Kirándulás Grúziában, Tbilisi, Ananuri erőd templom

Cooltúra Georgiában – Grúzia utazás és látnivalók

by Kassay Tamás

5 tartalmas napot töltöttünk Grúziában, politikailag korrekt régi-új nevén Georgiában, ahol a helyi pálinka mellett drónozásra is jutott időnk.

Grúzia utazás, látnivalók, kihagyhatatlan helyek – videóval!

Kezdjük is mindjárt a lélegzetelállító videóval, utána sokkal jobban el tudjátok képzelni Grúzia varázslatos tájait és látnivalóit.

Beutazás Grúziába, első benyomások

Kis csapatunk szerda éjfélkor szállt fel a Wizzair járatával Kutaisi irányába. Mértékkel alapoztunk csak, hiszen tudtuk, a hajnal 5 órási érkezés után gyakorlatilag egy éj kihagyásával kell majd lehoznunk a napot. A programot ennek megfelelően állítottam össze, Borjomi városában kezdtünk reggelivel, majd könnyed sétát tettünk a jó levegőn és felvonóval felvitettük magunkat egy csodaszép kilátó pontra, ahonnan nem sokkal később elmentünk az ország egyik, ha nem a legjobb wellness szállodájába és onnantól már csak pihentünk. Élveztük a kellemes környezetet, amit a hely biztosított, így töltődtünk a következő napra, ami már igazán ütősen sűrű programmal várta a virradást, és persze minket is.

Borjomi funicular
Borjomi egyébként egy mini Svájc jellegű környék, szép házak, helyi viszonylatban különösen jó és drága autók, hegyvidéki fekvés és az utcán folyó, ingyenesen iható és palackozható gyógy ásványvíz.

Borjomi Likani Spa Hotel luxus szállásunk első éjszakára

A központtól másfél kilométerre található egy csodás ősparkban a Borjomi Likani Spa Hotel, amiben lenyűgöző minőségű hammam (török fürdő) várta, hogy jól érezzük benne magunkat. Mit mondjak? Annyira szép, hogy egyszerűen mindenki nekiállt fényképezni és nem 2 képet készített. Nem lehet betelni vele, na. Színmárvány az egész.

A spa részlegben korlátlan hideg víz fogyasztható, van gőzkabin, orosz és finn szauna, Jacuzzi és kellemes, sportolásra is alkalmas úszómedence. Úszáshoz egyébként biztosítanak úszószemüveget is, ahogy az elvárható egy ilyen helyen. Mi éltünk is ezzel a lehetőséggel.
Ez pedig a pihenő a spa-ban:

A szobák hatalmasak, kényelmesek és jól felszereltek, korrekt az egész, prémium hangulatot áraszt, de a luxus kategóriát nem éri el, klasszikus upper upscale szálloda, ahol figyelnek a születésnapokra és ennek nyomán még egy tortával is megleptek engem.

A reggeliről nem teszek fel képet. Olyan, ami 5 csillagban elvárható, de semmi extra, leszámítva az ananász formában tálalt sajtot, ami részemről kaphat design nagydíjat is, mert imádtam. Szóval induljunk is tovább, ami a közelben fontos, az Rabati kastély, amit pöpecül felújítottak és kulturális központként, éttermekkel és élettel megtöltve hasznosítanak. A másik pedig

Vardzia a barlangváros

ahol egykoron 50 ezer ember élt 7 emeleten, 3000 db, 3 helyiséges barlanglakásban. Leírni is hidegrázós!

A turizmus világának precíz híreivel vár az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport és Hírlevelünk.

Ez az alkotás abszolút világklasszis csoda, a városban minden volt, ami akkor lehetett, például templom, ami ma is látogatható, kincstár, könyvtár. A város rendelkezett saját vízellátással, kerámiacsöveken keresztül vitték a vizet a lakásokba. A környező hegyeken ma is látható az egykoron a szerzetesek által irányított teraszos földművelés jellegzetes formavilága. A barlangokat alagutak, lépcsők, teraszok kötik össze, amiken tetszőleges irányban kalandozhattunk. Ez persze ahhoz vezetett, hogy egyesek elkalandoztak és aztán vártunk egymásra, szóval ha többen mentek el ide, akkor egyeztessétek a találkozási pontot és hagyjatok elég időt, kb 3 óra kell rá, különben csak rohanás lesz.

Vardzia flowers Spabook

Útközben megálltunk néhány titkos helyen, amik nincsenek benne az útikönyvekben. Ilyen volt az aktívan működő Sapara monostor, Khertvisinél a függőhíd, valamint a lilában pompázó mező Tsnisi és Akhaltsikhe között félúton. Nem, ez nem levendula.

Sok helyen vannak kis függőhidak, amik nem is kicsik, simán vannak 50-100 méteres hosszúságúak is. Viccesen izgalmas élmény átkelni rajtuk, ahogyan rúgóznak a lépteink alatt. A helyiek érezhetően magabiztosabban mozogtak ezeken a szerkezeteken.

Kirándulás a grúz Kaukázusban: Kazbegi


Kazbegi daytour review Spabook
Az egész út csúcspontja Kazbegi volt, ami időben az utazás elejéhez és végéhez képest stílszerűen éppen az aranymetszésre esett. A nem túl fejlett helységben egy családi tulajdonú, nagyon szépen megépített és jól irányított kis szállodában laktunk, ahol a makulátlanul tiszta szobából ez a kilátás fogadott. Kell ehhez írnom még valamit? Azt hiszem kellene, de igazából felesleges. Amikor reggel felkeltem, elhúztam a függönyt és a 4500 méteres hegycsúcs tárult a szemem elé, majd végigszaladt a testemen mint egy jó pálinka.

A helyi pálinkát csacsának hívják, ittunk belőle bőséggel, de itt reggel azért nem próbáltuk meg, ugyanis egy kellemes, 5 kilométeres séta-túra várt ránk, fel a Gergeti Trinity kolostorhoz. Az út részben a kátyúmentes aszfaltúton, részben pedig szépen kiépített gyalogos túraútvonalon vezet felfelé és lefelé is. Érdemes ügyelni arra, hogy arra menjen le az ember ahonnan jött, mert a hegytetőről több irányba is vezetnek le kis ösvények.

A méreteket nagyon nehéz megítélni, akkora hatalmas terek, magasságok és mélységek vannak, hogy magyar szemmel nem tudjuk hova tenni, nem ilyenen szocializálódtunk.

Lelkileg feltöltődve indultunk meg a főváros, Tbilisi irányába, ami innen 3 óra autózásra található.
Mineral Springs Gudauri Spabook

A hegyi úton lefelé haladva, Kazbegi és Gudauri között megálltunk az úgynevezett Mineral Springs-nél, ami a hegyoldalból kifolyó ásványvízből kiváló ásványi anyagok nyomán megkövült gigantikus méretű cseppkőbarlangszerű domboldal. Fotósoknak igazi kihívás, ugyanakkor kiváló téma.
Gudauri lookout daytour review Spabook

Churchkhela (helyi Snickers), lekvárok és mindenféle házi finomság vásárolható úton-útfélen. A háttérben balra fent látható egy rendkívül érdekes kilátó, amin az ország történelme van megfestve. A panoráma frenetikus. Nem túlzok.

Tbilisi látnivalók és festői panoráma


Estére értünk Tbilisibe, ahol a Tbilisi View Hotelből remek kilátás nyílik a városra. Rövid becsekkolás után megindultunk a Chreli Abagno fürdőbe lefoglalt élmény pihenésünkre. A fürdő a város központjában található több másikkal együtt, de ez a legjobb minőségű.
Chreli Abagno review Spabook
A rendszer itt úgy működik, hogy előre kell időpontot foglalni a 2-3, 4-6, 9-10, vagy 15 fős fürdőtermek valamelyikébe. Mindegyikhez saját öltöző, pihenőszoba tartozik, mérettől függően pedig eltérő méretű hideg, illetve meleg fürdővizes medencék, valamint szauna és gőzkabin biztosítja az egészséges kikapcsolódást.

Királyi, fenséges élmény volt, ahogy beléptem és megláttam a beltér kialakítását, az egyedileg, véséssel készített járólapokat, márvány pihenőpadokat, valamint a háttérvilágítású márványfalat. Azt éreztem, hogy igen, ezt jó lenne rendszeresen átélni.

A képen látható fürdőterem a Royal fantázianevet viseli, nem véletlenül. Van benne hókamra is, az külön feláras. Kritikám annyi, hogy az egyébként nem olcsó bérleti díjba egyáltalán nem fért bele az ingyenes ivóvíz, limonádé, meg úgy egyáltalán semmi, még a törölközőkért is külön kell fizetni, ha valaki nem visz magával. Ez egyáltalán nem a kiemelkedő vendéglátásról tanúskodik, hanem sokkal inkább egy nagyon erős üzleti szemléletről, meg folyamatos telt házról.
Tbilisi daytour Spabook
A főváros, Tbilisi nagyon szerencsés fekvésű, több hegy és domb, meg kanyargó folyóvíz színesíti. Könnyedén készíthetők itt légifelvételek a saját kezünkből is. A város építészete bátor és előremutató, látszik, hogy tudatosan készülnek a jövőre és igyekeznek olyan értékes épített környezetet teremteni, ami vonzza a külföldi turistákat.

Tbiliszi kanyon


Tbilisi canyon waterfall SpabookA Tbiliszi kanyon igazi kuriózum, a város szívcsakrájában ad különleges élményt. Nekem konkrétan ez a kedvenc helyem itt. Felnézek, és meredek sziklafalról kicsűngő házakat látok 10-20 emelet magasságban, a kanyon végében pedig egy vízesés dübörög lefelé a hegyről. Margit-szigetük nincsen, van helyette Martvili kanyon, ami remek randevú helyszín. Ha ez nem lenne elég, akkor pedig ott a város hatalmas Gellért-hegye, a Mtatsminda-hegy, aminek a tetején esküvő helyszín, zöld park és vidámpark található, igazi családi paradicsom. Siklóval lehet felmenni, amire a helyi tömegközlekedési elektronikus jegy érvényes. Sőt, ugyanez a jegy használható a hullámvasúton, a szellemkastélyban és az összes játékon is, ami a hegytetőn található. Óriáskerék is van, na arra nagyon megéri felülni!
Mtatsminda Park Tbilisi Spabook
A hullámvasúton 1 kör 1000 forintnak megfelelő 10 lari, kb 45 másodperc, de nagyon megéri. Egyrészt, mert csodás a panoráma fentről, másrészt mert a látszattal ellentétben nem egyszer, hanem háromszor fordul át fejjel lefelé! Eszement, na! Imádtam. Ha nem kellett volna megnézni még egy csomó mindent, tutira megyek még pár kört vele.

Nagyvonalakban ezek a fő pontok, amiket egy 5 napos túrán be lehetett járni. Persze ez csak egy verzió, hiszen Georgiában van tengerpart, aminek a fővárosa Batumi, van borvidék, amire rettentő büszkék és nagyon szeretik, ez a Kakheti régió. Szóval akár több hetet is el lehetne tölteni ebben az országban úgy, hogy minden napra van valami újdonság, látni és ízlelnivaló.

Az ételek egyébként ízvilágban közel állnak a magyarhoz, de fűszeresebbek annál. Az adagok nagyok, az árak pedig még számunkra is alacsonyak, 1-1 főétel 1000 forintért kapható városközponti, jól menő étteremben. Arra figyeljetek, hogy helyi szokás szerint a számlát nem tudják megbontani, a legtöbb helyen azt várják el és arra számítanak, hogy egyvalaki rendezi a végén az anyagiakat és a társaság majd utána maga között elrendezi, ahogyan akarja. Ez egy érdekes kulturális különbség, amiről jó tudni.

Nagyon bízom abban, hogy mihamarabb visszajutok, mert ez az ország egy felfedezetlen kincsesláda, amit az utóbbi néhány évben úgy kiporszívóztak, hogy szinte sehol nincsen még egy eldobott cigarettacsikk sem.

4 nappal hazatérésem után utaztam tovább Ausztriába és azt állapítottam meg, hogy Grúzia tisztább, mint Ausztria. Ha ezek után kétséged van, hogy útnak indulj-e ide, akkor nem tudom, mit mondhatnék még. Ne legyen, menj! Ha pedig segítségre, helyi vezetőre van szükséged, akkor keress meg, le tudjuk szervezni a programodat fantasztikusan jófej, fiatal, angolul kiválóan beszélő (kanapészörfön edződött) guide-okkal.

Ha tetszett az írás, van még sok, ha ide kattintasz.