biojet használt étolaj kerozin repülőgép üzemanyag

Használt étolajjal tankolják a repülőgépeket, megkapta az engedélyt a biojet üzemanyag

by Kassay Tamás

A biojet üzemanyag, amely a teljes életciklusa során több mint felére csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, az elmúlt években egyre nagyobb támogatottságot kapott Kínában, hol kiemelten kezelik a szén-dioxid-csúcs és a karbonsemlegességre vonatkozó célok elérését – a saját mércéjük szerint, még ha a világsajtó ezt a törekvést gyakran nem is veszi figyelembe.

Biojet repülőgép-üzemanyag használt étolajból

A használt étolajból származó, nagy mennyiségben gyártott repülőgép-üzemanyagot Kínában hamarosan használni kezdik éles üzemben is. – írta meg a Chinadaily. A China Petrochemical által előállított első tételt ebben a hónapban szállítják az Airbus tianjini üzemébe.

A használt étolajból származó, nagyüzemi gyártású repülőgép-üzemanyag első tétele a közelmúltban kapta meg a légialkalmassági tanúsítványt Kínában – közölte a China Petrochemical (Sinopec), a világ legnagyobb finomítója.

A repülőgép-üzemanyagot a Sinopec Zhenhai Refining & Chemical, a Sinopec egyik leányvállalata állítja elő a Zhejiangban, ahol évente 100 ezer tonna repülőgép-üzemanyagot képesek gyártani használt étolajból – közölte a vállalat.

A légialkalmassági tanúsítvány megszerzése azt jelenti, hogy a Zhenhai Refining által használt étolajból előállított fenntartható repülőgép-üzemanyagot országszerte a teljes polgári légiközlekedési piac számára értékesíthetik

– mondta Mo Dingge, a Zhenhai Refining vezérigazgatója.

Elemzők szerint a légitársaságok, a repülőterek és a kormányok egyaránt lépéseket tesznek a fenntartható repülőgép-üzemanyag – a légi közlekedési ágazat kibocsátásának csökkentésére alkalmas kevés elérhető technológia egyikének – bevezetése érdekében.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben