Wizz Air norvég miniszter figyelmeztetés jogszabály oslo

Norvég miniszter figyelmeztette a Wizz Air-t: „Kihívásokkal szembesülhetnek”

by Waterfan

A norvég közlekedési és kommunikációs miniszter, Knut Arild Hareide úgy tűnik, hogy nincs különösebben elragadtatva attól, hogy a Wizz Air terjeszkedik a norvég belföldi piacon.

„Ami a Wizz Air-t illeti, lehetőségük van arra, hogy Norvégiában repüljenek. De valószínűleg nehezebb lesz a vállalat számára, ha túlságosan nagyra növeli a működését a belföldi járatok tekintetében. Ha a belföldi kínálatuk túl nagy lesz, akkor a Wizz Air valószínűleg kihívásokkal fog szembesülni az üzleti modelljével kapcsolatban.”

Knut Arild Hareide, norvég közlekedési és kommunikációs miniszter nyilatkozata

Hareide november 25-én a Parlamentben mondta el, hogy a magyar légitársaságnak követnie kell a norvég törvényeket és az üzemeltetési feltételeket, ha számos belföldi útvonalat üzemeltet. Kemény nyilatkozatát az egyik meghatározó norvég lapban megjelent cikk után tette. A Dagens Næringsliv (DN) arról írt, hogy a Wizz Air munkatársainak nagy része a holland Confair cégen keresztül dolgozik be. A DN állítása szerint az érintettek saját maguk felelősek az adók és a szociális költségek, például a nyugdíjbiztosítás, a társadalombiztosítás és a betegségi ellátások kifizetéséért. Az újság szerint a pilóták repülési órák alapján kapják a fizetésüket, ami havi 0 és 8500 euró közötti összeget biztosít számukra. Információik szerint a Confair fenntartja a jogot a szerződés azonnali hatállyal történő felmondására, előzetes értesítés nélkül.

Nincs részletes kommentár a Wizz Air részéről

A vitás eseteket Hollandiában választottbírósági eljárás útján, zárt ülésen és fellebbezés nélkül rendezik – írja a DN.

Radó András, a Wizz Air kommunikációs vezetője a DN-nek a Norway Today értesülései szerint elmondta, hogy a szerződések bizalmas információkat tartalmaznak és nem osztják meg őket. Azt nem kívánta kommentálni, hogy hány ilyen szerződéssel rendelkező ember dolgozik ma Norvégiában, vagy hányan vannak közvetlenül a cég alkalmazásában.

Vajon mire gondolhat a norvég közlekedési miniszter a Wizz Air kapcsán?

A norvég hatóságok és a Wizz Air közötti kapcsolat 2020 októberében mérgesedett el, amikor a fapados légitársaság bejelentette, hogy folytatni kívánja az agresszív terjeszkedését (= dinamikus bővülését) a norvég belföldi piacon. A norvég miniszterelnök konkrétan bojkottra szólított fel a Wizz Air-el szemben, mert a légitársaság nem kívánt kollektív szerződést kötni a Norvégiában dolgozó munkavállalóival a helyi szakszervezetek követelése ellenére sem. Vélhetően tehát arra számíthatunk, hogy a nyomásgyakorlás egyik fő csapásvonala a munkajogi kérdések körül fog kialakulni. Nem zárom ki annak a lehetőségét sem, hogy emiatt esetleg a norvég kormány majd jogszabály-módosításokat is eszközöljön, de ez természetesen csak a szerző spekulációja és ilyen állítás még sehol nem hangzott el.

2020 novemberében a Wizz végül elindította első skandináv bázisát az oslói Gardermoen repülőtéren (OSL), amiből szintén lett némi sajtóbotrány, amelyről a Spabook is megemlékezett ebben a cikkben:

Jelenleg a magyar légitársaság 3 belföldi útvonalat szolgál ki Norvégiában, Bergen, Tromso és Trondheim között repteti az utasokat Airbus A320 és A321 repülőgépekkel.

A Wizz Air tervezett norvégiai terjeszkedése komoly versenyt jelent a hosszú ideje pénzügyi nehézségekkel küszködő Norwegian Air norvég légitársaság számára, amely eddig uralta a belföldi járatok piacát és fapados szolgáltatóként repült hosszú távú útvonalakat is, például Amerikába. A Wizz Air térségbeli jelenléte emellett komoly versenyhelyzetet teremt például a Scandinavian Airlines (SAS) számára is, amelynek egyik központja Oslo-ban található.

A norvégok heves reakciója tehát nem véletlen, bár véleményem szerint lényegében már hiábavaló, itt írtam erről részletesen:

Érdekelnek az utazós témák? Csatlakozz csoportunkhoz, ahol folyamatosan értesülhetsz szállás véleményekről, eseményekről és sok-sok utazós témáról is. Érdekes volt? Oszd meg másokkal is!

Jó utat, sok élményt,
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó,
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

forrás: Airwaysmag, Norway Today, Aerotime

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben