Lezuhant egy utasszállító 72 emberrel a fedélzetén (videó)

by Kassay Tamás

Lezuhant egy belföldi utasszállító repülőgép vasárnap Nepál középső részén, fedélzetén 72 emberrel. A mentőszolgálatok már több holttestre bukkantak a baleset helyszínén, az áldozatok pontos számát egyelőre nem tudni. – írta az MTI. Az lentebb megtekinthető videó tanúsága szerint csoda, hogy nem követelt még több áldozatot a baleset, ugyanis közvetlenül lakóházak közelében csapódott földbe a gép.

A Yeti Airlines nepáli légitársaság lezuhant gépén 68 turista és 4 fős személyzet utazott.

A Flightradar-on visszakövethető a gép útja.

A helyi rendőrség tájékoztatása alapján 31 holttestet már elszállítottak a baleset helyszínéről, és további 36 ember maradványaira bukkantak abban a szakadékban, amelybe becsapódott az ATR-72-es modern, légcsavaros repülőgép, amely 2007 augusztus 1-jén tette meg első útját, azaz 15 éves volt. A tragédia pillanatában az YT691 járatszámú utasszállító már az útjának kétharmadát megtette és közelítette Pokhara reülőterét.

A pokharai nemzetközi repülőtér közzétette az utasok állampolgárságát, magyarok nem utaztak a repülőn:

  • 58 nepáli
  • 5 indiai,
  • 4 orosz,
  • 2 dél-koreai,
  • 1 ausztrál,
  • 1 francia
  • 1 argentin utas veszítette életét.

A Yeti Airlines érzéketlen üzenetben tájékoztatta utasait arról, hogy az összes járatukat törölték január 16-án:

lezuhant utasszállító repülő Nepál Yeti Airlines Pokhara
A Yeti Airlines válságkommunikáció sajnos fájóan gyenge, mindennemű együttérzés hiányzik belőle.

A Yeti Airlines balesetében életüket vesztett utasok gyászában osztozva tájékoztatjuk Önöket, hogy a Yeti Airlines január 16-i menetrend szerinti járatait töröltük. A sürgősségi és mentőjáratok azonban továbbra is közlekednek.

Elnézést kérünk az okozott kellemetlenségekért.

A légitársaság Facebook oldalán a kommentelők érthető módon kiborultak és a Yeti Airlines bezárását követelik, gyilkosnak nevezik őket. Volt, aki feltette a kérdést, hogy hány életet szeretnének még elvenni, míg másvalaki emlékeztett arra, hogy az előző 5 évben 5 balesete volt a légitársaság valamelyik gépének, ami rettenetesen sok.

Az ATR 72-es típusú gép a fővárosból, Katmanduból tartott a 200 kilométerre nyugatra található Pokharába

A légi irányítás nem sokkal a felszállás után elvesztette a kapcsolatot a pilótákkal. Ez a legsúlyosabb repülőgépszerencsétlenség Nepálban azóta, hogy 1992-ben a pakisztáni légitársaság Katmanduba tartó járata zuhant le, fedélzetén 167 emberrel.

Az utóbbi években a nepáli légi közlekedés – részben a turizmusnak köszönhetően – fellendült, a gépek karbantartása és a biztonsági előírások továbbra sem elégségesek. Az Európai Unió biztonsági aggályok miatt korábban kitiltotta légteréből a nepáli repülőgépeket.

Több videó is megjelent a repülőgépszerencsétlenségről és a mentési munkákról

Közvetlenül lakóházak mellett csapódott földbe a repülőgép:

A mentési munkálatokról is készültek felvételek:

A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre, és csatlakozz csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben