Michael Schumacher falfestmény Szarajevó Bosznia hercegovina látnivalók

Szarajevó legújabb látványossága egy óriási Michael Schumacher falfestmény (videó)

by Kassay Tamás

Szarajevó hatalmas falfestménnyel fejezi ki tiszteletét és háláját Michael Schumacher előtt az 53. születésnapja alkalmából. Bosznia és fővárosa nagy elismeréssel adózik a Forma–1 hétszeres világbajnokának, aki 26 évvel ezelőtt jótékonysági céllal utazott a háború tépázta városba.

Schumacher jelentős összeget adakozott a szarajevói kórház és a város épületeinek helyreállításához.

A 10×13 méretes utcai falfestmény most egy olyan épület oldalán kapott helyet, amely közvetlen szomszédságában áll egy, az F1-es versenyző által 1996-ban meglátogatott gyerekeket ellátó kórháznak. Schumacher azért utazott Szarajevóba, hogy a dél-szláv háborúban megsérült gyerekeknek segítsen. Közös fotókat készített a sérült gyerekekkel, játékokat ajándékozott nekik, segítette a helyi kórház és a város épületeinek helyreállítását is. A német legenda 1,5 millió euróval támogatta a helyieket.

Támogatása kiterjedt műtétek költségeire, és gyerekeket segítő projektekre is, továbbá jótékonysági futballmeccset is szervezett. Később az UNESCO nagyköveteként is visszatért Boszniába. 1996-os érkezésekor azt mondta:

„Ha a szarajevói gyerekek bűnösek csak azért, mert gyerekek, akkor én is egy szarajevói gyerek vagyok.”

Michael Schumacher
Schumacher 1996-os látogatása Szarajevóban

„Michael egy olyan személy, akinek a város polgárai igazán hálásak lehetnek. Ez a mi kis köszönetnyilvánításunk mindazért, amit a háború alatt értünk tett. Gondolunk a családjára ezekben az időkben”

– mondta Benjamin Cegic, a freskó egyik festője.

Sajtóhírek szerint Szarajevóban petíciót indítottak, hogy a nemzetközi repülőtérre vezető egyik utca is Schumacher-ről legyen elnevezve.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben