10 kedvenc látnivalóm Kuala Lumpurban

by Kassay Tamás

Délkelet-Ázsia 2 lüktető szíve: Szingapúr a gazdasági élet központja, míg Kuala Lumpur az utazás-közlekedés-jó kaják otthona!

Kuala Lumpur látnivalók és útiterv

Malájzia fővárosába megérkezni frenetikus, emlékezetes, érzelmes élmény, feltéve, hogy a KLIA Ekspres reptéri gyorsvasútjával suhanunk be a városba. Egyfelől kockára fagyaszt a klíma, ami meghatározó emlék marad, másfelől az ablakon kinézve az elsuhanó táj a húsos levelű, mélyzöld színű, trópusi növényzet szívbemarkolóan megkapó látványa beleég az érző lelkű látogató szívébe. Legszívesebben minden nap megérkeznék KL-ba a reptéri vonattal, annyira szeretem.

Nade, legyen egy kis száraz tény is a személyes élményeim mellett!

Kuala Lumpur lakossága mindössze 1,8 millió fő sincsen alulról közelítve, ennek ellenére a legfontosabb transzfer, azaz átszálló, átutazó város (nem, a város marad a helyén, nem utazik át sehova) a régióban. Ezt a stratégiai fekvése mellett, az AirAsia fapados légitársaságnak köszönheti, ami gyakorlatilag a fél földet behálózó járatokat üzemeltet az itt található, KLIA2 nevű kvázi-saját repteréről. Ez a kedvenc légitársaságom amúgy, elég sokat lehetne tanulni tőlük itt Európában, bár tény, hogy azért nem szentek ők sem és sok utasuknak okoztak már bosszúságot is, de nekem eddig csak az első osztályú stewardess válogatás, a tökjó fedélzeti kaják, a cuki repiajándékok, az olcsó árak, pontosság és a sok mosoly maradt meg tőlük.

KL azonban sokkal többet nyújt annál, minthogy valaki csak átszállásra használja és egy éjszakai szálláson kívül ne tegye ki a lábát a városba!

Kuala Lumpur őszintén szerethető hely és őszintén bevallom, hogy első látásra beleszerettem és ez úgy érzem, sosem fog elmúlni.

Mi van a városban? Több ikonikus épület, amit világszinten jegyeznek a modern építészet nagyjai között, sok-sok felhőkarcoló, 6 sávos utak, koloniális építészeti örökségek, és rengeteg egzotikus zöld park, növény, virág, fa, szinte mindenütt, még a beton közepén is nő valami zöld.
Bevásárló paradicsom is, mert az árak nemzetközi szinthez mérten alacsonyak, de a kínálat első osztályú. Vannak nagy és modern bevásárlóközpontjai, és persze a kihagyhatatlan piacok, akár a kínai piac, akár az éjszakai piac, akár a magyar SKÁLA áruház feelingjére emlékeztető helyi boltok tömegei. Na és persze az Indiai negyed szuper textil boltjai! Az külön sztori lesz később, lentebb.
Persze, egy ekkora városban éjjel nappal hatalmas a forgalom, de egy sarokkal arrébb befordulsz és az egzotikus élet közepén találod magad pálmafákkal, mecsetekkel és hindu templomokkal egymás mellett, utcai piacokkal karöltve, amik fölé modern irodaházak tornyosulnak.

Top1: Petronas Twin Towers, az Ikertornyok, személyes kedvenceim a világ építészetéből is. Lenyűgöző a formájuk, a színűk, a nagyságuk és az a méltóságteljes kisugárzásuk, amivel az ország büszkeségét adják és mutatják. A legerőteljesebb dizájn, amit ember valaha alkotott irodaház vonatkozásában.
A tornyok nem csak a 452 méteres magasságukról ismerhetőek fel, hanem az alakjukról is. A tervező, Cesar Pelli koncepciója volt a Rub el Hizb használata, ami fontos szimbólum az iszlám kultúrában és befolyásolta az épület formáját, valamint a részletek kidolgozását. 1998-ra készültek el a tornyok, amik Malájzia iszlám kultúráját hirdetik.

Az eltérő vallás egyáltalán nem gátja a karácsonyi és az újévi ünnepségeknek, mindkettő kiemelten fontos esemény a városban és elég gyakran szól innen-onnan a „let it snow – let it snow”, meg a Jingle Bells. Malájzia egyébként erősen muzulmán, például külföldre járnak Haribo gumicukorért, mert ott nem lehet kapni, mert valami sertés származékot tartalmaz 0,000001%-ban.
Szóval, itt az ünnepek idején gyerekek játszanak a hatalmas és szépen feldíszített karácsonyfa alatt. Ez a fotó a Petronas tornyokban található bevásárlóközpontban készült.
2016-ban itt üdvözöltem a malájokkal az új esztendő érkezését. Rengeteg videot megnéztem, hol milyen a hangulat, de itt volt benne valami érzelmi plusz, az emberek nagyon együttéltek a pillanattal. Úgy, hogy senki nem volt ittas, hiszen nem fogyasztanak alkoholt.

Jegyárak a tornyokba: szerintem eltúlzott ahhoz képest, hogy mennyi időt lehet fent eltölteni, de aki imádja az építészetet, annak kötelező kör. Mindenki másnak sokkal inkább ajánlom, hogy ne ide menjen fel, hanem a szemközt álló Menara toronyba, ahol 2 üvegaljú teraszra is ki lehet állni fotózkodni és a magasságérzet 100X jobb, mint a felhőkarcolókban. Ráadásul annyi időt lehet ott eltölteni, amennyit csak szeretnénk. A tornyokban futószalagos turizmus van sajnos. Mindkét helyen 2 féle jegy van, az ikertornyokba szóló csomag érvényes a Skybridge-re, ami a 2 épületet köti össze, valamint az Observation Deck-re a 86. emeleten. Lehetőség van arra is, hogy csak a Skybridge-re menj fel, azt egész olcsón mérik. Én ezt javasolnám, és a Menara-t. Vezetett túrával látogatható az épület, az interneten előre, pontos időpontra szóló jegyeket a pincében lévő pénztárnál adják ki, utána biztonsági ellenőrzés és irány a lift.

A kilátás a hídról és a legfelső szintről is varázslatos, jó idő esetén látni lehet a Batu Caves hegyeit és sok mást is a környéken. A Skybridge-n 10, a torony tetejében 20 percet lehet eltölteni, ami nagyon kevésnek bizonyult, épp csak körbe lehet futni minden irányba és várni 1-1 pillanatot, amikor ellőhet az ember 1 képet mert épp sorra került. Erre mondjuk pontosan elég, de akinek bakancslistás az épület, annak fog maradni hiányérzete.
FONTOS: szeptember-októberben az egész térséget füst borítja be, mert Indonéziában menetrendszerűen égetik a fél országot és a száljárás mindent beterít a füsttel, ami minimum hetekig, inkább másfél hónapig kitart. Ezen kívül a képeimen látható szürkeség nem füst, nem szmog, hanem az éghajlat sajátosságából adódó, folyamatosan képződő esőfelhők, amik minden nap szépen meglocsolják a burjánzó növényzetet.

Kuala Lumpur Petronas tornyok nyitva tartas view kilatas

A Kuala Lumpur város központ (KLCC) parkja valódi oázis a hatalmas épületek között. Burjánzó, csodaszép trópusi növények, sétaösvények, futópálya, szökőkutak, hatalmas gyermek játszótér és mágneses kisugárzás, ami ott akarja tartani az embert örökre.

Top2: Az, ami itt nincsen, az nem létezik. Chinatown piacán mindent megtalálsz, van kínai gyógynövény, minden luxus cucc replika másolata (jó minőségben ám!) és kajától az aranyig amit csak el lehet képzelni. Alkudni kötelező! Bár a malájok alapvetően ellenérzéssel viseltetnek a kínaiak iránt, Chinatown konkrétan a város szívében helyezkedik el. Az ellenérzés oka az, hogy gazdag kínaiak kilóra felvásárolják az országot, ők építenek házakat, amiket aztán bérbe adnak a helyieknek. Sokat lehet erről merengeni, de most menjünk a 3. kedvencemre inkább!

Top3: Little India. Abszolút kötelező látni, ízlelni, szagolni és meghallgatni! Csodálatos atmoszférája van tradícionális indiai zenével ami ömlik kifelé a boltokból az utcára. A mennyekben érezheted magad, ha szereted a textileket, mert itt olyan kínálat van belőlük, ami ideheza jóformán elképzelhetetlen. Vettem is egy szép selyemsálat anyukámnak. Kaptam hozzá ajándékba 1 üveg ásványvizet, biztosan hálájuk jeléül mert nem alkudtam eleget.

 

A város legrégebbi mecsete az 1909-ben átadott Jamek mecset, másik nevén a nagy fehér mecset. A Klang és Gombak folyók találkozásánál fekszik, közvetlenül a főtér mellett, aminek neve Dataran Merdeka. Ima időben ne akard meglátogatni, azon kívül érdemes.

Top4: Merdeka tér és Sultan Abdul Samad Building. Ez az épület ad otthont az Információs, Kommunikációs és Kulturális Minisztériumnak. Korábban az ország legfelsőbb bírósága székelt itt. A Merdeka magyarul függetlenséget jelent, így nem meglepő módon az épületben ingyenesen látogatható kiállítás a szabadság és függetlenség szellemében mutatja be az ország függetlenedésének történetét.

Dataran Merdeka (Függetlenség tér) a Sultan Abdul Samad épület előtt fekvő hatalmas tér, ünnepségek helyszíne. 1957 augusztus 31-én éjfélkor a brit himnusz eljátszása közben itt engedték le az Egyesült Királyság zászlaját, majd ünnepélyesen helyére húzták a maláj lobogót.

Ezt megelőzően a Merdeka tér a brit szuverenitást szimbolizálta, történetesen cricket pályaként szolgált a gyarmati tisztségviselők számára és előszobálya volt a Royal Selangor Clubnak, ami akkoriban a legexkluzívabb, kizárólag fehérek számára nyitott hely volt.

A zászlórúd a 95 méteres magasságával a világ egyik legnagyobbja. Ha szeretnéd ünnepi pillanatokban látni a teret és a zászlót, akkor minden évben parádés ünnepségen vehetsz részt augusztus 31-én (Függetlenség napjra), valamint szeptember 16-án (Malájzia napja). Szilveszterkor itt inkább közös imádkozás van, ezért újévi ünnepléshez a KLCC-t ajánlom. A városi galéria a tér déli oldalán található, ha belefér az időbe, érdemes belesni.

Top5: Masjid Negara (Nemzeti Mecset) 1965-ben épült, lenyűgöző méretekkel rendelkezik. 15000 ember befogadására képes és egy 53000 négyzetméteres zöld parkban terül el. Kihagyhatatlan látnivaló és éppen útba esik a világ legnagyobb szabadonröptetős madárparkja felé.

Top6: Ez nincsen az útikönyvekben, de hidd el nekem, látni érdemes! Dayabumi Complex félúton van a Merdeka tér és a Nemzeti Mecset között az út túloldalán. Zseniális épület, parádés építészettel, ami gyakorlatilag a Petronas tornyok szellemi elődjeként szolgált. Tisztán láthatóan iszlám jelkép az egész, ami így ebben a formában letaglózó, de az épület minden irányban átlátszik, így egyben nagyon könnyeddé is teszi az élményt. A 35 emeletes toronyház homlokzata 8 ágú csillagokból van felépítve és iszlám ívek rajzolják meg az alját, valamint a tetejét.

Elég egy pillantást vetni a szökőkutakra, vagy a hófehér épület szerkezetére, mindjárt látszik, hogy az egész város tele van vallási motívumokkal.

 

Bár szigorúan őrzött épület, be lehet sétálni, és a -1, -2 szintekre le is lehet menni, mert ott közfunkciós aluljáró működik. Ezen az úton gyorsan be lehet sétálni a KLCC városközpontba, vagy a főpályaudvarra is, de azért meg kell jegyeznem hogy ez nem egy egyszerű séta, mert a város nem gyalogosbarát. Az autók vannak elsőbbségbe hozva.

Top7Menara Tower a 421 méteres magasságával a 7. legmagasabb, szabadonálló torony a világon. Lépcső és lift vezet fel a tetejére, ahol panorámás étterem is található. Többféle jegytípus közül lehet választani, egyértelműen azt javaslom, amelyikkel a fenti nyitott körteraszra is ki lehet menni, az adja az egésznek az igazi varázsát! A 4D mozi meg egyéb szemfényvesztés csak pénzkidobás, inkább erre áldoznék. Van helyi kuponos oldal, a Klook.com, érdemes itt nézni jegyeket, mert valóban olcsóbb és ott helyben wifiről is meg tudod venni aztán odakocogsz a pénztárhoz vele. Előre necces, mert emlékeim szerint pontos dátumot kellett megadni, és ha véletlen akkor vihar van, az nem lesz jó.

Ha már Spabook, akkor adódik a kérdés, hogy hány darab úszómedencét lehet látni innen fentről? Egy biztos, többet, mint elsőre tűnik, ugyanis a közeli képeken lehet látni, hogy nem csak a szállodák, hanem az Ázsiában elterjedtnek számítú, úgynevezett condominium társasházak is rendelkeznek saját medencével. Ezek az épületek bérlakásokat szolgáltatnak, havi díjért cserébe portaszolgálat, kertész, takarítás, mosoda, parkolóház és medence jár a szerencsés lakóknak.

Top8: A Batu Caves templom komplexum jó 100 méterrel magasodik a föld fölé. A hatalmas szikla 3 fő és 1 kisebb barlangot rejt. 272 lépcső vezet fel a legnagyobb templom (katedrális) barlangba, ami hatalmas belmagassággal bír és Hindu templomként működik.
A hegy lábánál 2 másik templom található, az Art Gallery barlang és a Múzeum barlangokkal. Ha vonattal érkezel, akkor javaslom, hogy előbb balra indulj a hindu történetet bemutató szobor alkotást megnézni. Ez nem is zsúfolt, mert a legtöbb látogató egyenesen a nagy barlanghoz siet.

A helyi vonattal egyszerű megközelíteni és elég olcsó is, de arra figyelj, hogy néha nem az a vonat érkezik a megállóba, ami ki van írva. Azt kell nézni, mi van a vonat kijelzőjén és nem azt, ami a peronon van. Útközben ugyanis lesz egy elágazás és ha a másikra szállsz fel, akkor elkanyarodik. Nem kell pánikolni, leszállsz és visszamész 1 megállót, de ehhez követned kell GPS-en, hogy merre tartasz. De egyébként nagyon egyszerű. Azt még fontos tudni, hogy a városi közlekedésre alkalmas jegyautomaták nem adnak érmét erre a vonatra mert másik társaság üzemelteti, de pár méterrel arrébb lesz megfelelő automata. A jegyeket meg kell őrizni a kijáratig, mert a kiléptető kapu akkor fog csak kiengedni. Én persze elsőre elhagytam, így kénytelen voltam átugrani a kaput, szerencsére nem jött utánam egyik egyenruhás őr sem, talán mert kellően észrevétlenül gyors voltam.

Zöld udvar és fizetős mini állatkert található a lépcsősor tövében. Itt simán az ember nyakába akasztanak 1-2 kígyót aztán persze követelik a pénzt a fotókért. Nem kell kifizetni, de ha készítettél saját fotót, akkor azt kitöröltetik.

A lépcsősoron felfelé haladva a felső harmadánál ki lehet lépni balra, a Sötét Barlangba. A Dark Cave néven futó látványosságra érdemes benevezni, emlékezetes lesz! Kizárólag túravezetővel lehet látogatni, az utolsó kör délután 5 órakor indul, tehát még előtte érdemes érkezni, figyelembe véve azt, hogy a templom barlangra is kell idő utána. A denevérek birodalmában tökéletes sötétségben haladnak a látogatók és a túravezető időnként felvillantja az elemlámpáját és mindig tud mutatni valami érdekeset.

Majmok várakoznak lesben a kezdő utazókra, akik még nem fordítanak figyelmet a cuccaik mozdítható kisebb részeinek biztonságára, mint mondjuk egy virágból készült nyaklánc, amivel az egyik Mr. Maki felszaladt a villanyoszlop tetejére és elkezdett „szeret-nemszeret-et” játszani. Hatalmas volt!

Top9KL Bird park a világ legnagyobb olyan madárparkja, ahol az állatok szabadon repülhetnek egy hatalmas hálórendszer alatt. 200 fajta madár 3000 példányának ad otthont. Mellette van a Pillangó Park is, mit is mondhatnék? Irány, mert remek!

Top10Botanic Garden és Orchidea Park a Lake Gardens része, ahol a madár park és a pillangó park is található. Lélekben nyugodtan készülj fel egy 4 órás kellemes sétára a város közepén, mégis távol annak zajától. Csak engedd elveszni magad a változatos színű és formájú virágok között!

A Rózsák Kertje romantikus hangulatával és ezernyi virággal hívogatja a látogatókat. Ha pároddal vagy, mindenképp ejtsd útba a zöld teraszt is!

Az ikonikus épületek szinte mindenhonnan láthatóak, megadják a hely rangját és méltóságát.

Festői éjszakai fények és egyedi városkép, számomra a legérzelemtelibb és legdinamikusabb, amit valaha láttam. Meg is vettem plakáton, aztán 1 hónapig cipeltem magammal hazáig.

+ bónusz titkos tipp: Annyit írok csak, hogy Heli Lounge Bar, nincsen weblapja, de ez a címe: 34 Menara KH, Jalan Sultan Ismail, Bukit Bintang, 50450 Kuala Lumpur. Ez egy felhőkarcoló tetején lévő helikopterleszálló, ami estére kiülős terasszá változik, nincsen korlát vagy fal a szélén, csak biztonsági terelő kötél. Ütős élmény, bármikor visszamennék.

Nagyon jó utat kívánok ebbe a több kultúrájú, érzelmekkel teli városba. Te vajon szerelembe fogsz esni Kuala Lumpurral?

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben