vertiport repülőtér

Az Emirátusokban épül az első vertiport, a repülőterek új generációja – Ras Al Khaimah-ban próbálhatod ki először

by Kassay Tamás

A fejlett légi mobilitási (Advanced Air Mobility – AAM) infrastruktúra tervezésében, építésében és üzemeltetésében világelső VPorts 2023. márciusában szándéknyilatkozatot írt alá Ras Al Khaimah (RAK) repülőterével a világ első vertiport építéséről és üzemeltetéséről.

Mi az a vertiport?

Mielőtt a cikk lényegére térnénk, röviden összefoglalom a sokunk számára új fogalmat, lássuk hát, mi is az a vertiport!

A vertiport olyan speciális terület, amely képes arra, hogy kiszolgálja a függőleges le-, illetve felszállásra, valamint lebegni képes, angolul a vertical take off and landing (VTOL) típusú repülőgépek, illetve repülőeszközök (drónok) leszállását és felszállását.

Indulhat a világ első vertiport légikikötőjének megépítése

A Ras Al Khaimah-ban megépülő vertiport egyrészt felgyorsíthatja a fejlett légi mobilitás meghonosítását az Egyesült Arab Emirátusokban, másrészt összhangban van Ras Al Khaimah 2040-es energiahatékonysági és megújulóenergia-stratégiájával.

A RAK vertiportot egy tízezer négyzetméteres területen tervezik megépíteni, amely alkalmas lesz minden elektromos meghajtású, függőleges fel- és leszállásra képes légijármű kiszolgálására – függetlenül azok gyártójától és típusától.

A vertiport működése során elsősorban a regionális áruszállításra, a betegek, a transzplantációra szánt szervek és az orvosi berendezések hatékony szállítására, valamint a turizmusra koncentrál. Drónok számára alkalmas vertiport már épült a világban és működik is, de személyek közlekedésére alkalmas verzióból ez lesz az első.

Vertiport hálózat épül ki

vertiport repülőtér

A Ras Al Khaimah-ban megépülő vertiport lesz az első állomása annak a fejlesztésnek, amely során 2030-ra kiterjedt vertiport hálózat valósulhat meg az Egyesült Arab Emírségek minden nagyobb ipari területén és ezzel fenntartható szállítási megoldást és összeköttetést nyújthat Ras Al-Khaimah, Dubai South, Jebel Ali, Abu Dhabi és Sharjah régiói között.

A VPorts célja, hogy 2045-ig világszerte 1500 vertiportot építsen és működtessen, amelyek a helyi és globális légi mobilitási ökoszisztémákba proaktív, felelősségteljes megközelítéssel illeszkednek majd.

Utazós inspirációkkal, turizmus hírekkel vár FB csoportunk, csatlakozz!

A vertiportokon keresztül akár az is lehetségessé válik, hogy 1-1 épület tetejéről felszállva néhány kilométeres távolságra lévő másik épületre érkezzünk meg.

Ras Al Khaimah az Egyesült Arab Emirátusok hét emírségének egyike.

Az ország északkeleti részén, a Perzsa-öböl partvidékén terül el. 64 km hosszú tengerpartja és változatos természeti adottságai miatt az utóbbi időben jelentős turisztikai fejlődésnek indult. 2021-ben határozták meg azt az új fejlesztési stratégiát, amelynek célja, hogy Ras Al Khaimah az Egyesült Arab Emirátusok legfenntarthatóbb emírségévé váljon 2025-re.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben