United Airlines elbocsátás 593 oltaltan alkalmazott vakcina

Elbocsátja 593 oltatlan alkalmazottját a United Airlines

by Kassay Tamás

A United Airlines (UAL.O) kedden bejelentette, hogy 593 amerikai alkalmazottat bocsát el, amiért azok nem tartották be a légitársaság oltási szabályzatát – tudósított róla a Reuters.

A United Airlines augusztus elején az első amerikai légitársaság volt, amely minden belföldi alkalmazottjának előírta az oltás beadását, amelyet hétfőig kellett igazolni.

United Airlines elbocsátás kezdődik a vakcinák miatt

A légitársaság közölte, hogy kedden kezdődik meg annak az 593 alkalmazottnak az elbocsátása, akik úgy döntöttek, hogy nem oltatják be magukat.

„Ez egy hihetetlenül nehéz döntés volt, de csapatunk biztonságának megőrzése mindig is az első számú prioritásunk volt”

– közölte Scott Kirby vezérigazgató és Brett Hart elnök az alkalmazottakkal egy emlékeztetőben.

A dolgozók még megmenthetik állásukat, amennyiben a hivatalos felmondó megbeszélések előtt beoltatják magukat – közölték a vállalat illetékesei.

A United vallási és egészségügyi okokból kapott felmentési kérelmeket a dolgozóktól az oltás alól. Ezek az alkalmazottak a légitársaság 67 000 amerikai dolgozójának kevesebb mint 3%-át teszik ki – közölték a United tisztviselői.

A vállalat azt tervezte, hogy a vallási felmentést kapott alkalmazottakat október 2-tól ideiglenes, fizetés nélküli, személyes szabadságra küldi. Ezeket a terveket azonban október 15-ig felfüggesztették, mert perbe fogták a vállalat szabályozását, amiről így bíróság fogja kimondani, hogy jogszerű-e, vagy sem.

Spabook kommentár: Alapvetően bár én mindig a járványügyi intézkedések betartása mellett érveltem, azt azért furcsának találom, hogy a szabadság és a demokrácia hazájában ilyen eset megtörténhet. Igazából a legnagyobb kritikám nem is az intézkedést illeti, egy vállalatnak joga van megválogatni, hogy kikkel dolgozik együtt. Valahol nyelvvizsgát kérnek, máshol diplomát, megint máshol meg oltást, viszont a kivitelezésben súlyos gondokat látok. Nem tartom korrektnek azt a United Airlines indoklását, miszerint a csapat biztonsága múlik ezen, hiszen tudjuk: aki be van oltva, megfertőződhet ugyan, de szinte biztosan nem lesz beteg, akik pedig nem voltak beoltva és esetleg pórul járnak, azok akkor úgy jártak. Más lenne a helyzet, ha a személyzet fele nem lenne beoltva, mert az az üzembiztonságot veszélyeztetné, kimaradhatnának járatok, stb. De nem ez a helyzet.

Azokat nem számítva, akik mentességet kértek, a United szerint az Egyesült Államokban dolgozó alkalmazottak több mint 99%-a beoltatta magát a COVID-19 ellen.

A vállalat szóvivője elmondta, hogy a légitársaság a következő években nagyjából 25000 ember felvételét tervezi, és a védőoltás minden új alkalmazott esetében a foglalkoztatás feltétele lesz. A United a pilótaképző iskola tanulóit is kötelezi az oltás beadására.

A vállalat szerint az oltási kötelezettség nem riasztja el a jelentkezőket attól, hogy United Airlines légitársasághoz felvételizzenek. A United szóvivője elmondta, hogy múlt hónapban 700 jelentkezés érkezett mintegy 400 álláshirdetésre egy denveri karriervásáron. Hasonlóképpen több mint 20 000 pályázat érkezett mintegy 2000 nyitott légiutas-kísérői állásra.

Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben