Pisztráng telep lett, most visszakapják a fürdőzők a 200 éves strandot

by Kassay Tamás

Az Egyesült Királyság legrégebbi szabadtéri uszodája Bath városában szeptember 10-én újra megnyitja medencéit a fürdőzők előtt, miután a mintegy 9 millió fontos (4 milliárd forintos) felújítás befejeződött.

Újranyitják a Cleveland Pools-t, Nagy-Britannia legrégibb strandfürdőjét

A Hampton Row-n található Cleveland Pools a helyi közösség új központjaként fog újraindulni, ami óriási dolog annak tudatában, hogy a helyiek 18 évig tartó kampányt folytattak a fürdő jövőjének megmentéséért és biztosításáért. – számolt be róla a Spabusiness.

A helyszín 1815-ben épült, és több mint 150 éven át népszerű szabadtéri fürdőhely volt. 1984-ben azonban határozatlan időre bezárt, mivel a közelben egy konkurens fedett uszoda nyílt.

A strandfürdő medencéit ezután pisztrángtenyésztésre használták, amíg a helyi tanács – amely a terület tulajdonosa és üzemeltetője volt – 2003-ban eladásra nem kínálta a Cleveland Pools-t.

Egy évvel később Ann Dunlop, Janice Dreisbach és Roger Houghton lakosok összefogtak, és megalakították a Cleveland Pools Trust szervezetet (CPT), hogy pénzt gyűjtsenek a létesítmény helyreállítására és újranyitására.

A CPT a következő években több mint 9 millió font (4 milliárd forint) támogatást biztosított a helyreállítás elősegítésére. Ezt az összeget a helyi lottó tőkealapja mellett kulturális és örökségvédelmi szervezetek adták össze civilek mellett.

Ez egy maratoni úszás volt, gyakran az árral szemben. […] Ez egy kihívásokkal teli, de csodálatos utazás volt, és nagyon hálásak vagyunk a közösségeink folyamatos támogatásáért. Alig várjuk, hogy hamarosan újra üdvözölhessük az úszókat, hogy élvezhessék ezt a történelmi helyet, ahogyan eredetileg is megalkották.”

– mondta Paul Simons, a CPT elnöke.

A Cleveland Pools mint közösségi tér születik újjá

A létesítmény 2 kültéri medencét, férfi és női öltözőket, meleg vizes zuhanyzókat, gyermekmedencét, egy stéget és egy kioszk előtetőt kínál majd.

Áprilistól szeptemberig a kültéri medencéket 28°C-ra melegítik, és részben a közeli folyóból származó vízenergiával fűtik. Eközben a nyíltvízi úszók az év hátralévő részében hideg vízben úszhatnak majd.

Nem lesz szükség tagságra, és az egynapos külsős vendégeket is szívesen látják, a rendszeres látogatók számára azonban opcionális havi úszóbérletet is kínálnak majd.

Bár ez olvasóinkat nagy valószínűséggel nem érinti, de a nyitás napján ingyenes lesz az úszás, viszont előfoglalás szükséges. Ha valaki mégis elmegy kipróbálni, legyen olyan kedves és küldjön Spabook-nak egy szelfit és esetleg pár sor élménybeszámolót, köszönjük!

A Cleveland Pools mostantól tagja a Historic Pools of Britain szervezetnek, és II. osztályú műemléki védettséget élvez, ami az angol törvények értelmében különleges védelmet biztosít az épületnek.

Szeretettel vár a fürdős, strandolós csoportunk!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben