Robot masszőr mesterséges intelligencia

Ahol a mesterséges intelligencia és a masszázs találkozik

by Polisor Bettina

Christian és Sean Mackin az a testvérpár, akiknek köszönhetően a kontaktmentes terápia új szintre léphet, hiszen ők építették meg az első, életnagyságú robotmasszőrt – számolt be róla a Spa Business.

A Mackin testvérek, akik az amerikai Massage Robotics nevű start-up társalapítói, bemutatták az Alex névre keresztelt, mesterséges intelligencia által vezérelt robotot, amely egy motorizált ágyhoz csatlakozik, és két karja cserélhető kiegészítőkkel rendelkezik, amiknek segítségével Alex számos terápiás technikát tud alkalmazni, mint például gyúró mozdulatok, rezgés, hő kibocsátás vagy elektromos impulzusok.

A felhasználók előre meghatározott masszázs rutinokat választhatnak, vagy akár sajátokat is létrehozhatnak, illetve verbálisan is kommunikálhatnak Alexszel, hogy valós időben beállíthassák a robot mozgási útvonalát, vagy a nyomás erősségét. A robot képes rá, hogy megjegyezze az ügyfelek preferenciáit, így minden alkalommal tökéletes élményt tud nyújtani.

A robotmasszőr egyik nagy előnye az érintésmentes érintés

A Massage Robotics ötlete 2013-ban merült fel, miután Christian Mackin súlyos off-road balesetet szenvedett, amelynek következtében eltört a nyakcsigolyája.

„Fizikoterápia és rehabilitáció közben elképzeltem egy olyan robotot, amely segíthetne jobban érezni magunkat, valamint megkönnyíthetné a terapeuták munkáját.”

– mondta el Mackin

A Mackin család úgy véli, hogy a masszázs robotok sok, az iparágban felmerülő problémát megoldhatnak, mint például a munkaerőhiány, vagy a világjárvány okozta szorongás, amit a közeli kontaktus, vagy közvetlen érintés vált ki az emberekből

Mivel az ára meglehetősen csillagászati, így havi előfizetéses rendszerben – melyet RaaS, azaz Robot-as-a-Service néven illetnek – kínálják majd a robotot a wellness központok számára. A RaaS egy terapeuta havi fizetésével lesz egyenlő, viszont amíg egy ezen a területen dolgozó szakember évente körülbelül 2000 órát dolgozik, úgy egy robot masszőr potenciálisan 8000 órát képes dolgozni.

Mindezek mellett a Massage Robotics célja nem az emberi érintés helyettesítése.

„Tudom, hogy egy robot bevezetése egy több ezer éves, emberközpontú terápiába furcsa ehet, de nem is próbálunk olyan robotkézzel dolgozni, amely pontosan lemásolja az emberi kezet. Olyan robotot tervezünk, amely képes megközelíteni néhány terápiás módszert. Videófelvételek segítségével rögzítjük az emberi mozdulatokat, majd olyan algoritmusokat tervezünk, amelyek a robot segítségével újraalkotják azokat. Egyedülálló élmény, ha egy masszázsrobot megérinti az embert. Érezned kell, hogy megértsd. A robot úgy mozog, mint egy ember, és úgy beszél, mint egy ember, azzal a különbséggel, hogy Alexnek emberfeletti memóriája van”.

– hangsúlyozta Christian Mackin

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben