Ferihegy: Újra több, mint félmillió utas a repülőtéren, hasít a cargo

by Kassay Tamás

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2021 második félévét számottevő utasszám-növekedéssel indította, az utasforgalom újra meghaladta a félmilliót 1 hónap alatt. A légiáru mennyiség ezzel egyidejűleg 15 ezer tonna fölé nőtt.

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalom 2021 júliusában

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalom 2021 július Ferihegy
Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert; Ha pontos és hiteles híreket olvasnál az utazás világából, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.

2021. július hónapban egészen pontosan 538 074 utast kezelt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, ami megközelíti az év első 6 hónapjának összforgalmát. A januártól júniusig tartó időszakban 604 ezer utas fordult meg a repülőtéren, a júliusi, vagyis egyetlen nyári hónap utasszáma ennek a 89%-át tette ki.

A júliusi több mint félmilliós utasszám a júniusban mért adatok duplája, ugyanakkor összehasonlítva a 2019-es évvel, azt láthatjuk, hogy ez az akkori rekord forgalom 34%-a, tehát a korábban megszokottaktól még messze elmarad.

Az utasforgalom-növekedés a napi utasszámokon is meglátszik: míg az év első harmadában napi 2-3000 utas, júniusban már naponta átlagosan közel 10 000 utas fordult meg a budapesti repülőtéren, júliusra pedig felkúszott 18 000 főre.

Az utasszám dinamikus visszaépülését nagymértékben támogatja az utazási korlátozások folyamatos enyhítése, az átoltottság mértékének növekedése, továbbá az egységes EU-s védettségi igazolás júliusi bevezetése is. A kiszámíthatóbb utazás a Budapestről elérhető menetrenden is meglátszik: a légitársaságok az igények függvényében folyamatosan sűrítik meglévő járataik frekvenciáját, és új célállomások is megjelennek az elérhető útvonalak között. A Ryanair a napokban jelentette be új írországi desztinációját, Shannon a téli menetrendben, vagyis november 1-től lesz elérhető Budapestről. Az utazni vágyók jelenleg 100 célállomás közül válogathatnak, amely a következő hónapokban akár 120 desztinációra is bővülhet.

A nyár legforróbb hónapjában továbbra is az európai nagyvárosokat és a nyaralódesztinációkat vették a legtöbben célba: népszerűek voltak a törökországi üdülővárosok mellett a görög szigetek és Spanyolország is, de Dubai és az európai városok is a toplistán szerepelnek.

A korábbi hónapokhoz hasonlóan továbbra is stabilan erős a cargoforgalom: a BUD Cargo City által kezelt havi légi áru mennyisége júliusban is 15 ezer tonna fölött teljesített, ami több mint 40%-kal magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezzel az év első hét hónapjának árumennyisége átlépte a 100 000 tonnát, a 2020. július és 2021. július közötti időszakra vetítve pedig a 160 000 tonnát is meghaladta.

Egyre erősebb a repülős utazás iránti kedv a Budapest Airport felmérése szerint

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalom 2021 július Ferihegy
Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert; Ha pontos és hiteles híreket olvasnál az utazás világából, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.

A Budapest Airport egy év elteltével ismét az utazási hajlandóságról kérdezte követőit hírlevélben és saját Facebook-oldalán. A repülőtér-üzemeltető által közzétett kérdőívet csaknem 4500-an töltötték ki, és a válaszok összesítése alapján kijelenthető: az utazási kedv a repülős utazások iránt egyre erősödik. A tavaly végzett kutatásban a válaszadók 88%-a azt nyilatkozta, hogy szívesen utazna külföldre, ez a szám idén 90%-ra emelkedett. Közülük sokan, több mint kétharmaduk még idénre tervezi repülőútját.

A nyaralás iránti lelkesedést a digitális Covid-igazolvány is növelhette, mivel a dokumentum az Európai Unió területén – schengeni övezeten belüli, de nem EU-s tagországokkal kiegészülve – egyszerű és kiszámítható utazást tesz lehetővé.

A kitöltők szavazatai alapján a legnépszerűbb úti célnak az európai tengerpartok és városok bizonyultak, amit a sorban a közel-keleti tengerpartok követnek.

A megkérdezettek az utazás megtervezése során a legfontosabb szempontként a biztonsági óvintézkedéseket és az adott célország beutazási szabályait említették. A budapesti repülőtér üzemeltetője továbbra is kiemelt figyelmet fordít a járvány szempontjából is biztonságos repülőtéri tartózkodásra, hiszen tisztában van azzal, hogy az utasok számára minden korábbinál fontosabb a kockázatmentes környezet és a kiszámítható, stresszmentes utazás. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területén jelenleg is számos olyan védelmi intézkedés van érvényben, amelyek a biztonságos utazást támogatják, többek között a folyamatos fertőtlenítés, a nagy számban kihelyezett kézfertőtlenítők, vagy például az aktív sorkezelés.

Aktuális járatokról, desztinációkról és hírekről a www.bud.hu oldalon tájékozódhatnak.

Egyre egyszerűbb a repülős utazás tervezése

Az EU-s védettségi igazolványnak köszönhetően a koronavíruson átesett, negatív PCR- vagy antigénteszttel rendelkező, vagy a célországban elfogadott vakcinával beoltott személyek előtt július 1-től újra megnyílt a kiszámíthatóbban tervezhető európai utazás lehetősége.

A digitális Covid-igazolvány ugyanis lehetővé teszi, hogy a schengeni térségen belüli országokba egyszerű és gördülékeny legyen a beutazás. Az igazolvány hitelességét QR kód igazolja, amely alapvető információkat és egy digitális bélyegzőt tartalmaz. A digitális védettségi igazolásról bővebben az Európai Bizottság honlapján tájékozódhatnak.

Amennyiben valaki nyaralását schengeni övezeten kívüli országba szervezi, akkor az egyrészt a magyar védettségi igazolvánnyal lehetséges, másrészt az adott ország által előírt beutazási követelmény(ek) teljesítésével. Arról, hogy mely országba milyen belépési feltételekkel utazhatnak, a Konzuli Szolgálat honlapján olvasható aktuális és megbízható információ.

A Magyarországra történő beutazás esetében is jelentős könnyítés lépett életbe a hétvégén. Az augusztus 7-től hatályos kormányrendelet alapján azok az utasok, akik rendelkeznek 72 óránál nem régebbi, többek között az EU, OECD, NATO országokban, valamint Oroszországban, Kínában, Bahreinben, illetve az Egyesült Arab Emírségekben elvégzett, negatív PCR-teszttel, karanténkötelezettség nélkül beléphetnek hazánkba. Az új szabályozás révén sok országból lehetségessé vált a Magyarországra történő beutazás a belépési szabályok betartása mellett.

Elkészült az új mozgólépcső a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér B oldali utasmólóján, megújultak a liftek

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalom 2021 július Ferihegy
Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert; Ha pontos és hiteles híreket olvasnál az utazás világából, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.

Június végén elkészült a B oldali utasmólón kialakított új mozgólépcső. A kivitelezés áprilisban kezdődött, a repülőtér üzemeltetője mindössze 3 hónap alatt végzett a munkálatokkal. A tervezés és a kivitelezés költsége összesen 315 ezer eurót tett ki.

Ezzel egy időben a terminálokon található liftek modernizálása is megtörtént: megújult a 2A Terminál indulási és érkezési szintjét összekötő felvonó, melynek párját már a tavalyi évben felújította a Budapest Airport. Az utasok számára nem látható, ám a háttérfolyamatok gördülékenységét elősegítő fejlesztésként megújul a túlméretes csomagok szállítására használt teherlift is, amely egyenesen a poggyászosztályozó csarnokba szállítja az utasok nagyméretű poggyászait. A kivitelezés a téli időszakban kezdődik, hogy a felújítás ne zavarja a normál utasforgalmat.

A 2B Terminálon is zajlanak a felújítások: az érkezési szinten, az útlevélkezelő fülkék környezetében a repülőtér üzemeltető lecserélte az álmennyezetet, ezzel egy időben a régi fénycsöves világítást modern és energiatakarékos LED lámpatestekre cserélte.

Ha pontos és hiteles híreket olvasnál az utazás világából, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben