Portugália sztrájk repülőtér figyelmeztetés

Portugália figyelmezetést adott ki a turistáknak: ne utazzanak, mert sztrájkolni fognak a repülőtéri dolgozók

by Kassay Tamás

A portugál hatóságok utazási figyelmeztetést adtak ki, amely több tízezer utast érint, és arra kérik őket, hogy ne repüljenek. Helyi médiajelentések szerint késésekre vagy járattörlésekre kell számítani, miután a portugál polgári légiközlekedési dolgozók szakszervezete (SINTAC), valamint a kereskedelmi légiközlekedési dolgozók szakszervezete (SQAC) augusztus 19. és augusztus 21. közötti időszakra munkabeszüntetést tervez – írja a SchengenVisaInfo.

A portugál repülőtéri dolgozók 3 napos sztrájkot terveznek, a Portugália különböző repülőterein zajló akció pedig utazási káoszhoz vezethet, és nagymértékben érintheti azokat, akik az országban terveznek látogatást tenni.

A portugál légi közlekedési szakszervezet úgy fogalmazott, hogy „bölcs dolog lenne elkerülni a repülést az országba” a fent említett időpontokban.

A sztrájk bejelentésére azt követően került sor, hogy a szakszervezet elutasította az ANA korábban javasolt feltételeit, amelyek összesen 30 százalékos fizetéscsökkentést tartalmaztak.

A szakszervezetek azzal vádolták a repülőtereket üzemeltető ANA-t, valamint az ANA-t irányító francia Vinci csoportot, hogy nem fizetnek tisztességes béreket, annak ellenére, hogy nagy pénzbeli nyereséget termelnek.

„Csak ezzel [a sztrájkkal] érhetjük el azt, amit a vállalat már régóta hiányol: a társadalmi stabilitást, a munkavállalók jogainak és alapvetően az emberek jogainak tiszteletben tartását” – mutattak rá a szakszervezetek.

Ezzel kapcsolatban egy szóvivő az ECHO-nak elmondta, hogy a 2 szakszervezet csak egy maroknyi spanyol személyzetet képvisel, így a szomszédos országra nem lesz hatással a munkabeszüntetés.

„A Ryanair arra számít, hogy ezek a legutóbbi figyelmeztető sztrájkok, amelyek csak egy maroknyi spanyol légiutas-kísérő személyzetünket érintik, semmilyen hatással nem lesznek a spanyol járatainkra vagy menetrendjeinkre augusztusban és szeptemberben. Ennek oka, hogy a Ryanair spanyol légiutas-kísérő személyzetének túlnyomó többségét a CCOO szakszervezet képviseli, akik már megállapodtak a Ryanairrel a spanyol légiutas-kísérő személyzetünk nagy részére kiterjedő munkaszerződésben”

– jegyezte meg a Ryanair által közzétett közlemény.

Korábban a portugáliai polgári légiközlekedési dolgozók hangsúlyozták, hogy ebben a hónapban 3 napos sztrájkba lépnek, mert a repülőtereket üzemeltető konglomerátum nem teljesítette a kéréseiket. A portugáliai polgári légiközlekedési dolgozók sürgették a portugál hatóságokat, hogy emeljék a béreket, és biztosítsanak jobb munkakörülményeket is.

A sztrájkfelhívást a Polgári Légiforgalmi Dolgozók Országos Szakszervezete (SINTAC), valamint a Kereskedelmi Légiforgalmi Dolgozók Szakszervezete (SQAC) jelentette be.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben