Ferihegy utasforglaom 2022 október Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Többen repültek idén Budapestről mint Magyarország teljes lakossága, de csökken a reptér utasforgalma

by Kassay Tamás

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma kiemelt figyelmet érdemel, mert egyrészt tükrözi a nemzetközi turizmus éppen aktuális helyzetét, másrészt elgondolkodtató a főváros élhetőségének szempontjából meghozandó fenntarthatósági intézkedések tekintetében. A korábbi hónapok utasforgalmi adatai alapján elmondható, hogy a ferihegyi repülőtér utasforgalma stabilizálódott, egyelőre nem emelkedik tovább, inkább enyhe csökkenésnek indult.

10 hónap alatt 10 millió utas a budapesti repülőtéren

Ahogy egyre inkább magunk mögött hagyjuk a nyarat, úgy csökken szépen lassan az utasforgalom a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Ugyan továbbra is egymillió felett volt októberben a havi utasszám, a 2019-hez mért forgalom a nyári 80-82%-ról 79%-ra mérséklődött. 2022 októberében 1 169 679 érkező és induló utas fordult meg a budapesti légikikötőben, a repülőtér ezzel együtt eddig összesen 10 230 431 utast szolgált ki 2022-ben, 220%-kal többet, mint a 2021-ben, de akkor az év első fele szinte teljes lezárásban telt még.

A Budapest Airport tavaly még azt jelezte előre, hogy a 2019-es forgalom 2023-ra épül majd vissza teljes mértékben. Legújabb közleményükben azt jelzik, hogy a nemrégiben bevezetett adó további terhet rótt a légitársaságokra, amely az idei őszi és téli szezonra vonatkozó kapacitások törléséhez vezetett. (A Spabook lapjain és az Airportal repülési szakportál oldalain is mi ezzel ellentétes véleményünknek adtunk hangot, a járatok törlése szerintünk nem áll összefüggésben a kismértékű adóval, sokkal inkább a járatok kihasználatlanságával és a téli időszak szezonalitásával. – a szerk.)

2 millióval kevesebb utas érkezhet Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre 2023-ban

A repjegyadó, valamint az inflációnak és a lassuló gazdaságnak következtében a Budapest Airport felülvizsgálta korábbi előrejelzését és a 2023-ra vonatkozó becslést 2 millió utassal csökkentette. Ez a visszaesés nemcsak a Budapest Airportot, hanem a teljes turisztikai ágazatot érinti, több mint 100 milliárd forint potenciális bevételkiesést generálva az iparág számára.

A cargo árumennyiség a szeptemberi minimális visszaesés után októberben 11,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest: a Budapest Airport a múlt hónapban 17 011 tonna árut kezelt. A növekedés hátterében az év végi csúcsidőszak miatti forgalomélénkülés, illetve a repülőtér és a légi áruszállítási közösség közös munkája áll, amelynek köszönhetően a budapesti repülőtér erős eredményeket produkál annak ellenére is, hogy a légi áruszállításban globális lassulás figyelhető meg.

Értékelik az utasok a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér folyamatos fejlesztését

Ferihegy utasforglaom 2022 október Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
fotók: Budapest Airport / Baranyi Róbert;
Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz és ne maradj le az utazás világának híreiről!

Az elmúlt három évben több mint 80 milliárd forintból megvalósult beruházásoknak köszönhetően az utaselégedettség szintje folyamatosan emelkedett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A negyedévente elvégzett, nemzetközileg elismert ASQ (airport service quality) felmérések eredményei sorában a 2021 utolsó negyedév minden korábbi értéket túlszárnyalt, idén pedig az emelkedő utasszám mellett is magas pontszámon áll az utasok általános elégedettségi szintje: az ötös skálán 4.11 pontos érték 7,5%-kal magasabb, mint a 2019-es rekordév azonos időszakában mért eredmény. Szintén szembetűnő emelkedés látszik az említett időszakhoz képest a biztonsági személyzet kedvességét és segítőkészségét, valamint a terminálok általános tisztaságát illetően.

Kiemelkedően jóra értékelték az utasok a biztonsági ellenőrzés gördülékenységét és az itt tapasztalható rövid várakozási időt. Ez a Budapest Airport közelmúltbeli, ezirányú technológiai fejlesztéseire és az időben megkezdett, járvány utáni felkészülésére vezethető vissza. Az utasok már a terminálra érkezéskor információt kapnak a kihelyezett monitorokon arról, hogy az A vagy a B terminálon számíthatnak rövidebb várakozási időre, illetve a modern ellenőrző berendezések azt is lehetővé teszik, hogy a kisebb elektronikai eszközök (pl. laptop, hajszárító, stb.) az ellenőrzés során a kézipoggyászokban maradhatnak. Az eredmény különösen annak fényében kiemelkedő, hogy a koronavírus-járvány utáni első „igazi” nyár próbára tette a repülőtereket Európa szerte, azonban Budapesten a legforgalmasabb időszakok idején sem kellett 10-14 percnél többet várniuk az utasoknak a biztonsági ellenőrzésre, melynek átlagos időtartama öt perc volt.

A fentiek mellett kimagasló – a régiós második legjobb helyezést jelentő – pontszámot kapott a Wi-Fi szolgáltatás minősége és az elektromos eszközök töltésére szolgáló állomások elérhetősége.

Összességében elmondható, hogy egyhuzamban négy negyedéven át teljesített a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a régió legjobbjaként, lekörözve hasonló kategóriájú versenytársait és visszaigazolva a szolgáltatási színvonal folyamatos emelkedését.

Még több lehetőség az elektronikus eszközök töltésére a repülőtéren

Ferihegy utasforglaom 2022 október Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
fotók: Budapest Airport / Baranyi Róbert;
Csatlakozz a Facebook csoportunkhoz és ne maradj le az utazás világának híreiről!

Összesen 11 új töltőállomást helyezett ki a Budapest Airport a repülőtér biztonsági ellenőrzés előtti (földi) oldalára. A töltőállomások mindegyike 6 db USB-C és 6 db USB-A, 3 db európai szabványnak megfelelő és 1 db Egyesült Királyságbeli szabványnak megfelelő, továbbá 4 db indukciós töltőegységgel rendelkezik, ezzel biztosítva, hogy minden utas megtalálja az eszközeinek megfelelő töltési lehetőséget.

Az újonnan telepített állomásokon felül a repülőtér tranzit területén belül továbbra is van lehetőség az eddig megszokott állomásokon az elektronikus egységek töltésére, mint például az A oldali utasmólón az összes utasülésnél, valamint az éttermek területén a bárpultokban is

ARTPORT – Kortárs művészeti kiállítás a budapesti repülőtéren

Egy repülőtér a világon mindenhol az izgalmas felfedezések kiindulópontja, az utazás élményének része. A Budapest Airport Magyarország kapujaként a magyar művészetnek és kulturális életnek is teret kíván adni, hogy a Magyarországra érkező és innen induló utasok megismerhessék és felfedezhessék a magyar műalkotásokat, művészeti értékeket. Épp ezért a repülőtér-üzemeltető a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal (KOGART) közösen művészeti kalandozásra invitálja a Budapestről utazókat a B oldali utasmólón: a kiállítás nyolc műalkotása elrepíti az érdeklődőket a képzőművészet világába, amely egyedi és utánozhatatlan életérzést kölcsönöz az utasmóló falai közé. A nyolc festményes tárlat öt darab önálló, és egy három részes műből, áll melynek részei egyenként is értelmezhetők. A kiállításon találunk a festmények között absztrakt stílusú alkotást, megfigyelhetjük az erdő motívum többrétű használatát, de láthatunk impresszionista képeket is. A KOGART alapítvány elsődleges célja 2004-es alapítása óta a magyar művészet, elsősorban a kortárs képzőművészet népszerűsítése itthon és külföldön. Az Alapítvány több mint 350 művésztől mintegy 2500 alkotást tudhat magáénak, köztük számos muzeális értékű műtárgyat is.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben