Saudia Airlines utasszállító repülőgép támadás tűzharc Szudán

Megtámadták a Saudia Airlines utasszállító repülőgépét, nemzetközi járattörlések és módosított útvonalak Szudán térségében

by Kassay Tamás

Fegyveres támadás érte a Saudia Airlines SV458-as járatszámú, Rijádba tartó, felszálláshoz készülő utasszállító repülőgépét szombat délelőtt. A repülőgép hős személyzete evakuálta az utasokat a heves lövöldözés alatt, csodával határos módon minden utas és a teljes személyzet túlélte az incidenst és már biztonságban van. Már amennyire Szudánban biztonságban lehet lenni, ugyanis a támadás háttere komplex (lásd a cikk második részében), és a helyzet rendkívül feszültté vált a térségben.

Az új Airbus A330-300-as, amelyet a szaúd-arábiai Saudia légitársaság üzemeltet, súlyosan megsérült, az ukrán SkyUp Boeing 737-800-as pedig megsemmisült a tűzharcban.

A szaúd-arábiai légitársaság SV458-as járata a tervek szerint szombat reggel 9.30-kor szállt volna fel a szudáni Kartúm nemzetközi repülőteréről, hogy a szaúd-arábiai Rijádba repüljön.

Ezzel egy időben heves harcok törtek ki a szudáni hadsereg és a Rapid Support Forces (RSF) félkatonai csoport között, és lövöldözés hallatszott Kartúm (Khartoum) több részén, valamint a szomszédos városokban.

A repülőgépet a fegyveresek tűz alá vették. A személyzet azonnal reagált és evakuálta az utasokat.

Lezárták Szudán légterét, nemzetközi járatok fordultak vissza

Egy másik Saudia járat, a #SV451 (HZ-AQ29) éppen leszálláshoz készült ugyanezen a reptéren, de Kartúmhoz közeledve a támadás híre nyomán visszafordult Dzsiddába.

Saudia Airlines utasszállító repülő támadás tűzharc Szudán

A Turkish Airlines Isztambulból Kigaliba tartó gépe visszafordult és Dzsiddában szállt le, hogy elkerülje Szudán légterét. A Szudán feletti légteret nem sokkal ezután lezárták.

A Saudia korábban azt közölte a médiával, hogy egyik Airbus repülőgépe „balesetet szenvedett” a szudáni Kartúm repülőterén a szombati, Rijádba tervezett indulása előtt.

Később a Saudia légitársaság közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy utasait és személyzetét a repülőtérről a kartúmi szaúdi nagykövetségre szállította, és további értesítésig felfüggesztette a Szudánba induló és onnan induló járatokat.

A Saudia Airlines 4 csillagos légitársaságnak minősül, azonos besorolásban a sokak által jól ismert Emirates légitársasággal.

Szudánban fegyveres harcok törtek ki

Szombaton összecsapások törtek ki a szudáni hadsereg és a gyors támogató erők (RSF) félkatonai csoportja között, lövöldözés hallatszott Kartúm több részén, és szemtanúk lövöldözésről számoltak be a szomszédos városokból. A szudáni hivatalos adatok megerősítették, hogy legalább 56 ember életét vesztette és további 600 megsebesült a jelenleg is tartó összecsapásokban.

A konfliktus tétje és célja Szudán függetlenedése, a nyugattal való viszonya. Emiatt egyes helyi kommentelők úgy vélik, hogy az instabil szituációban az oroszok is lehetőséget látnak, egész konkrétan Oroszország megpróbálja megakadályozni a demokratikus törekvéseket Szudánban. Másik érdekesség, hogy Szudán Afrika 3. legnagyobb aranytermelő országa.

Oroszország Szudánból hordja el az aranyat tehergépekkel

Az ukrajnai háború kitörése után nem sokkal a CNN készített cikket arról, hogy Oroszország számára mennyire fontos a szudáni arany, egészen pontosan annak elrablása az afriakai országból.

A magas rangú szudáni és amerikai tisztviselőkkel készített interjúk, valamint a CNN által áttekintett dokumentumok egy olyan kidolgozott orosz tervet festenek le, amellyel Szudán gazdagságát kifosztják annak érdekében, hogy megerősítsék Oroszországot az egyre erőteljesebb nyugati szankciókkal szemben.

A bizonyítékok arra is utalnak, hogy Oroszország összejátszott Szudán szorongatott katonai vezetésével, így több milliárd dollárnyi arany megkerülheti a szudáni államot, ezálta megfosztva a szegénységtől sújtott országot hatalmas állami bevételektől.

Cserébe Oroszország erőteljes politikai és katonai támogatást nyújtott Szudán egyre népszerűtlenebb katonai vezetésének, amivel erőszakosan megsemmisíti az ország demokráciapárti mozgalmát.

Turizmus portálként ennek mélyreható elemzésébe mi nem megyünk bele, aki többet szeretne megtudni a háttérről, az ide kattintva megteheti.

Folytatódnak a harcok Szudánban

A legfrissebb újságírói jelentés szerint kimaradások vannak a villamosenergia ellátásban a heves összecsapások következményeként.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben