Meglepő, hogy melyik városba repültek a legtöbben Budapestről márciusban

by Kassay Tamás

A Budapest Airport közzétette szokásos havi jelentését, amely alapján az látszik, hogy élénkül az utasforgalom, ami februárhoz képest 30%-kal, 796000 utasra növekedett. Viszonyításul: ez még jócskán elmarad a járvány előtti 1-1,5 milliós értéktől.

Az utasforgalmi adatok alapján márciusban Tel Aviv, London és Dubai voltak a legnépszerűbb úti célok a budapesti repülőtérről induló utasok körében.

London abszolút érthető, hiszen Angliában rengeteg magyar él és dolgozik, hosszú történelme van már a napi több járatnak és a forgalmas légi hídnak az angol és a magyar főváros között. Dubaj a kellemetlen, hűvös és borongós magyar időjárással szemben nagyszerű, kellemesen meleg nyárias klímával várta az utazókat, az időjárás mellett pedig hatalmas vonzerőt jelentett a Dubai Expo 2022-es világkiállítás is. Az, hogy a legnépszerűbb úti cél Tel-Aviv lett, némileg meglepő, hiszen bár szoros a kapcsolat Magyarország és Izrael között, Tel-Aviv hazánkban nehezen tud tömegeket megmozgatni a kiemelkedően magas árszínvonalával.

A budapesti repülőtérről elérhető desztinációk száma elérte a járvány előtti szint több mint 80%-át. Jelenleg 91 városba lehet közvetlen repülőjárattal eljutni Budapestről, 29 légitársaság kínálatában, ugyanakkor épp a napokban írtam a nyári menetrendről, amely szerint már 112 város lesz közvetlenül elérhető, 35 légitársaság járataival.

Több új desztináció is megjelenik a budapesti repülőtér menetrendjében, többek között Abu Dhabi, Akaba, Izmir, Kaunas, Lappeenranta, Málta, Shannon és Torino.

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalom 2022 március
Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

Az utasszám növekedése mellett dinamikusan bővül a cargo forgalom is, amely viszont feszegeti a fenntarthatósági kérdéseket Budapest légterében és a zajszennyezéssel kapcsolatban, bár erről sajnos továbbra sem zajlik érdemi párbeszéd. A tényszerűség kedvéért álljanak itt a számok: márciusban 19 786 tonna áru fordult meg a budapesti repülőtér légiárukezelő központjában, amely 32.8%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A turizmus világának precíz híreivel vár az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben