Emirates autizmus

Az Emirates odafigyel az autizmus spektrumzavarral élő utasaira, 24 000 alkalmazottnak biztosított továbbképzést

by Kassay Tamás

Az Emirates közleményben tudatta, hogy elkötelezett amellett, hogy minden utasa számára magas minőségű utazási élményt nyújtson. Annak érdekében, hogy a rejtett fogyatékossággal, köztük az autizmus spektrum zavarral élők is megkapjanak minden szükséges támogatást a repülőút során, az Emirates több mint 24 000 alkalmazottjának, köztük a Cabin Crew nemzetközi csapatának és a földi kiszolgálószemélyzetnek szervezett speciális továbbképzést.

Az autizmus világnapja alkalmából az Emirates felhívja a figyelmet, hogy a spektrumzavarokkal élőknek egy repülőút során bizonyos nehézségekkel kell szembenézniük.

Az autizmussal élők számára a repülőtér és a repülőgép fedélzete túl zajos, világos, zsúfolt vagy egyszerűen ismeretlen lehet, ami nyugtalanságot és feszélyezettséget válthat ki belőlük. Az Emirates mindent megtesz annak érdekében, hogy megkönnyítse és élvezetessé tegye számukra is a repülést.

Világszerte több mint 24 ezer légiutas-kísérő és földi alkalmazott végezte el az Emirates „Bevezetés az autizmusba és a rejtett fogyatékosságba” képzését. A 2022-ben indult kurzus olyan témaköröket érint, mint az autizmus felismerése és az empatikus válaszreakciók elsajátítása, továbbá gyakorlati tanácsokkal szolgál a rejtett fogyatékossággal élő utasok támogatására. A speciális igényű utasokat elsősorban a képzésen részt vett légi- és földi személyzet segíti, akiket könnyen fel lehet ismerni a napraforgó-kitűzőikről, mivel ez a virág a rejtett fogyatékosság nemzetközi szimbóluma a repülőtereken. Az Emirates a szakképzett személyzetén túl több olyan szolgáltatással is segíti az autizmussal élő utasait, amelyek élvezetes utazást biztosítanak számukra.

Ingyenes előfoglalási lehetőségek autizmussal élők és kísérőik számára az Emirates járatain

Az Emirates nagy hangsúlyt fektet arra, hogy utasai számára a lehető legtöbb információval szolgáljon még az utazás megkezdése előtt, így biztosítva a pontos tervezhetőséget és ezáltal a nyugalmat. Az autizmussal élő utasok és kísérőik térítésmentesen választhatják ki a számukra legideálisabb ülőhelyeket, például a gombnyomásra működő válaszfallal ellátott középső üléssorban. A légitársaság az étkezés terén is szeretné a lehető legnagyobb biztonságérzetet nyújtani a rejtett fogyatékossággal élő utasai számára, így lehetőséget biztosít az ételek előrendelésre, legyen szó bármilyen speciális diétáról, étkezési szokásról.

Szenzitív reptéri kiszolgálás: kérésük szerint elsőként, vagy akár utolsóként is beszállhatnak a spektrumzavarral élő utasok.

A Dubaji Nemzetközi Repülőtéren az érkezés és távozás megkönnyítése érdekében az autizmus spektrum zavarral élő utasok és kisérőik az összes terminálon 2 órán át ingyenesen parkolhatnak, de speciális igényű ügyfelek számára kialakított taxit is igénybe vehetnek. Az Emirates a repülőtéren továbbá autizmusbarát útvonalat is biztosít, ami magában foglalja az elsőbbségi kiszolgálást az utasfelvételnél, az útlevél-ellenőrzésnél, valamint a beszállásnál, így igény szerint elsőként vagy utolsóként is felszállhatnak a repülőre. A szolgáltatás napraforgó mintás nyakpánt viselése esetén vehetők igénybe, amely a reptéri kiszolgálószemélyzettől vehető át.

Komfortos utazási élmény az Emirates fedélzetén

Az Emirates mindent megtesz annak érdekében, hogy azok az utasok, akik előre jelezték rejtett fogyatékosságukat, kísérőjükkel vagy gondviselőjükkel együtt ülhessenek. A környezeti hangokra érzékeny, First és Business Class osztályon utazók zajszűrős fejhallgatóval zárhatják ki az utastér hangjait, fényérzékenység esetén, pedig a légiutaskísérők tudnak nyugodtabb környezetet biztosítani az egyéni lámpák kikapcsolásával és az ablakok elsötétítésével. A repülőút során a légitársaság többféle elfoglaltságot is biztosít, amelyek leköthetik a speciális igényű utasaik figyelmét. A fedélzeti szórakoztatórendszer, az ice kínálatában több ezer film, mese, műsor, zene és közel 100 videójáték nyújt felhőtlen kikapcsolódást – az Emirates alkalmazáson keresztül a lejátszási lista kényelmesen, otthonról is összeállítható már az utazás előtt. Továbbá a gyermekek a „Fly with Me” kreatív foglalkoztatóival is leköthetik magukat.       

A rejtett fogyatékossággal élő utasok által igénybe vehető szolgáltatások teljes listájáról az Emirates oldalán található bővebb tájékoztató.

Az autizmus spektrum zavar – amely rejtett fogyatékosságnak minősül – neurológiai és fejlődési rendellenesség, amely többek között befolyásolja a szociális, tanulási, viselkedési és kommunikációs készségeket, képességeket, ugyanakkor megnyilvánulhat az érzékelés és észlelés terén is. Tünetei és azok súlyossága egyénenként nagy eltérést mutathatnak, ezért is nevezik spektrumzavarnak. 2008-tól kezdődően április 2-át az ENSZ az autizmus világnapjává nyilvánította.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben