Ryanair hajlított szárnyvég Split Scimitar

A Ryanair madarai új szárnyakat kapnak: lecserélik a repülők szárnyait az alacsonyabb fogyasztásért

by Kassay Tamás

A Rynair az üzemanyagköltségek optimalizálása érdekében úgynevezett kettős tollazatú, hajlított szárnyvéggel (Split Scimitar Winglet) szereli fel a flotta több, mint négyszáz Boeing 737-800-asát. A módosítással 1,5%-kal javul a repülők üzemanyaghatékonysága és a Ryanair éves üzemanyag fogyasztása 65 millió literrel 165.000 tonna szén-dioxiddal fog csökkenni.

A Ryanair légitársaság teljes flottája egyébként több, mint 500 repülőgépből áll. A Boeing NG 737-600, 737-700, 737-800, 737-900 típusokon még nem volt szériafelszereltség az ilyen típusú szárnyvég, de a legtöbb 737NG már ilyen ezzel szeli az eget – ami csak ennél a típusnál összességében 7%-kal képes növelni az üzemanyag megtakarítást – és az új Boeing MAX típusok is ezzel fognak már megépülni.

Ryanair hajlított szárnyvég Split Scimitar

A speciális szárnyvégeket nevükből adódóan a repülőgépek szárnyainak végén helyezik el, melyek így csökkentik a légellenállást, és végsősoron hatékonyabbá teszik a repülést. Működése a repülőgépet jelentősen lassító örvény ellenállás csökkentésén alapszik, amely a szárnyak felső és alsó felületére nehezedő légnyomás különbségéből jön létre.

Ez a speciális, hajlított szárnyvég egy közel-keleti kard típusról kapta a Split Scimitar nevet, amelynek éles, csúcsban végződő pengéi markánsan íveltek.

Ryanair hajlított szárnyvég Split Scimitar
A turizmus világának érdekes híreivel vár FB csoportunk, csatlakozz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A szárnyvéget egyébként a Boeing fejlesztette ki, eredetileg a 737-800 és a 737-900ER típusokhoz, és az engedélyezést követően 2014 óta egyre több légitársaság repülőgépe emelkedik vele a levegőbe.

Az ilyen új típusú szárnyakkal felszerelt repülők 6,5 százalékkal csökkentik a zajterhelést, ezzel pénzt takarítva meg a zajkvótákon és egyéb ezzel kapcsolatos bírságokon. A fejlesztő APB (Aviation Partners Boeing) számításai szerint a hajlított szárnyvégekkel felszerelt repülőgépek ezidáig összesen 4.1 milliárd gallon kerozin megtakarításához segítették az üzemeltetőket, továbbá 43 millió tonna szén-dioxid kibocsátásától óvták meg Földünk légkörét, ami a költségek optimalizálásán túl környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő eredmény.

A turizmus világának érdekes híreivel vár FB csoportunk, csatlakozz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben