ezt a szabályt a repülőterek kezdték el visszavezetni. Nyilván ők hajtják végre, de az ám a nagy helyzet, hogy a döntés Brüsszelben született.

A repülőtéri résidőkre vonatkozó úgynevezett „használd fel, vagy elveszíted” szabályt az Európai Unió a járvány elején, 2020 márciusában felfüggesztette, a szabályokat azonban fokozatosan visszaállították. Előbb a 0%-os kihasználtságról 25%-ra, majd nemrégiben 50%-ra emelték, tehát az előrejelzett résidők felében használni kell a repülőteret az adott járatoknak.

Bár a jelenlegi követelmény még mindig jóval alacsonyabb, mint a COVID előtti 80%-os kihasználtsági követelmény, jelenleg még az 50% is kihívásnak bizonyul. – írja a SimpleFlying.

Ami még rosszabb, hogy az európai légitársaságoknak már csak hetek vannak hátra, amíg az EU még tovább emeli a résidő-korlátozások szintjét: a nyári szezon kezdetétől (március végétől) 64%-os kihasználtsági követelmény lép életbe.

Brüsszel azon döntése, hogy a jelenlegi helyzetben ragaszkodik a „használd vagy elveszíted” résidő rendelethez, ellentétesnek tűnik a „Fit for 55” programmal. A program célja, hogy 2030-ig 55%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását, és a légi közlekedés kiemelt szerepet játszik e kibocsátás mérséklésében. A szélsőséges események esetében azonban vannak kivételek, így remélhetőleg a jelenlegi visszaesést is annak tekintik majd, így elkerülhetővé válnak ezek a szellemjáratok – csak hát erről döntést kellene hozni, meg határozatokat alápecsételni.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben