Az erdélyi fürdőéletről nyílt kiállítás Bukarestben

by Kassay Tamás

Az erdélyi Sóvidék fürdőit mutatja be a bukaresti Liszt Intézet Kárpát-medencei fürdővilágot ismertető kiállítássorozata – jelentette be a szervező intézmény, amiről az MTI adott hírt.

A fürdőtörténeti kiállítássorozatot hat éve, 2019-ben indították a hegyvidéki Borszék bemutatásával, majd a Balaton-parti Fonyód (2020), a patinás bánsági Herkulesfürdő (2021), Budapest főváros műemlék fürdői (2022), valamint – Abbázia és Cirkvenica fürdőhelyekkel – Fiume tengeri kikötővárosa (2023) következett.

2024-ben a bukaresti közönség az erdélyi Sóvidék fürdőinek történetét, jellegzetességeit ismerheti meg.

A polgári fürdőkultúra meghonosodása a térségben először Korondfürdőn jelent meg, egy olyan fürdőhelyen, amely a 19. század folyamán leginkább regionális jelentőségű fürdőként működött.

Az 1910-es évekre Szovátafürdő lett Erdély egyik legjelentősebb fürdőhelye, amely később a tömegturizmus színterévé vált: heliotermikus tava, a Medve-tó világszenzáció, és ma is elsődleges emblémája a településnek.

A sóbányájáról nevezetes Parajd csak az első világháborút követően öltötte igazán fürdőhely képét – olvasható a Liszt Intézet bukaresti központjának ismertetőjében.

A Márton Zoltán Ernő, Miklós Alpár és Pál Imre gyűjteményén alapuló, Miklós Alpár kurátor által összeállított kiállítás átfogó képet nyújt a térség fürdőéletének alakulásáról a felvilágosodás korától 1989-ig: az egyes korszakok fürdőtörténeti összegzései kronologikus rendben sorakoznak, lehetőséget nyújtva az erdélyi társadalom polgárosodásának nyomon követésére.

A kiállítás létrejöttét a korondi Aragonit Múzeum, a kolozsvári Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság, Deák Csaba, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, Székelyudvarhely, Hegedűs László, a kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum, a bukaresti Nemzeti Filmművészeti Központ, a budapesti Országos Széchényi Könyvtár, Szolláth Hunor és a Tokos zenekar is forrásanyagokkal segítették.

A március 26-án nyíló újabb Kárpát-medencei fürdőtörténeti kiállítás április 16-ig látogatható a Liszt Intézet bukaresti központjának székházában.

A turizmus világának híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben