Nem férnek be a repülők az 1 milliárd dollárból bővített repülőtérre

by Kassay Tamás

A Seattle-Tacoma Nemzetközi Repülőtér (SEA) új, 2022-ben átadott, egymilliárd dollárból megépített terminálja nem felel meg a tervekben (avagy a reptér vágyaiban) szereplő elvárásoknak. Valaki, valamit, valahol nagyon elszámolt. – írja a Seattle Times, amit a Telex szúrt ki.

A Seattle-Tacoma repülőtér új terminálján 20 széles törzsű gépnek kellene elférnie, de nem férnek el

Azért döntöttek az új terminál megépítése mellett, hogy enyhítsék a kapacitáshiányt és több széles törzsű repülőgépet tudjanak fogadni. Az új terminál nagyon szép, csak éppen pont azt a kapacitáshiányt nem sikerült neki orvosolnia, amiért megépítették. Különböző számítások szerint a seattle-i reptérnek tíz- és százmillió dollár közötti veszteséget okoz a jelenlegi műküdési forma az eredeti szándékhoz képest. Most újra átvariálják a kapuk elrendezését, hogy több gép férjen el, azonban ez további 78 millió dollárba kerül majd.

Tervezési hibák sora miatt a nagyobb méretű gépek nem férnek el egymás mellett a repülőtéren, ami így 20 helyett csak 16 széles törzsűt tud egyszerre fogadni.

Seattle-ben a széles törzsű repülőgépek helyett a perek repkednek

Seattle repülőtér nem férnek be széles törzsű repülőgépek
Jogi Rovatunkban számos utazós esetet olvashatsz, egyik tanulságosabb, mint a másik. Utazós inspirációkkal, turizmus szakmai hírekkel vár Facebook csoportunk.

A reptér és a kivitelező cég kölcsönösen beperelte egymást: a kivitelező azt állítja, hogy a megrendelő repülőtér nem fizette ki a költségeik egy részét, a seattle-i repülőtér szerint viszont közel százmillió dolláros kárt okozott nekik a kivitelező. Hogy kinek miben és mennyire van igaza, azt majd a bíróság eldönti, de az igen sokáig fog tartani. Az első tárgyalást várhatóan majd decemberben fogják tartani.

Decemberben a Clark Construction kivitelező több mint 60 millió dollárra plusz jogi költségekre perelte be a Seattle Repülőteret, azt állítva, hogy az nem fizette ki neki a tervezési változtatások és a projekt terjedelmének kibővítése miatt elvégzett többletmunkát, valamint a járvány miatti többletköltségeket.

Spabook magyarázat: Akik dolgoznak bármilyen fejlesztési projektben, találkoztak már a helyzettel, de laikusként idegen lehet sokak számára, hogy miről is van szó. A helyzet az, hogy fejlesztési projektben a megvalósítás úgy történik meg, ahogyan az a megrendelő által elfogadott, jóváhagyott tervekben szerepel. Tehát a megrendelő valamely képviselője, ügyvezetője, megbízottja ellenőrizte és jóváhagyta azokat, általában aláírásával ellátva. Ha és amennyiben menet közben kiderül, hogy valami nem jó, vagy mégis másképp szeretné a megrendelő, akkor úgynevezett változtatási kérésre (change request) kerül sor. Ennek minden esetben plusz költsége lesz. Akkor is, ha egyébként a változtatás logikus és valóban jobb, mint az eredeti terv volt. Hiszen, joggal mondhatja a fejlesztő, hogy miért nem eredetileg így lett leírva?

Januárban a repülőtér viszontkeresetet nyújtott be a Clark Construction ellen több mint 100 millió dolláros kártérítést követelve, beleértve a kapuk átépítésének és egyéb utómunkálatoknak a költségét is.

A Seattle-Tacoma reptér ugyanis a Clark Construction-t okolja a tervezési hiányosságokért, tehát meglátásuk szerint szerint a tevező-kivitelező cég felelős a problémák kijavításának költségeiért.

Spabook magyarázat 2: Ez egy lényeges pont: a megrendelő elmondja, hogy mit szeretne, de a tervező felelőssége az, hogy az igényeknek megfelelő tervekkel álljon elő. A tervezőnek ismernie kell a vonatkozó jogszabályokat, helyi rendeleteket, biztonsági előírásokat, építésügyi szabványokat, a kornak megfelelő technológiai megoldásokat. Izgalmas kérdés lesz az, hogy melyikük tudja jobban megvédeni magát:

  • Egészen biztosan jól adta át az igényt és a vágyait a repülőtér a tervező felé?
  • A tervező annak megfelelően látta el a feladatát, ahogyan az elvárható?
  • Ki miatt kell(ett) újratervezni?
  • Ha nem lett megrendelve a tervek módosítása, és végül az eredeti „hibás” és elfogadott tervek szerint készült el a kivitelezés, akkor az átépítés költsége vajon kit fog terhelni?
  • Miért nem állították meg a kivitelezést, ameddig rendezik a vitákat?
  • Menet közben senki nem vette észre, hogy a gépek nem fognak elférni?

Izgalmas eset, és minden bizonnyal számos tanulsággal fog szolgálni a szakmabelieknek, nekünk utazóknak és turistáknak pedig érdekes bepillantani abba, hogy mekkora munka, kockázatok és erőfeszítések állnak amögött, hogy olyan kényelmesen és gyorsan tudjunk utazni a nagyvilágban, ahogyan a történelemben soha korábban.

Jogi Rovatunkban számos utazós esetet olvashatsz, egyik tanulságosabb, mint a másik. Utazós inspirációkkal, turizmus szakmai hírekkel vár Facebook csoportunk.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben