Balatonboglár uszoda bezárás rezsi Urányi János

A rezsiemelés újabb áldozata: bezár egy balatoni uszoda

by Kassay Tamás

A balatonboglári Urányi János Sport és Szabadidő Központ saját honlapján és közösségi oldalán tájékoztatta a vendégeit, hogy a magas rezsiköltségek miatt be kell zárniuk augusztus 20-tól. – szúrta ki a Termalonline.

A balatonboglári uszoda bezárása a rezsiköltségek emelkedése miatt vált szükségessé

Kedves Vendégeink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Balatonboglár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2022. augusztus 17-én hozott rendelete értelmében 2022. augusztus 20-tól az uszoda határozatlan időre zárva tart! Megértésüket tisztelettel köszönjük!

– szól a szomorú üzenet.

Balatonboglár polgármestere, Mészáros Miklós a Facebook-oldalára feltöltött videóban részletesen kifejtette, hogy a bezárás oka az elszálló rezsiköltség.

Az áramdíj a korábbi 9 millió forintról 60 millió forintra ugrott és a gáz ára is jelentősen drágult. Ezzel a két összeggel több mint 100 millió forintot kellett volna pótlólagosan az uszoda üzemeltetésére költeni Balatonbogláron.

Ezek az összegek azért megrázóak, mert egy kisméretű, mindössze 4 úszófolyosóval rendelkező, 25 méter hosszú és 11 m széles tanuszodáról beszélünk, amelynek a vízmélysége is csekély: a belépőnél 1,2 méter, az ugróköveknél 1,8 méter mély. A víz hőmérséklete sem mondható magasnak, 26-28 Celsius fok között mozog, míg az uszoda épületében a légtér hőmérséklete 27-29 fok.

A polgármester a videóban azt mondta, hogy elő tudták volna teremteni ezt az összeget az ingatlanadó 50 százalékos emelésével, azonban a képviselők úgy határoztak, hogy ezt a terhet nem terhelik az ingatlantulajdonosokra. Mészáros Miklós polgármester szerint az is probléma, hogy az uszoda építésének idején nem figyeltek az energiatakarékosságra, az épület nincs szigetelve, elavultak a kazánok és nincs napelem vagy hőszivattyú sem. Balatonboglár polgármestere szerint megoldást jelenthetne, ha az állam átvenné az Urányi Uszoda üzemeltetését.

Spabook vélemény: az átvétel nem változtatna azon a tényen, hogy az adófizetők pénzéből kellene többletköltségeket vállalnunk, és ez hosszú távon nem fenntartható struktúra. A költségeket fedező belföldi piacra lenne szüksége, amely az eddigi, reálisánl alacsonyabb rezsiárak mellett nem tudott kialakulni – kvázi illúzióban fogyasztott.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben