1915 Canakkale híd világ legnagyobb támaszközű függőhídja fesztávolság Törökország

Felavatták a világ legnagyobb támaszközű függőhídját: Canakkale-híd Törökország (videó)

by Kassay Tamás

A turisták legújabb, kedvelt attrakciója lehet a pénteken felavatott világrekorder Canakkale híd, amelyet a Canakkalei tengeri győzelem 107. évfordulóján avatott fel Recep Tayyip Erdogan török elnök. A Törökország európai és ázsiai partjait összekötő, 1915 Canakkale-híd 2,5 milliárd euróból (közel 1000 milliárd forint) épült meg török és dél-koreai cégek együttműködésében.

A Canakkale híd a legnagyobb támaszközű függőhíd a világon 2023 méteres fesztávolságával.

A Canakkale-híd 4608 méter hosszú, 2023 méteres főfesztávolságával szerezte meg az új világrekorder címet japán társától, amelyet 30 méterrel múl felül. A pillérek magassága 318 méter, összehasonlításul a budapesti MOL székház törpe felhőkarcolója 120 méter, a Parlament, illetve a Bazilika magassága pedig 96 méter.

A híd méretei szimbolikus jelentést is hordoznak. A 2023 méteres fesztávja a Török Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulójára utal, a 318 méteres magassága az 1915. március 18-i canakkalei győzelem dátumának állít emléket.

Az építkezésben 5100 munkás és 740 építőgép vett részt. A tereprendezési munkálatok során 516.863 facsemetét ültettek el a híd körül. A hídon nagyjából 6 perc alatt lehet áthajtani, ami jelentős időmegtakarítás a 60 perces kompúthoz képest. – tájékoztatott a török közlekedési minisztérium

Az ilyen megaprojektek, beleértve az új isztambuli repülőteret, az Isztambul Boszporusz-szoros alatti vasúti és közúti alagutakat, valamint az azt átívelő hidat is, központi szerepet játszanak Erdogan eredményeiben. – írja a CNN.

„Ezek a munkálatok még sok éven át hasznot fognak hozni az államnak. […] Ezek a projektek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy országunk előrébb kerüljön a beruházások, a munkaerő és az export terén.”

– mondta Erdogan az első világháborúban a francia és brit erők ellen a Dardanelláknál 1915-ben aratott oszmán tengeri győzelem évfordulóján tartott megnyitó ünnepségen.

A Malkara-Canakkale autópálya és az 1915 Canakkale híd által biztosított kapcsolattal a Márvány-tenger és az Égei-tenger kikötői, vasúti és légi közlekedési rendszerei integrálódnak a szárazföldi közlekedéssel, segítik a gazdasági fejlődést, és a logisztikát. Az új híd rövidebb menetidőt biztosít majd az Európából az Égei- és a Földközi-tenger partvidékére irányuló áruszállítás számára is, mert a forgalom így elkerülheti Isztambult.

Az építés fázisait és technikáját bemutató animáció ide kattintva tekinthető meg.

Erdogan egyébiránt tavaly elindította a korábban „őrült projektjének” nevezett 15 milliárd dolláros isztambuli csatorna építését is, amelynek célja a forgalmas Boszporusz-szorosra nehezedő nyomás enyhítése. A kritikusok azonban megkérdőjelezték a projekt megvalósíthatóságát, tekintettel Törökország gazdasági nehézségeire, a környezeti kockázatokra és a közvélemény ellenállására.

A turizmus világának precíz híreivel vár az Utazás hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények is érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben