Finnország óvóhely uszoda Itakeskus

Bunkeruszoda Finnországban, amely óvóhelyként szolgál vész esetén

by Kassay Tamás

Finnország fővárosa, Helsinki felkarolta a lefelé irányuló terjeszkedést, és már 1960 óta aktívan dolgozik egy földalatti „árnyékváros” létrehozásán. Elsődleges cél a városi terjeszkedés megfékezése és az energiatakarékosság. Másodlagos cél, amely napjainkban épp aktuális kezd lenni, különösen, hogy november 15-én eset Lengyelország területén csapódott be orosz rakéta: az óvóhely.

Föld alatti óvóhely a bunkeruszodában

Helsinkiben a város alatti alapkőzetbe hatalmas földalatti tereket vájtak, amelyben bevásárlóközpont, templom, hokipálya, adatközpont, mélygarázs és egy gyönyörű nyilvános uszoda is található. Az uszoda épülete a felszínen lényegében pár üveglap, mutatom képen:

Finnország óvóhely uszoda Itakeskus
GregoriusCC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Helsinki összesen több mint 400 föld alatti létesítménnyel és több mint 300 kilométernyi alagúttal rendelkezik, amelyeket óvóhelyként is tud használni.

Az Itakeskus uszodát még 1993-ban robbantották és vájták ki, és azóta a város egyik legizgalmasabb közintézménye. A létesítményt úgy tervezték meg, hogy egy vészhelyzeti polgári menedékhelyet, sokoldalú úszómedencéket és egy szabadidőközpontot egyesítsen magában. A hatalmas tér enyhíti a zord szezonális éghajlatot, csökkentve a karbantartási költségeket, miközben egész évben kellemes hőmérsékletet tart fenn.

óvóhely uszoda itakeskus Helsinki Finnország
fotó: Helsingin kaupunki / Konsta Linkola

A merész földalatti tér új tervezési technikákat követelt az építészektől, és a szokásosnál szorosabb kapcsolatot igényelt az építőmérnöki tervezőkkel. Az épület esetleges 3800 ember számára kialakított vészhelyzeti óvóhelyként való felhasználását a lehető legkevésbé feltűnővé tették, az összes szükséges klíma- és medencerendszert egybeolvasztották és elrejtették a kőbarlangban.

Itakeskus uszoda szolgáltatásai, amikor nem bunker

Az Itäkeskus uszoda, más néven a keleti trópusok, az 1990-es évek családias és nosztalgikus hangulatát idéző szabadidőközpont az egész család számára. Az Itäkeskus uszoda 3 medencével, 1 pihentető jacuzzival, 2 izgalmas vízicsúszdával, 1 élénkítő hideg vizes medencével, 5 normál szaunával és 1 gőzszaunával rendelkezik. Az uszoda belépődíjának ellenében vendégek rendelkezésére állnak a modern, kiváló minőségű tornaszerekkel felszerelt edzőtermek és tornatermek is. Az uszoda akadálymentesített uniszex öltözővel is rendelkezik.

A finn óvóhely uszoda belépő díjai:

Felnőttek

  • egy látogatás 5,80 € (2400 Ft)
  • 10 látogatás vagy 1 hónap 46 € (19000 Ft)
  • bérlet 138 € (57000 Ft)

Gyermekek (7-17 éves korig)

  • egy látogatás 3,20 € (1300 Ft)
  • 10 látogatás vagy 1 hónap 25 € (10300 Ft)
  • bérlet 75 € (31000 Ft)
  • személyi ügyfélkártya (10 látogatás, 1 hónap vagy bérlet) 4 € (1600 Ft)
  • törölköző 7 € (2800 Ft)
  • fürdőruha 7 € (2800 Ft)
  • szauna lepedő 1 € (400 Ft)

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben