Balatonföldvár gyógyfürdő termálvíz

Európa legbiztonságosabb tava: hogyan biztosítja a rendőrség a Balaton nyugalmát?

by Kassay Tamás

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője bejelentette, hogy a rendőrség felkészül a fokozott turisztikai szezonra és a növekvő vendégszámra a Balatonon és a Velencei-tónál. Ezt a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság ülését követően, egy sajtótájékoztatón jelentette be, amelyet a Szent Miklós hajó fedélzetén tartottak Balatonfüred és Tihany között. Az eseményről az MTI számolt be.

Dékány Balázs dandártábornok Fejér, Somogy és Zala vármegyék rendőr-főkapitányainak társaságában úgy fogalmazott: a Balaton és a Velencei-tó környékének közbiztonsága évek óta kiemelkedő és a közlekedésbiztonság is jó. A rendőrségnek az idegenforgalmi szezonban arra kell készülni, hogy jelentősen megemelkedik a turisták, és a tavak környékén közlekedők száma is – mondta. Ez ad többletmunkát a rendőröknek mind a köz- mind a közlekedésbiztonság terén, és a rendezvények idején is megnövekednek feladataik.

A rendőrség számol azzal is, hogy idén nyáron a labdarúgó Európa-bajnokság valamint az Olimpia miatt több nyilvános rendezvény is várja majd a tavak környékére érkezőket – tette hozzá.

Európa legbiztonságosabb tava a Balaton

Horváth László ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője kijelentette: a Balaton Európa legbiztonságosabb tava. A 2023-as adatokat ismertetve jelezte: a Balatonon víziközlekedési baleset csak egy volt, de az sem okozott sérülést.

Vízibalesetek azonban történtek, a tavalyi szezonban kilencen fulladtak a tóba, alapvetően partmenti területeken, fürdőhelyek közelében. Az elmúlt évben a vízirendőrök 338 életmentést hajtottak végre, és nyílt vízterületen vízbefulladás nem történt – mutatott rá az ezredes.

Figyeljük a viharjelzést!

Horváth László azt tanácsolta a tóhoz érkezőknek, hogy figyeljék a vihar előrejelzéseket és a viharjelző rendszer jelzéseit, valamint legyenek tisztában az első- és másodfokú viharjelzéskor érvénybe lép szabályokkal.

A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság a turisztikai szezonban négy vármegye – Fejér, Somogy, Veszprém és Zala – közrendvédelmi, közbiztonsági és bűnügyi feladatainak koordinálása érdekében elsődlegesen a Balaton-partra, a Velencei-tó környékére, Hévíz és Zalakaros területére, valamint a kiemelt üdülőövezetek térségére koncentrál.

Az ülést követően a résztvevők a Szent Miklós hajó fedélzetéről tekintettek meg egy vízből mentési bemutatót, ahol a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai egy parttól elsodródott, vízbe esett evezőst mentettek ki a tóból.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben