elbukta Ryanair repjegy extraprofit sikertelen tranzakció

Majdnem elbukta a Ryanair repjegyét az utas, mert sikertelen volt az automatikus extraprofit átterhelés tranzakció

by Kassay Tamás

Mint attól a sajtó hetek óta hangos, a Ryanair oltári balhét csapott a július 1-től hatályos, úgynevezett extraprofit adó miatt, és amellett, hogy üzengetésbe kezdett a gazdasági miniszterrel, sokaknál kiverte a biztosítékot azzal, hogy a már megvásárolt jegyek árát is megemelte utólag. Több utas bukta a teljes útját amiatt, hogy a kártyájukról nem tudták leemelni a követelt összeget. Első körben erről küldtek ugyan figyelmeztetést, de néhány órával később már csak annyit, hogy a repülőjegyeket törölték.

A Ryanair átterhelte utólag az adó összegét a már megvásárolt repülőjegyekre is. Értesítették erről az utasokat, és azt az opciót adták nekik, hogy lemondhatják a jegyüket, és akkor visszakapják annak árát, vagy, ha nem mondják le, akkor majd automatikusan megterhelik azt a kártyát, amivel a jegyeket eredetileg vásárolták. Igen ám, de vannak, akiknek virtuális bankkártyája van, esetleg a limitet alacsonyan tartják és csak akkor emelik meg mobilbankon keresztül, amikor vásárolnak valamit. Ilyen esetben a tranzakció sikertelen, amiről a légitársaság az alábbi üzenetet küldi az utasoknak:

Ryanair extraprofit átterhelés légitársasági különadó

Jogosan gondolná az ember, hogy mivel az utazás még odébb van, talán van 24 órája arra, hogy bajlódjon a limit módosításával, netán pénzt töltsön fel a virtuális kártyájára, vagy más egyéb, egyéni szükséges lépést tegyen.

A Ryanair viszont másképp gondolja és érzésem szerint rendkívül türelmetlelen módon, mindössze néhány órával később egy újabb értesítésben már egyenesen azt közli, hogy a foglalás törölve lett. Pont. Pedig az első üzenetben nem szerepelt sem határidő, sem pedig az, hogy törlésre számíthat az érintett. Miért ne fizethette volna meg (a véleményem szerint egyébként jogtalanul követelt összeget) közvetlenül a beszállás napján? Az eredeti üzenetből nem lehet arra következtetni, hogy ne lehetett volna ezt később megtenni, vagy hogy mondjuk az ember nem fejezheti be a munkát és végezheti el a limitbabrálást a vacsora asztal mellől. OK, az tiszta sor, hogy még a legelső értesítéskor kilátásba helyezték a repjegyek törlését, amennyiben valaki nem fizeti meg az extra díjat, de ennek pontos körülményeit és feltételeit nem közölték. Ezért elég erős ez így szerintem:

Ryanair extraprofit terhelés légitársasági különadó

Van hasonló gyakorlat a szállásportálok esetében is, amikor érkezés előtt terhelik be a kártyát, és bizony sokaknak sikertelen a tranzakció, mert tipikusan meghaladja az átlagos kártyalimiteket. De ők 24-48 órát adnak arra, hogy rendezzük a fizetést.

Frissítés: az első üzenetben szereplő fizetési link egy próbálkozás után kiderült, hogy még azután is működik, hogy a második, törlésről szóló üzenet megérkezett. Tehát az utas végül nem bukta el repjegyeit, de felesleges stressznek volt kitéve a nem megfelelő és nem egyértelmű kommunikáció miatt.

Sok mindent megértek, meg a politikát, meg a profit szavát meg mindent, de ez egy dacos kisgyerek típusú reakció, zéró ügyfélbarátsággal. Abszolút megérdemelt a (nem emiatt a fura kommunikáció miatt, hanem már korábban megindított) fogyasztóvédelmi vizsgálat – ha bárkinek eddig kétségei lettek volna, akkor most legalább már senkinek sem lehet. Ülj le, egyes! – de az ülésfoglalásért előbb fizess valami extrát azért 🙂

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben