megszűnt Alitalia ITA

Megszűnt az Alitalia, leszállt az utolsó járat

by Kassay Tamás

Megszűnt az Alitalia, Olaszország nemzeti légitársasága, amely az 1960-as évek végén a British Airways és az Air France mögött Európa 3. legnagyobb légitársasága volt és repülőgépeivel 75 éven át szelte a fellegeket. Az olaszok gondoltak a folytatásra, ITA (Italia Trasporto Aereo) néven új állami légitársaságot indítanak 52 repülőgépes flottával.

Az Alitalia október 14-én teljesítette utolsó járatát, a Cagliari – Róma útvonalon.

Itt említem meg, hogy rendszeresen írtam a Wizz Air olaszországi terjeszkedéséről, most látható, hogy mennyire fontos terület ez, ahol most keselyű bőrbe bújhatnak az üzleti cápák és oszthatják fel a piacot a légüresen maradt térben.

Az Alitalia egykoron hatalmas globális légi fuvarozó volt, amely az 1990-es évekre évi 25 millió utast szállított és az Alitalia volt a világ első légitársasága, amely utasai között üdvözölhette a pápát méghozzá a pápai repülőgéppel, amely a Shepherd One nevet kapta. Az Alitalia 4 pápát szállított, a világ 171 országába.

Az Alitalia 2008 óta veszteséges. 2017-ben csődöt is jelentett már, és különleges vagyonfelügyelők kezébe került.

2016-ban már az Alitalia egyik legnagyobb részvényese, magyarul résztulajdonosa volt az arab Etihad légitársaság, amely megpróbált életet lehelni a haldokló olasz legendába, de nem jártak sikerrel. 2012-ben az Alitalia 25 millió utast szállított, ami az olasz piac 17 százalékát jelentette, és nagyjából megegyezett azzal, a Ryanair szintjével, viszont 2019-re a Ryanair piaci részesedése már kétszer akkor lett, mint az olasz társaságé.

Az évtizedes agónia közben nagyságrendileg 10 milliárd eurót öntöttek bele a közel sem optimálisan működő légitársaságba, egyéb források mellett jellemzően az adófizetők pénzéből. A járvány jelentette az utolsó szöget a koporsójában, mert ekkor már Mario Draghi olasz miniszterelnök sem volt hajlandó újfent kisegíteni a céget a bajból.

Az olasz állam átveszi az Alitalia eszközeinek egy részét, mintegy 720 millió eurós állami befektetéssel a mai napon, október 15-én pénteken el is indul a teljesen állami kézben lévő Italia Trasporto Aereo (ITA).

Az Alitalia legendás és dallamos márkanevét megpróbálták elárverezni, de a 290 millió eurós kikiáltási árat mindenki sokallotta. Az ITA szívesen használná majd a brand-et, de legfeljebb 145 millió eurót adna érte.

ITA Italia Trasporto Aereo az új olasz állami légitársaság

Az ITA 52 repülőgépből álló flottát üzemeltet majd, amelyből 7 széles törzsű és 45 keskeny törzsű repülőgépet foglal magában. 2022-ben a flotta 78 repülőgépre emelkedik, 13 széles törzsű és 65 keskeny törzsű repülőgépet terveznek üzemeltetni. 2022-től fokozatosan új generációs repülőgépek csatlakoznak a flottához, amelyek a régi technológiájú repülőgépeket váltják fel. 2025 végére a flotta 105 repülőgépre nő (23 széles törzsű és 82 keskeny törzsű), amelyből 70%-ban új generációs repülőgépek lesznek.

Az ITA a római Fiumicino és a milánói Linate repülőtérre összpontosítja tevékenységét, ahol az üzleti és szabadidős forgalomban referencia légitársaságként pozicionálja magát. A működés megkezdésekor a légitársaság 44 célállomásra fog repülni 59 útvonalon, amely 2025-re 74 célállomásra és 89 útvonalra nő.

Az ITA weboldala vicces nevű, biztosan szeretnek wellnessezni, mert itaspa néven futnak. Jelenleg amúgy elég kezdetleges, a repjegy kereső nem igazán működik, de majd biztos belejönnek az iparba.

Érdekelnek az utazás világának precíz hírei? Neked szól a Turizmus hírek csoportja!
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben