Budapesti járatokat is törölt a 3 napos sztrájk miatt az Eurowings

by Kassay Tamás
Eurowings sztrájk Budapest 2022 október

Hetvenkét órás sztrájk indult hétfőn nulla órakor az Eurowings német légitársaságnál a pilótákat képviselő szakszervezet (Vereinigung Cockpit – VC) szervezésében.

A Lufthansa csoporthoz tartozó diszkont légitársaságnál meghirdetett sztrájk miatt számos budapesti járatot is töröltek.

A Budapest Airport járatinformációs rendszerének adatai szerint a Eurowings hat hétfői budapesti járatából mindössze egy, a reggeli stuttgarti járatpár (EW2780/2781) közlekedik – nyomozta ki az Airportal.

Törölték a 7:55-kor Hamburgból (EW7784), a 8:25-kor Kölnből (EW788), a 8:40-kor és 19:40-kor Düsseldorfból (EW9784 és EW9782), valamint a 20:50-kor Stuttgartból (EW2784) a Liszt Ferenc reptérre érkező járatokat, valamint ezek visszaúti párjait.

A társaság számításai szerint a három napot együttvéve nagyjából a járatok fele marad ki. A hétfőre tervezett 400 járatból 230 közlekedik. A menetrend azért nem zilálódik szét teljesen, mert az Eurowings Europe nevű osztrák leányvállalatra nem vonatkozik a németországi pilóta-szakszervezet sztrájkfelhívása.

Az érdekképviselet jobb munkakörülményeket, rövidebb műszakokat és hosszabb pihenőidőt igyekszik kiharcolni a pilótáknak. Szűk két héten belül már másodszor szervezett figyelmeztető sztrájkot az Eurowings-nél, az első, október 6-i 24 órás volt, 250 járatot kellett törölni miatta.

A VC a Németországban működő kereskedelmi légitársaságoknál dolgozó pilóták, fedélzeti mérnökök és repülésoktatók, nagyjából tízezer munkavállaló érdekeit képviseli. Legutóbb szeptember elején szerveztek eredményes sztrájkot, a Lufthansa csoport névadó légitársaságánál, ahol a kezdő első tiszteknek bő 20 százalékos, a legmagasabb fizetési kategóriába tartozó kapitányoknak 5,5 százalékos béremelést harcoltak ki, és megállapodtak a céggel, hogy 2023 június végéig nem hirdetnek újabb munkabeszüntetést.