Wizz Air: megdupláztuk a háttérszemélyzet számát, hogy zökkenőmentes legyen a nyár, de zsúfolt a légtér és kevés a légiirányító Európában

by Kassay Tamás

2023 nyarán még a tavalyinál is többen utaznak majd repülővel, mert az elmúlt 3-4 év nyaralásait még a korábbiaknál is több ember szeretné bepótolni. Ugyanakkor a légtér több okból is zsúfolt, kevés a légiirányító, ami minden légitársaságot érint. A Wizz Air erős nyárra számít és alaposan felkészült, hogy ki tudja szolgálni az utasok igényeit.

Radó András, a Wizz Air kommunikációs vezetője a Trend FM Nap Vendége műsorában részletesen beszélt a repülés aktuális helyzetéről és a Wizz Air helyzetéről is. A részletes riportban rengeteg érdekességet tudhatunk meg, néhány pontot kiemelek írásban is:

Kevés a légiirányító, sok a sztrájk Európában

Sajnos a légiirányítás kapacitáshiánya nem csak Amerikában, hanem Európában is probléma. A légiirányítás nemzeti hatáskör, nincsen egységes, országokon átívelő irányítás, így ha egy országban sztrájkolnak a légiirányítók, akkor a környező országok légiirányítása nem tud besegíteni. A szabályozás természetesen egységes, de ha egy országban sztrájkolnak a légiirányítók, akkor az adott országon átrepülő gépek útjára ez hatással van. Minden légitársaságot érint az ebből eredő hatás, nem csupán a Wizz Air-t.

Zsúfolt a Kelet-európai légtér az ukrajnai háború miatt is

wizz air 2023 nyári szezon dupla háttérszemélyzet zsúfolt légtér kevés légiirányító
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

A háború hatását is lehet érzékelni a légtérben, ugyanis az onnan kiszoruló járatok Közép-Kelet Európában zsúfoltságot okoznak. A riportból azt is megtudhatjuk, hogy a Wizz Air 4 repülőgépe rekedt Ukrajnában a háborúban, ezek közül 3 repülőgép Kijevben áll továbbra is, 1 gépet sikerült hazahozni Lvivből.

A Wizz Air szeretné újra megnyitni az ukrajnai bázisait. Hogy ez mikor történhet meg és mennyi idő alatt állhat helyre a működés, azt egyelőre nem lehet megjósolni, de a légitársaság fontosnak tartja, hogy repüljön Ukrajnából.

Az orosz piacról történő kivonulási kényszer hogyan befolyásolta a Wizz Air útvonalhálózatát? – kérdezte Nagy Károly.

Az orosz és ukrán piac 10-11 %-ot tett ki a Wizz Air járatai közül, ezeknek kellett és sikerült új útvonalakat találni. Hatalmas növekedés van az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Albániában, és továbbra is a legnagyobb légitársaság vagyunk Magyarországon.

– mondta Radó András

Mi várható nyáron a repülésben?

A Wizz Air kommunikációs vezetője szerint 2022-ben sok iparági szereplőt meglepetésként ért a megnövekedett kereslet. Azt mondta, hogy a Wizz Air felkészült erre, személyzettel jól állt a légitársaság, nagyon sok új embert vettek fel. Viszont a repülőterek és a biztonsági személyzetek nem voltak felkészülve erre a nagy utazási boomra. Radó András kiemelte, hogy a Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülőtér kiemelkedően jól teljesített és jól felkészült volt – nemzetközi viszonylatban különösen.

2023-ban minden szereplő jóval felkészültebb, mint a megelőző évben volt, így az idei évben kevesebb váratlan esetre számíthatnak az utasok.

Van azonban egy új nehézség 2023-ban, ez pedig az ellátási láncban fedezhető fel. A repülőgép alkatrészek esetében tapasztalható, hogy az alkatrész nincs ott megfelelő időben, ahol lennie kellene, ez pedig ahhoz vezet, hogy az érintett repülőgép nem szállhat fel.

Iparági szinten 50 repülőgépenként 1 darab csererepülőgép van.

A Wizz Air 184 repülőre 7 cseregépet tart fenn, ami jóval magasabb mint az iparági átlag, (közel a duplája), tehát igyekszik bebiztosítani magát a légitársaság a váratlan esetekkel szemben.

Mi mindent megpróbálunk azért, hogy az adott utasokat eljuttassuk az ő általuk kiválasztott úti célra, lehetőleg menetrend szerint. vagy minimális késéssel. Nekünk is nagyon sok pénzbe kerül, ha járatot kell törölnünk. Nekünk nem az a célunk, hogy járatokat töröljünk. Mi egy légitársaság vagyunk, nekünk az a célunk, hogy repüljünk.

– mondta Radó András

A Wizz Air az idei nyárra megduplázta a háttérszemélyzet számát, tehát a légitársaság mindent megtett azért, hogy zökkenőmentes legyen a nyári szezon az elképesztően nagy forgalom ellenére is, ugyanakkor az ellátási láncban tapasztalható fennakadások, illetve a légiirányítók sztrájkjai eredményezhetnek váratlan eseteket.

A Wizz Air leszűrte a megfelelő tanulságot a túlfoglalásos eset nyomán

A riportból megtudhatjuk, hogy automatikus rendszer elemzi a repülőgépek kihasználtságát, azaz a meg nem jelenő utasok arányát és a historikus adatok alapján engedélyez túlfoglalást 1-2 székre, azokon az útvonalakon, ahol jellemzően előfordul olyan, hogy az utasok egy része nem jelenik meg és nem száll fel a gépre.

Az Európa Liga döntő idején a historikus adatok alapján „foghíjas” járat esetében minden utas megjelent, ez egy rendkívüli eset volt, amit a rendszer nem vett figyelembe – vonhatjuk le a következtetést a kommunikációs vezető szavai alapján.

Az úgynevezett no-show, azaz meg nem jelenés oka elsősorban az olcsó jegyek és az, hogy a repülés már tömegközlekedés jelleget öltött, és sok olyan útvonal van, ahol 1-1 üzletember nem száll fel a 10-20ezer forintért lefoglalt járatára a megváltozott programja miatt.

A beszélgetés számos egyéb érdekességel folytatódik, érdemes meghallgatni a Wizz Air kommunikációs vezetőjével, Radó Andrással készült interjút a Trend FM-en:

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben