Felpörgött Ferihegy, de még 20%-kal elmarad az utasforgalom 2019-hez képest a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

by Kassay Tamás

2022-ben végre sokkal zavartalanabbul utazhattunk, mint az előző 2 évben. Európán belül lényegében teljesen szabadon fedezhetünk fel másik országokat, a világ többi részén érvényben lévő korlátozások pedig nem jelentenek áthatolhatatlan akadályt. Ennek megfelelően alakul a budapesti repülőtér forgalma is.

Növekvő utazási kedv, zavartalan forgalom és stabil légiáru volumen a budapesti repülőtéren

Egyre többen választják újra a repülős utazást, 2022 júliusában a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma 1 294 608 fő volt, amely a járvány előtti, 2019-es szint 80%-a, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig több mint 140%-os növekedést jelent. A Budapest Airport mind technológiai, mind infrastrukturális szempontból felkészülten, elegendő humán erőforrással készült a nyári időszakra, hogy a minőségi utasszolgáltatásokat biztosítani tudja. A budapesti repülőtéren nem tapasztalható a legtöbb európai légikikötőre jellemző fennakadás, bár itt is megesett, hogy a földi kiszolgálók munkaideje lejárt, ezért a bőröndöket az utasok nem vehették fel leszállás után, hanem meg kellett várniuk, ameddig a reggeli műszak felvette a munkát.

Ferihegy utasforgalom 2022 július Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert
Szeretettel vár az Utazás Hírek csoport, csatlakozz!

Saját tapasztalatom szerint is viszont az utasforgalom kezelése gördülékeny és folyamatos. Júliusban az 5 legnépszerűbb úti cél az utasok körében:

  1. London
  2. Tel Aviv
  3. Antalya
  4. Amszterdam
  5. Frankfurt

A Budapest Airport cargo forgalma a globálisan jellemző légiáruszállítási volumencsökkenés ellenére is stabil; a vállalat az év 7. hónapjában 14 647 tonna árut kezelt. Habár a cargo növekedés üteme a budapesti légikikötőben is csökkent tavasz óta, az első 7 hónapban összesen 113 181 tonna légiáru fordult meg a budapesti repülőtéren, 11,1%-kal több, mint 2021 januárja és júliusa között, és 47%-kal több, mint a világjárványt megelőző, 2019-es év júliusig tartó időszakában.

7,4 milliárd forint értékű infrastrukturális fejlesztéssorozat kezdődik szeptemberben a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

A Budapest Airport számára elsődleges szempont a repülésbiztonság. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) szabályozásaival összhangban ezért szeptemberben nagyszabású gurulóút- és futópálya-felújítási munkák kezdődnek a repülőtéren. A munkálatok keretében a szakemberek több szakaszon kiszélesítik a B3-B5 gurulóutak teherbíró felületeit és padkáit, megújulnak a csapadékelvezető rendszerek és a fénytechnikai hálózat is. A fejlesztés két ütemben valósul meg, az első ütem várhatóan augusztus 8-tól december elejéig tart, a projekt összköltsége eléri a 3,5 milliárd forintot (9 millió eurót).

Ezzel párhuzamosan a Budapest Airport növekvő cargo forgalmának gördülékeny kiszolgálása érdekében megkezdődik a BUD Cargo City forgalmi előterének bővítése is, amelynek köszönhetően a jövőben párhuzamosan – a jelenlegi kettő helyett – már akár négy F kategóriás cargo repülőgép kiszolgálása is megvalósulhat. Azt előtérbővítés 3,9 milliárd forintból (9,8 millió euróból valósul meg).

A Budapest Airport szakemberei azért döntöttek a munkálatok egyidejű megkezdése mellett, hogy azokat minél hatékonyabban, még a következő nyári szezon előtt el tudják végezni.

Spabook észrevétel: az ilyen híreknél mindig kötelességem megjegyezni és felhívni a figyelmet arra, hogy a hatókörön belül élő helyi lakosság érdekeit fontos lenne figyelembe venni. Számos esetben fordul elő 2022-ben, hogy cargo gépek éjszaka, a tilalmi időben szállnak fel, vagy éppen le. Ez teljességgel szembe megy a fenntarthatóság alappilléreivel, és az üzlet empátiájára lenne szükség. Abszolút semmi nem indokolja – a profiton kívül -, hogy éjfél után és mondjuk reggel 7 előtt (a csendrendelet ennél rövidebb) ilyen gépek felszálljanak. A zajterhelés egész Budapesten, különösen a Dél-pesti régióban és Zuglóban jelentős, a problémát pedig a menetrendek átszervezésével és minimális empátiával könnyedén lehetne orvosolni. Bízom abban, hogy az örömteli fejlesztések mellett a társadalmi fenntarthatóság is fókuszba kerül és prioritást kap.

Elköltöztek az ürgék

A B3-B5 gurulóutak és a II. futópálya felújításának, illetve a BUD Cargo City forgalmi előtere bővítésének egyik első előkészítő lépéseként – a helyi élővilág biztonságát szem előtt tartva – többhetes tervezés után, sikeresen megvalósult az érintett fejlesztési területeken élő védett ürgék áttelepítése, még mielőtt az állatok téli álomba merülnek.

Az ürgék elköltöztetésére természetvédelmi és repülésbiztonsági okokból volt szükség; a folyamatot a Budapest Airport környezetvédelmi munkatársai segítségével egy biológusokból álló szakértői csoport végezte. Kollégáink 56 egyedet költöztettek át a repülőtér kerítésén belül egy másik területre, ahol nem jelentenek repülésbiztonsági kockázatot, és háborítatlanul, biztonságban élhetnek. A védett ürgecsaládokat új lakóhelyükön már előre kialakított járatrendszer várta; az áttelepítést végző csapat kézi talajfúróval fúrt lyukakat a fölbe, így alakítva ki az állatok számára az új „lakótelepet”.

Új tűzoltóautó a budapesti repülőtér szolgálatában

Ferihegy utasforgalom 2022 július Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert
Szeretettel vár az Utazás Hírek csoport, csatlakozz!

Szolgálatba állt a repülőtéri tűzoltóság legújabb, Squad-2 hívójelű Rosenbauer tűzoltóautója. Az eddig használt Squad-1 utódja rendkívül magasfokú hatékonysággal vethető be; 4000 liter oltóvíz és 400 liter habképző anyag szállítására alkalmas, 2500 liter/perc szivattyúteljesítmény mellett. Ultramagas nyomású oltórendszerének köszönhetően már kismennyiségű víz felhasználásával is hatékony beavatkozást tesz lehetővé, a tűzoltók munkáját pedig olyan modern felszerelések segítik, mint a fülkéből üzemeltethető, a vízsugár irányítását megkönnyítő orrmonitor, valamint a jó látási viszonyokat külön aggregátor nélkül is biztosítani képes beépített fényárboc.

Ferihegy utasforgalom 2022 július Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert
Szeretettel vár az Utazás Hírek csoport, csatlakozz!

A gépjárműfecskendő egyedi megjelenése követi elődje példáját, a könnyű észrevehetőség érdekében sárga fényezést kapott, a hátsó ajtó felső részén található LED tájékoztató feliratok pedig a forgalom haladását segítik.

A Squad-2-t elsősorban a repülőtéren esetlegesen kialakuló tűzesetek felszámolására, illetve a műszaki mentések elvégzésére tartják készenlétben, de természetesen a repülőgépekkel összefüggésben fellépő kényszerhelyzet során is kiválóan alkalmazható.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben