Ryanair áremelés

Árat emel a Ryanair a Boeing 737 problémái miatt

by Kassay Tamás

Michael O’Leary a Ryanair vezérigazgatója a BBC szerint azt mondta, hogy a jegyárakat akár 10%-kal is emelni fogja a légitársaság – szemlézte a Forbes. Ennek oka szerinte az, hogy a Boeing késve szállítja le a műszaki hibákkal küzdő 737 MAX széria idén esedékes példányait, így kevesebb utaskapacitás áll majd rendelkezésre.

Kevesebb új repülő, kevésbé növekvő kínálat, dráguló jegyek a Ryanairnél

Michael O’Leary vezérigazgató szerint a Boeing repülőgépek késedelmes leszállítása azzal jár, hogy az idei nyári szezonban nem tudnak akkora kapacitással szállítani, mint tervezték. – és mint amennyire várhatóan érdeklődés lesz az utasok részéről. A vezérigazgató egyúttal bejelentette azt is, hogy a 2024-re tervezett 205 milliós utasszámot 200 millióra csökkenti.

Emiatt a Ryanair jegyárai akár 10 százalékkal is drágulhatnak idén nyáron. O’Leary szeretné, hogy a Ryanair kapjon kártérítést a Boeing-től, de elsősorban a gépek leszállítására koncentrálnak.

A Ryanair 57 darab Boeing 737 Max 8200-as repülőgép leszállítását várja márciusra, de ebből várhatóan csak 40-45 példány érkezik majd meg úgy, hogy teljesíteni tudja a nyári szezont.

A késés oka, az az emlékezetes eset, amely egy súlyos incidens volt Amerikában. Az Alaskan Airlines Boeing 737 MAX típusú repülőgépének fala repülés közben szakadt ki, csodával határos módon senki nem sérült meg a balesetben.

Az eset nyomán Amerikában földre parancsolták az összes ilyen típusú repülőgépet és soron kívüli vizsgálatot rendeltek el. Boeing is elindított belső vizsgálatát, ami lelassította a gyártást.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben