Lezárják az Európai Unió teljes légterét az orosz repülőgépek előtt és viszont – mit jelent ez a turizmusnak?

by Kassay Tamás

Újabb EU-s szankciókat és döntéseket jelentett be vasárnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a csütörtökön kirobban ukrán-orosz háború miatt:

  • lezárják az Európai Unió teljes légterét az orosz repülőgépek előtt, a tiltás az orosz oligarchák magángépeire is vonatkozik.

A közös EU-s döntés előtt az Európai Unióból külön Németország, Olaszország, Franciaország, Románia, Litvánia, Szlovénia, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Lettország, Észtország és Spanyolország vezetett be légtérzárat az orosz gépek előtt vasárnap délutánig.

Mit jelent az EU-s és orosz légtérzár turizmus szempontjából?

Az EU-s légtérzárra válaszul Oroszország szintén kitiltja az EU-s légitársaságokat a légteréből. Turizmus szempontból ez azt jelenti, hogy bármely kedves Olvasóm repülne, aktívan figyelje az útvonalat, az eljutási időt, mert akár átszállásokról is könnyen lemaradhatnak, hiszen Oroszország felett zajlik az ázsiai forgalom komoly része.

Miért? Fogjon mindenki egy földgömböt meg egy cérnát és nézze meg, merre a legrövidebb az út. Ha Budapestről szeretnénk mondjuk Tokióba repülni, akkor megnézhetjük fentről az orosz medvéket a hóban, mert arra a legrövidebb a gömbön az út.

Az arab légitársaságok most előnybe kerülnek, hiszen az ő átszállásaik a saját HUB repülőtereik miatt az Emirátusokban, illetve Katarban vannak, ők nem repkednek az oroszok felett.

  • Súlyosan érintett a Finnair, a Norwegian,
  • részlegesen érintett a Lufthansa, AirFrance-KLM,
  • menekülő járatok lehetnek: kínai, japán, egyéb EU-n kívüli légitársaságok.
  • Leginkább érintett országok: Japán és Korea, ahová annyira megnövekszik a távolság, ezáltal a költség, hogy az már nem piacképes az oda közlekedő EU-s légitársaságok számára.
EU légtérzár orosz gépek
grafika: South China Morning Post

A Lufthansa LH718-as számú, Münchenből Szöul Incheonba tartó járata az Urál-hegység fölött átrepülve visszafordult, és végül a müncheni repülőtéren landolt:

EU légtérzár Oroszország orosz repülőgépek

Ha hasznosnak találod az oldalt és tartalmait, kérlek, segítsd egy megosztással, hogy többen megismerjék.

Ha nem szeretnél lemaradni a turizmus világának precíz híreiről, akkor Neked szól az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben