Akadozott az útlevél-ellenőrzés a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

by Kassay Tamás

Július 3-án a kora reggeli órákban tumultus alakult ki az útlevél-ellenőrzésnél, amelyet informatikai hiba okozott a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Lapunk olvasója a szokásosnál jóval hosszabb várakozási időről számolt be.

„Úgy tűnik, hogy valószínűleg lefagyott a rendszer az útlevél olvasásnál, már vagy fél órája, de lehet, hogy több. Azóta egy helyben állunk. Küldök képet a kialakult tömegről.”

akadozott útlevél ellenőrzés Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Ferihegy fennakadás határellenőrzés

Az útlevél-ellenőrzés nem érint minden utast, kizárólag azokat, akik olyan úti célra repülnek, amely a Schengen-zónán kívül helyezkedik el. Fontos megjegyezni azt is, hogy a hiba nem a repülőtér rendszerében, hanem a határellenőrzés informatikai rendszerében történt, tehát a fennakadás általánosan érintette a hazai határátkelőhelyeket.

Elküldtük az alábbi kérdéseinket a Budapest Airportnak, amint elküldik válaszukat, frissítjük a cikket:

  • Mikor kezdődött az üzemzavar, mennyi idő alatt indult újra a rendszer, milyen átlagos várakozási idő alakult ki a feltorlódott tömegben?
  • Mi történt azon utasokkal, akiknek esetleg ezidő alatt volt a kapu zárása és a beszállítás?
  • Megvárták a járatok az utasokat? Történt emiatt járatkésés?
  • Amikor újraindult a rendszer, akkor a határőrség állított be több kollégát szolgálatba, hogy több kapu működjön és hamar feloldódjon a torlódás?
  • Jelenleg milyen a helyzet, megoldódott-e teljesen, vagy azok, akik Schengen zónán kívülre készülnek, számíthatnak-e lassabb áthaladásra a határellenőrzésnél?

Frissítés 12:30-kor, megérkezett a Budapest Airport válasza:

Informatikai probléma miatt ma hajnalban megnőtt a várakozási idő a határátkelőhelyeken, amelynek következtében a repülőtéri útlevél-ellenőrzési folyamat is lelassult, és sorok alakultak ki az érkezési és az indulási oldalon egyaránt. A Budapest Airport hangosbemondás útján folyamatosan tájékoztatta az utasokat. A rendszerhibát a szakemberek elhárították.

A Budapest Airport technológiai újításokkal, infrastruktúrával és humánerőforrással egyaránt felkészült a nyári szezonra, hogy a gördülékeny utaskezelést és a minőségi szolgáltatást biztosítani tudja. A repülőtéri utaskezelésében azonban több partnercég és hatóság is részt vesz; az ő folyamataikra a repülőtér üzemeltetőjének csak részben vagy korlátozottan van ráhatása. A Budapest Airport a földi kiszolgáló cégekkel ún. szolgáltatási szint szerződésekben rögzítette az elvárt minőségi követelményeket, ezzel is biztosítva azok betartatását, a Rendőrséggel pedig folyamatosan egyeztet az útlevél-ellenőrzésről. A Budapest Airport ennek részeként a közelmúltban új, mindkét irányban működő határőrfülkéket telepített a 2B Terminálon, hogy az országba történő beléptetés technikai feltételeit megfelelően biztosítsa.

A meg nem válaszolt kérdésekkel kapcsolatban az ORFK és a légitársaságok tudnának válaszolni, de belátható, hogy mindegyiküket sajnos nem tudjuk egyesével megkeresni. Az ORFK-nak most továbbítottuk a kérdéseket, amint érkezik tőlük visszajelzés, ismét frissítjuk a cikket.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben