A Wizz Air másképp reagál az extraprofit adóra, mint a Ryanair, íme a légitársaság nyilatkozata

by Kassay Tamás
Wizz Air extraprofit légitársasági különadó

Az alábbiakban közlöm a Wizz Air nyilatkozatát, amelyben a légitársaság kijelenti, hogy a július 1-ig megvásárolt jegyek kapcsán nem hárítja át utasaira az extraprofit, avagy légitársasági különadót. Emlékezetes véleménycikkben foglalkoztam azzal, hogy a Ryanair viszont automatikusan, utólag megterhelte az utasai bankkártyáját az adóemelésre hivatkozva, habár az adó alanya valójában nem a légitársaság, hanem a földi kiszolgáló, tehát a hivatkozási alapjuk jó eséllyel elhasal majd a fogyasztóvédelmi vizsgálaton.

A Wizz Air nem hárítja át visszamenőlegesen az extraprofit adót.

A fentebb hivatkozott cikkem nyomán a blogon igyekeztem kifejteni a kommentelőknek, hogy mi is volt a probléma a Ryanair lépésével. A Wizz Air lépése igazolni látszik a meglátásomat, és komoly kontrasztot jelent a versenytárs fellépésével szemben. Íme a Wizz Air nyilatkozata szó szerint, változtatás nélkül:

A Magyar Kormány által 2022. július 1-től hatályba lépő, a légitársaságokat is sújtó extraprofit-adó kapcsán a Wizz Air úgy döntött, bár a meghirdetett rendelet minden valószínűség szerint érinti majd a jegyárakat, a korábban megvásárolt jegyek esetében a légitársaság nem hárítja át utasaira a jogszabályban meghatározott összeget.

Az extraprofit-adó és az üzemanyagárak növekedése miatt a jövőben a viteldíjak várhatóan emelkedni fognak. A repülőjegyárak azonban dinamikusan változnak, és mint mindig, ezután is elsősorban a kereslet és a kínálat határozza meg azok alakulását.

Továbbra is úgy véljük, az utasonként számított adó bevezetése nemcsak magasabb viteldíjat jelenthet, de a légitársaságokra rótt extra gazdasági teher tovább lassítja a régóta várt gazdasági fellendülést is, nem csupán a Wizz Air, hanem a gazdaság egésze számára. A légiközlekedési ágazat, melynek a Wizz Air is része, jelentős veszteségeket szenvedett a COVID-19 világjárvány során, és bevétele, illetve nyeresége várhatóan még hosszú ideig nem éri el a vírus kitörése előtti szintet.

Spabook vélemény: Tehát, hogy transzparensek legyünk. A helyzet az, hogy szépen becsomagolva a Wizz is jelezte, hogy az áraik változhatnak, de mindent feltételes módban fogalmaz és jelzi, hogy igazából a dinamikus árazás miatt bármikor bármi megtörténhet az árakkal kapcsolatban. Ugyanakkor precízen kimondják, hogy a már megvásárolt jegyek árát nem változtatják meg. Ezzel kapcsolatban a korábbi cikkemben jeleztem is, hogy szerintem nincs is rá lehetőség, mert az adót nem a légitársaság fizeti meg, hanem a földi kiszolgáló és a légitársaságok “csupán” megemelkedett szolgáltatói költségekkel szembesülnek a beszállítóik irányából. Ez viszont megítélésem szerint nem elegendő hivatkozási alap arra, hogy már eladott jegyek árait módosítsák. A Wizz Air ezt nem is teszi meg.

A kormányzat politikusai reagáltak a Ryanair lépésére, válaszaik a videóban megtekinthetők. Ez alapján úgy vélem, a Wizz Air ezúttal okosabbat húzott, mint a Ryanair.

Frissítés 06.14. 14:30: A Ryanair újabb közleményt adott ki, amelyben egyenesen a legendás cégvezér, Michael O’Leary szavait idézik:

Az érthető, hogy Magyarország miért vet ki extraprofit-adót az olaj-és gázszektorra, amely az orosz-ukrán háború miatt váratlan nyereségre tett szert. De az, hogy az extraprofit-adót a légiközlekedési szektorra kiterjesztik, ami küzd a talpraállásért a 2 évig tartó koronavírus-járvány és az ukrán háború után, azt mutatja, hogy Nagy miniszterúr elfelejtette a közgazdaságtant.

A Ryanair-vezér fel is ajánlotta, hogy küld Nagy Mártonnak egy könyvet, a “Közgazdaságtan kezdőknek” címűt (egy könyvsorozatra utalva).

Spabook vélemény: pikáns az, hogy eddig a közgazdászok azt mondták, nincsen olyan fogalom, hogy extraprofit, most viszont Michael O’Leary konkrétan validálta és elfogadhatónak nevezte azt. Nagy Márton helyében bizonyosan megköszönném ezt a gesztust és a magas labdát, hiszen a Közgazdaságtan könyvek sorozatában ezennel új fejezet írása kezdődik meg.

Kíváncsian várom, hogy ezek után mi lesz a következő felvonás a reality sorozatban.