Kínai Újévi Fesztivál 2023 Budapest Chinatown

Ázsiai élmények Budapesten – Kínai Újévi Fesztivál 2023

by Kassay Tamás

Három évnyi kihagyás után, a magyarországi kínai közösség újra kultúrális programokkal köszöntötte a Kínai Új Évet, a Nyúl évét Budapesten, a Chinatownban! A kétnapos eseményen kültéri- és beltéri programok, ünnepi ételek, teaszertartás, kínai orvosi vizsgálat, tradicionális kézművesség, interaktív játékok várták az érdeklődőket. Mr Spabook elment, és utazó bloggerhez méltó élménybeszámolót írt, sok-sok képpel színesítve.

Kínai Újévi Fesztivál 2023 január 28-29 élménybeszámoló

Kínai Újévi Fesztivál 2023 Budapest Chinatown

„Duriánt enni olyan, mintha az ember a halott nagyanyjával smárolna.” mondta a szakácslegenda, Anthony Bourdain a világ legbüdösebb ÉS legfinomabb gyömölcséről, amit 22990 Ft/kg magyar fizetőeszközért mérnek a budapesti Kínában, azaz Kőbányán a Jegenye utca 30-ban, ahová ma elutaztam Ázsiába és csodákat látva remekül éreztem magam.

Először is, itt aztán igazi kínai kaját is tudtok enni, a galériában láthatjátok, hogy egy betűt sem tudtam elolvasni az étlapról, de ezt kínai barátaink is tudják, ezért van fényképes verzió is, korrekt árakkal. Tojásos pirított rizs garnélával, meg tofus akármi, csirke, marha, sertés, tengeri halak, ami szem szájnak ingere, minden van. Kutya legyek, ha itt nem találsz olyant, amit imádnál kipróbálni!

Kínai Újévi Fesztivál 2023 Budapest Chinatown

A Kínai Újévi Fesztivál miatt most programokkal, látnivalókkal várták a nagyérdeműt, és meglepetésemre rengetegen voltunk. Még nagyobb meglepetésemre nagyon sok külföldi érdeklődő is volt rendszeresen hallottam angolul beszélő fiatalokat. Ennek megfelelően a sor igen nagy volt, de gyorsan lepörgött mindenhol, haladtak szépen az emberek.

A Dunapanda Szupermarket zseni, hát én abban egész álló hétvégén el tudnék shoppingolni, annyi kincset találtam így 2 óra felfedezés alatt is, hogy nem is tudom melyikkel kezdjem. A durián nyert na, de azon kívül. Van élő rák, fagyasztott tengeri herkentyűk, japán alkohol, thai finomságok, szárított gyümölcsök….

Kínai Újévi Fesztivál 2023 Budapest Chinatown

A csodaszép tortáknál belenövesztettem a talpam a padlólapba, a 18 kilós zsákos rizsnél elismerően bólogattam, a koreai fagyasztott készételeknél pedig rákívántam a konyhaművészet gyakorlására, az étkészleteknél pedig komoly vívásba kezdtem önmagammal, hogy mivel indokoljam meg, hogy nem veszek egyet.

Azt azért megjegyeztem, hogy vannak tisztességes borok is emberes áron, amolyan 100.000 pénz/liter egységben mérik a Tokaji Esszenciát. Kínai barátaink is szeretik a jó dolgokat, na. Van rá kereslet.

Van annak azért életérzése, amikor egy kis pohárkával leülsz a már megszűnt Barátok Köztet nosztalgianézni és leszopogatsz 2 deci fehéret 20 ezer magyar pityókáért az állólámpa takarékra tekert romantikus fényénél a karosszékedben.

Nézzétek végig a képeket a galériában, ez a legjobb, amit tanácsolhatok, azon kívül, hogy 2024-ben majd vizualizáljátok ezt meg személyesen is!

Szóval, ha szereted Ázsiát, irány a Chinatown Kőbányán, teljesen el fog varázsolni, nem csak a Fesztivál ideje alatt, hanem igazából bármikor máskor is. Olyan, mintha kint lennél.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben