Leszállás közben balesetet szenvedett, felborult és kiégett egy utasszállító repülőgép (videó)

by Kassay Tamás

A Jubba Airways Fokker 50 típusú repülőgépe 2022. július 18-án, leszállás közben felborult, a tetején csúszva állt meg és kigyulladt. A légitársaság megerősítette a balesetet, és bejelentette, hogy az összes utas és a személyzet túlélte a szerencsétlenséget.

A 30,5 éves, 5Y-JXN lajstromjelű Fokker 50 típusú turbólégcsavaros repülőgép belföldi járatot teljesített Szomáliában Baidoa repülőteréről az Aden Adde nemzetközi repülőtérre (MGQ), amikor a repülőgép lezuhant és felborult leszálláskor. A baleset okát vizsgálják.

A balesetet rögzítette egy ipari kamera is. A videó jól visszaadja, hogy relatív nagy sebesség mellett történt a gép borulása és átfordulása, így nem túlzás úgy fogalmazni, hogy csodával határos, hogy a fedélzeten tartózkodó, mind a 36 ember túlélte a szerencsétlenséget. Érdekesség, hogy 2014-ben ugyanitt, ugyanilyen géppel egy majdnem ugyanilyen baleset történt leszálláskor, de a repülő akkor a kerekein maradt és csak megrongálódott, amikor leszaladt a pályáról és betonkerítésnek ütközött.

Az esetről számos kép megjelent a közösségi médiában, az egyik galéria itt lapozható végig:

A Reuters hírösszefoglalója pedig az alábbi videóban tekinthető meg:

Ha ezek után inkább autóval utaznál, akkor épp tegnap írtam olyan programokat és élményeket Horvátországban, amelyekről sokan nem tudnak, mert csak a strandot ismerik.

Az Utazás hírek csoport szeretettel vár, sok-sok érdekes, hasznos, szakmai anyaggal a turizmus világából.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben