Katarban óriási szobrot állítottak a fogantatásnak, mégsem tud róla a világ

by Kassay Tamás

A katari foci világbajnokság kapcsán rendre felmerülnek az emberi jogok, világnézetbeli különbségek, turizmus oldalról az elégtelen szállodai kapacitás, de van valami, ami éveken át elkerülte a világ figyelmét, pedig rendkívül figyelemre méltó:

A Csodálatos utazás szoborcsoport, avagy a fogantatás, születés és az anyaméh szobra Katarban

A nők és gyermekek számára fenntartott, 8 milliárd dolláros (320 milliárd forint) Sidra Orvosi Központ előtt elhelyezett műalkotás lenyűgöző – és olyan, amely még évekig vitákra, elemzésekre és elmélkedésre sarkall majd itthon és külföldön egyaránt.

A katari kórházba látogató pácienseket 14 hatalmas bronzszobor fogadja, amelyek a baba növekedését ábrázolják a fogantatástól a születésig. A brit művész, Damien Hirst által alkotott The Miraculous Journey (Csodálatos utazás) egy 14 méteres újszülött szoborban teljesedik ki. A magzatszobrok a dohai új Sidra gyógyászati kórház bejárata előtt állnak. Eredetileg 2013-ban mutatták be az anyaméhben fejlődő embriót ábrázoló alkotásokat, de a kórház 2018 novemberi hivatalos megnyitójáig letakarták őket.

Megdöbbentő, hogy ennek a látványosságnak nyoma sincs a Tripadvisor-on, egész egyszerűen nem szerepel a katari látnivalók listáján. A Google online értékelésekben szerencsére megtalálható, kiemelkedően jó, 4,9/5 pontos értékeléssel.

Aki még jobban szeretné látni vágások nélkül, görgessen lentebb a másik videóért! Erősen javaslom.

A katari anyaméh szobrok magassága 5 és 11 méter között változik, és együttesen 216 tonnát nyomnak. A mű becslések szerint 20 millió dollárba került.

A katari sejk, Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani meglátogatta Hirst műtermét az angliai Gloucestershire-ben, ahol megmutatták neki a 2005-ös rajzokat, amelyeket Hirst a születés előtti fejlődésről készített. Hirst akkor elmondta, hogy monumentális szobroknak szánta őket, de még csak papíron léteznek, al-Mayassa sejk pedig elképzelte, hogy a Sidra Medical Center előtt helyezteti el őket. Így született meg a fogantatás szobra Katarban.

Az alkotó, Damien Hirst azt nyilatkozta a Guardien-nek, hogy tartott tőle, hogy a szobor feszültséget kelthet a térségben, de úgy gondolja, hogy az oktatásnak egy fontos szimbolúma: „nézd, ez a valóság, így működik”. A szobor kiállta az idő próbáját, a félelmek alaptalannak bizonyultak. Ami meglepő, hogy különlegessége ellenére a nagyvilágban sem terjed el a híre különösebben, Magyarországon pedig gyakorlatilag nem lehetett róla információt találni eddig.

„Mindenki az életútról beszél, de nekünk egy egész út áll előttünk, mielőtt megszületünk.”

– Damien Hirst, művész, a szoborcsoport tervezője

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben