Kaposvár Virágfürdő pályázat

Bajban a magyar fürdők, a SZÉP kártya módosítás tovább rontja a helyzetüket

by Kassay Tamás

A minap írtunk arról, hogy a SZÉP kártya egyenleg augusztustól élelmiszerre is elkölthető. Jeleztük, hogy ez a pénz hiányozni fog a turizmus-vendéglátásból, amely a magyar fürdőket is hátrányosan érinti. Az új rendelkezés kapcsán a Magyar Fürdőszövetség közleményt adott ki, amelyet változtatás nélkül közlünk. Drukkolunk a fürdőknek a minél stabilabb működéshez!

Miért maradtak ki ismét a fürdők az intézkedéscsomagból?

A Magyar Fürdőszövetség tagsága örömmel fogadta Gulyás Gergely miniszter úr azon bejelentését, hogy a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket léptetett életbe. Annak intézkedései általunk is üdvözlendők, a turisztikai ágazat megsegítése érdekében első lépésként számunkra is előremutatóak.

Azonban szeretnénk ismételten kihangsúlyozni, hogy a turisztikai ágazat legerősebb motorját a fürdők jelentik, hisz a magyarországi vendégéjszakák több, mint 71%-a olyan településen keletkezik, mely turisztikai szempontból releváns fürdővel rendelkezik. Ezek alapján joggal feltételezzük, hogy a fürdők biztonságos működése nem csak az ott dolgozók és a tulajdonosok (~90% önkormányzat) érdeke, hanem nemzetgazdasági érdek is. Egy fürdő bezárása, szolgáltatásainak korlátozása olyan lavinát indít el, ami a ráépülő vállalkozások (szálláshelyek, vendéglátók, kistermelők, kereskedők) ellehetetlenülését és a helyi adóbevételeken túl a központi költségvetés bevételeinek jelentős csökkenését is okozza. Ezt a dominóhatást már a pandémiás időszakokban is átélhették a piac szereplői, melynek intenzitásán a jelenlegi globális gazdasági krízis sajnos túlmutat. A vidéki Magyarország vonatkozásában a kis-közepes településeken a fürdő jelenti a legnagyobb munkáltatót, így annak stabil működése elengedhetetlen a közösség számára. A fürdők működésének fenntartása érdekében az önkormányzatok és a helyi vállalkozók akár erőn felül is hajlandóak áldozni, hisz ez jelenti az ő működésük biztosítását is.

A kormány gazdaságvédelmi intézkedései miként érintik a fürdőket:

  • a SZÉP kártya felhasználhatóságának kiterjesztése az alapvető élelmiszerekre teljesen ellentétes az eredeti szándékkal. Véleményünk szerint, a kártya eredeti céljának teljesüléséhez továbbra is a keretösszegek növelése és a kedvezményes adózás megvalósulása vezethet eredményre.
  • A villamosenergiára bevezetésre kerülő árplafon bevezetése óriási segítség a turisztikai szektor részére, de a turizmus nem kizárólag szálláshelyekből áll. Mivel a fürdők, mint legfőbb turisztikai attrakciók nem kerültek a kormányrendelet hatálya alá, így pont a turizmus motorját jelentő ágazat az, melynek működése továbbra is veszélyeztetett, tekintettel arra, hogy jelentős energia felhasználók. Továbbá a kormányrendelet sajnálatos módon az állami és önkormányzati befolyás alá eső felhasználókat is kizárja a rendelet hatályából, ezáltal a szolgáltatási piramis szinte 100%-os alapját biztosító önkormányzati tulajdonú fürdőket ismételten hátrányos helyzetbe kényszeríti, ezzel szolgáltatási és pénzügyi ellentmondást kiváltva a Fürdő-Hotel kapcsolati rendszeren keresztül realizálható eredménynövelő törekvésekkel szemben.
  • Jól látható, hogy a fürdők működését, gazdálkodási hatékonyságát a jelen rendelkezések alapvetően nem segítik, sőt a SZÉP kártya felhasználhatóságának kiterjesztésével, olyan árbevételkiesést okozhat, mely ellehetetleníti a további működést. Ezért mindenképp szükségesnek tartjuk a Magyar Fürdőszövetség javaslatainak vizsgálatát és bevezetését, hisz azzal nem csak a fürdőket, hanem a ráépülő vállalkozások túlélését – ezen keresztül több tízezer család megélhetését biztosítják.

A fürdőágazat jelenlegi legnagyobb problémáját a nyolc-tizenötszörösére emelkedő energiaárak okozzák, melyek kigazdálkodhatatlan tételeket jelentenek a fürdők számára!

Az elmaradó árbevételek kompenzálására javaslataink a következők:

  • fürdő szolgáltatások 27%-os ÁFA tartalmának 5+4%-ra csökkentése;
  • bértámogatás a Covid alatti időszak alapján;
  • energia árplafon kiterjesztése a fürdős ágazatra is; a rendelet hatályából nem
  • maradhatnak ki az önkormányzati többségi tulajdonrésszel rendelkező fürdők sem!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben