Karácsony napján szűnt meg a Montenegro Airlines – vízágyú-diadalívvel búcsúztatták (videó)

by Waterfan

A Malév-csődhöz hasonló koreográfia szerint, egyik napról a másikra fejezte be működését Montenegro nemzeti légitársasága.

A montenegrói kormány keserű karácsonyi bejelentést tett, amely szerint a jelenlegi nemzeti légifuvarozó vállalatot a továbbiakban nem tudják új forrásokhoz juttatni, így az a korábban felhalmozott veszteségei nyomán azonnal fizetésképtelenné vált, a működése december 26-án megszűnt. A hazatérő gép és személyzete előtt vízágyú-diadalívvel tisztelegtek:

Az eset hasonlít a Malév történetéhez, mert bár a kormányzat kommunikációja, ígérete és reményei szerint 2021 év végére létrehoznak egy új légitársaságot, mindannyian tudjuk, hogy addigra jó eséllyel belép valaki a piacukra és irtó nehéz lesz már akkor bármi újat létrehozni. Kívánatos lett volna egy programozott csőd, olyan módon előkészítve, hogy december 27-től már új vállalat új színeiben tudjanak felszállni ugyanazok a gépek. Nyilvánvalóan ez távolról sem olyan egyszerű, mint leírva tűnik, de ahogy szokták mondani, azért kapnak a vezetők meg menedzserek magasabb fizetést, mert magasabb felelősséget vállalnak. Meg azért, mert például egy ilyen manővert elméletben képesek levezényelni.

A Ryanair küldte a selyemzsinórt a Montenegro Airlines-nak

Csütörtökön Miodrag Vujovic, a helyi Gazdasági Verseny Hivatal (AZZK) tanácsának elnöke arra figyelmeztetett, hogy a Ryanair fapados légitársaság az Európai Bizottsághoz fordult, hogy vizsgálja meg, kapott-e a Montenegro Airlines több mint 43 millió euró állami támogatást. Az állami támogatás tiltott, hiszen torzítja a versenyt. Akkor az hogyan lehet, hogy például a Lufthansa kaphatott pénzt? Messzire vezet, függ a tranzakció pontos kivitelezésétől, mert eltérő jogcímeken lehet pénzhez juttatni cégeket. Nagyon nem mindegy, hogy pontosan mi szerepel a megfelelő papírokon és szerződésekben. Ezzel kapcsolatban Vujovic így nyilatkozott:

„Az Európai Bizottság most csak azoknak a légitársaságoknak hagyja jóvá az üzleti segítséget a járvány okozta válság miatt, amelyek a válság előtt „pozitívan működtek„, ami a Montenegro Airlines esetében nem így van”.

Arra utal ezzel, hogy a kormányzat még a járvány kitörése előtt, 2019 év végén hagyott jóvá 155 millió eurós állami támogatást a légitársaság számára, amiből az már 43 millió eurót megkapott. A Ryanair szerint ezt a cégnek vissza kellene fizetnie, mert jogellenesen kapta. Trükkös, mert ha már a válságra hivatkozva kapta volna, akkor egy ideig még el tudtak volna vegetálni, de most előbb vissza kellene fizetnie ahhoz, hogy segítségért folyamodhasson, ám visszafizetni nem tudja, mert elköltötte a működésére.

A Montenegro Airlines nemzeti légitársaság mindössze 4 repülőt üzemeltetett

Sajnos nem sikerült előkészíteni az új légitársaságot, de egyetlen szerencséjük azért van. A Montenegro Airlines annyira apró, és a 4 repülőgépből álló flotta is olyan összetételű, hogy sem a Ryanair, sem a WizzAir nem tud igazán rárepülni a felszabaduló útvonalaikra. A nagy fapadosok gépei között a legkisebb az A320-as típus 180 üléssel, míg a Montenegro Airlines flottája így nézett ki:

Sokkal több utasra lenne szükség ahhoz, hogy egy A320-ast be lehessen vetni, amire a koronavírus sújtotta helyzetben vajmi kevés az esély belátható időn belül. Taktikai okokból persze nem kizárt, hogy láthatunk majd mozgolódást, de ez nyilván távolról sem olyan kecsegtető piac, mint mondjuk a norvég, amiről már elemzést is írtam:

Érdekelnek az utazós témák? Csatlakozz csoportunkhoz, értesülj szállás véleményekről, eseményekről és sok-sok utazós témáról is. Érdekes volt? Oszd meg másokkal!

Jó utat, sok élményt,
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó,
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben