Tata Fényes fürdő bio medence betemetés

Betemették a fürdő medencéjét, bio tó lehet belőle

by Kassay Tamás

Betemették a tatai Fényes Fürdő lezárt sportmedencéjét. A tervek szerint később visszabontják a medence falait, és visszaállítják az eredeti állapotokat. A jelenlegi elképzelések szerint bio-tó lesz az egykori medence helyén.

A Fényes fürdő sportmedencéjének betemetéséről a tatai képviselő-testület tavaly ősszel hozott döntést.

A munkálatok már megkezdtődtek, de a jegyző azt felfüggesztette lakossági bejelentés miatt. -értesült a Kemma.

A bejelentés alapján a Fényes Fürdő sportmedencéjének betemetése közben a földtakarás alá ipari hulladékot, bontási törmeléket, rozsdás vasanyagot, műanyag hulladékot temettek – szabálytalanul. Ezek a hulladékok veszélyeztetik az „ex lege” védett forrásokat és lápot. Kivizsgálták, hogy valóban így történt-e az eset és mi található a medencetestben. 

Tata Fényes fürdő bio medence betemetés
Kép: termalfurdo.hu

Horváth József, Tata jegyzője a januári testületi ülésen arról számolt be, hogy a medence alján annak falából letört, leomlott törmelék található, ezek nem minősülnek veszélyes hulladéknak.

A tervek szerint a későbbiekben a medencét teljesen elbontják és a területet visszaállítják az eredeti állapotának megfelelően.

A Fényes Fürdő sportmedencéjét még 2019-ben zárták le Berczelly Attila, a Városkapu Zrt vezérigazgatója döntésének nyomán, amelynek több oka volt.

A sportmedence alatt megjelenő jelentős vízhozamú forrás megemelte, megrepesztette a medencetestet, ami a beszivárgó víz miatt megnehezítette a jogszabályok szerint elvárt vízminőség és a balesetmentes üzemeltetés biztosítását. A jelentős méretű medence csempével burkolt, aminek az évről évre történő javítása vállalhatatlan anyagi terhet jelentett, és a további csempehullás balesetveszélyes volt. Illetve a medence gépészete elavult és elöregedett, a szigorodó vízminőségi követelményeket az elavult szűrőrendszer, és a műszakilag leromlott állapotú szivattyúk, és az ebből következő alacsony intenzitású szűrés nem tudta megbízhatóan produkálni. – írja a Kemma.

Mivel a medence újranyitása aránytalanul nagy költséggel járna, ezért a medence betakarása mellett döntöttek.

Új sportmedence épül, a régi helyén bio tó létesül

A tervek szerint az Amorf medencék közelében építenek majd egy új úszómedencét, a jelenlegi medencéből pedig biotavat hoznak létre. A bio tavat az alatta található forrás fogja táplálni, amelyben a területen korábban élt, élő halakat, csigákat, vízinövényeket fognak bemutatni a látogatóknak.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben