A Mosonmagyaróvári Gyógyfürdő gyógyhely minősítést kaphat, gyógyközponttá válna a fürdőváros

by Kassay Tamás

Mosonmagyaróvár városának és a Flexum Thermal & Spa fürdőkomplexumának közös szervezésében március 9-én turisztikai szakmai napot rendeztek a fogturizmus Mekkájaként is számon tartott városban. A rendezvény apropóját az adta, hogy a mosonmagyaróvári Flexum Thermal & Spa a közeljövőben megkaphatja a gyógyhely minősítést is.

Flexum Thermal és Mosonmagyaróvár turizmus szakmai nap: egészségturisztikai fejlesztések és minőségi szálláshelyek bővítése a cél

A fürdős szakma és a sajtó képviselőit a fürdő tulajdonosa, dr. Szeredi Ádám, valamint Mosonmagyaróvár polgármestere dr. Árvay István fogadta, akikkel a város turizmusának aktuális helyzetéről, jövőjének irányáról beszélgettek egy szakmai study tour keretében.

Flexum fürdő Mosonmagyaróvár szakmai nap
Dr. Árvay István polgármester és Rongits Attila fürdővezető a Városháza Dísztermében

Meghívottként megjelent a rendezvényen Juhász Szabolcs az MTÜ turizmus szakmai igazgatója, Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron vármegye elnöke, Kántás Zoltán a Sárvári gyógyfürdő igazgatója és a Magyar Fürdőszövetség elnöke, Balogh Zoltán a Leányfalui fürdő igazgatója, egyúttal a Fürdőszövetség főtitkára, Jakab Zsanett a BGYH-tól, a Dandár fürdő vezetője.

A turizmus szakmai sajtót a Termalfurdo.hu, a Turizmus.com, a Világjáró magazin mellett a Spabook.net képviselte.

Az esemény során a résztvevők megtekintették a mosonmagyaróvári Flexum fürdőt, valamint megismerkedtek a város történelmével, majd rövid séta után a Városháza Dísztermében fogadta a résztvevőket a város polgármestere, dr. Árvay István.

Mosonmagyaróvár gyógyhely minősítést kaphat

A Város és a Gyógyfürdő az elmúlt évben együtt kezdeményezte a gyógyhellyé minősítési eljárás megindítását. Az egyéves akkreditációs folyamat alatt. minden évszakban mérik a zaj erősségét, a légszennyezettséget és számos más tényezőt, amely alapján, várhatóan az év végén eldől, hogy megkaphatja-e a gyógyhely minősítést az a 4,5 hektáros terület, amelyen a gyógyfürdő, a gyógyászati központ, három szálloda és egy kemping is található. A tulajdonos ezzel együtt szeretné a Thermal Hotelt gyógyszállóvá alakítani, amely így a balneoterápiás kezelésekre alapozottan teljes körű szolgáltatást tud majd nyújtani a vendégeknek.

2022-ben Szentes és Hajdúböszörmény kapott gyógyhely minősítést, velük együtt összesen 42 gyógyhely van Magyarországon.

Több 4 csillagos, magas minőségű hotel kell Mosonmagyaróvár szálláskínálatába

A város turizmusának fejlődését jelenleg a szállások mennyisége, illetve a szálláshelyek minősége erősen behatárolja, amellett, hogy magát a várost mint úti célt fejleszteni kell annak érdekében, hogy a rendkívül nagy forgalmú tranzitfolyosó vonzáskörzetén a turisták ne csak átutazzanak, hanem meg is álljanak. Ha pedig megállnak, akkor feltétlenül szükség lenne legalább még egy 4 csillagos besorolású, nagyjából 80-100 szobás szállodára is, lehetőség szerint közvetlenül a fürdőhöz kapcsolódó kialakítással, ugyanis a vendégek igénye egyértelműen ebbe az irányba mutat. A szándék megvan rá, ennek szükségességét a város és a piaci szereplők is érzékelik, de a sok milliárd forintos beruházáshoz egyelőre még várni kell a csillagok megfelelő együtt állására. Talán már nem nagyon sokáig!

A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat fenntart egy megfelelő területet egy jövőbeli szállodafejlesztés céljára.

A szakmai napon elhangzott, hogy a legnagyobb kihívást a rezsiköltségek kitermelése jelenti. Ezzel kapcsolatban a fürdős ágazat jelezte a nehézségeket a kormányzat felé, és reményüket fejezték ki, hogy érkezik még valamilyen központi segítség a fürdőket kiemelten sújtó helyzetben. A szakemberek egyetértettek abban, hogy a magyarországi turizmus esszenciális vonzerejét a fürdők jelentik. Ahol van fürdő, van turizmus, ahol a fürdő bármi okból bezár, az végzetes hatással van a közelébe települt vállalkozások, szálláshelyek működésére is. Indokoltnak tűnik hát, hogy a fürdők működése sehol ne kerüljön veszélybe.

A szakmai napon méltatták továbbá a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) munkáját, amely az elképesztően nehéz körülmények között a differenciált árazás bevezetésével jó ütemben lépett a keresleti piacon, és megmentette az előző évet. Mint emlékezetes, a BGYH úgy döntött, hogy az elsősorban külföldi turisták által látogatott fürdők jegyárait dinamikusabban emeli, míg a hazai lakosság által látogatott fürdőkben inflációval, vagy az el nem érő mértékben változtattak csak a belépők árain. A külföldi turisták megjelenésével így a gazdasági fenntarthatóság megteremtődött, bár ehhez az energetikai akcióterv végrehajtására is szükség volt, amivel a rezsi költségek elszállásán tudtak tompítani.

A Palatinus fürdőn a téli szezonban kialakított attrakció, a Lumina park jelentős sikere inspirációként hangzott el a szakmai beszélgetés során, amelyből a Flexum Thermal is meríteni tud a közelmúltban a tulajdonukba került 1 hektáros zöldterület hasznosítását tekintve.

A Flexum Thermal & Spa igazgatója, Rongits Attila örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy kötetlen szakmai beszélgetés alakult ki, amiből sokat lehetett tanulni és ahonnan valamennyi résztvevőnek előre lehet tekinteni.

Kistérségi egészségmegőrző program Mosonmagyaróvár és a Flexum Thermal, valamint a környező falvak együttműködésében

Flexum fürdő Mosonmagyaróvár szakmai nap

Kutatást indítottak annak kiderítésére, hogy az idősebb generáció tagjai, akik sok esetben kedvezményes áron vehetik igénybe a mosomnagyaróvári gyógyfürdő szolgáltatásait, vajon miért nem járnak akkora számban, mint arra számítani lehetne. A kutatásból az derült ki, hogy a közvetlen eljutás jelenti a fő problémát. Ennek nyomán beindították a kistérségi egészségmegőrző programot a környékbeli falvak önkormányzataival együttműködve. Ennek keretében falubuszokkal szállítják az idős, sok esetben mozgásukban korlátozott embereket a fürdőbe és a kedvezményekkel igénybe vehető kezelések végén onnan haza, egészen a házuk kapujáig.

Nem támogatást, hanem egészséget adunk.

A szakemberek a minőségi vendéglátás helyi zászlóshajójában, a Malom Caféban ebédeltek. A hely tulajdonosa elmondta, hogy számára egyfajta misszió a hely üzemeltetése, mert fontosnak tartja, hogy magas minőséget képviselő vendéglátással szolgálhassa ki a városba érkező vendégek igényeit.

Mosonmagyaróvár a hidak városa, 1 főre több híd jut, mint Amszterdamban

Flexum fürdő Mosonmagyaróvár szakmai nap

Számszakilag ezt az információt nem ellenőriztük, vélhetően inkább városi legendáról beszélünk, de jól szemlélteti azt, hogy a kanyargó Lajta mentén elterülő kisváros számos kis hídnak ad otthont, amelyeken élmén átgyalogolni, fényképezni, nézni a kanyargó vizet.

Mosonmagyaróváron sok mindent hívnak Flexum-nak, ami a latin ad Flexum szóból ered, amelynek jelentése: a kanyar mentén.

Flexum fürdő Mosonmagyaróvár szakmai nap

A 74 fokos termálvíz 1966. február 24-én tört fel, azóta is ez a kút látja el a fürdőt. A halogénionokban gazdag, alkálihidrogén-karbonátos víz elsősorban mozgásszervi, reumatikus betegségek kezelésére hatásos. 1966-ban 1,6 km hosszú csővezetéket építettek ki, amely a város másik részén található reumatológiai intézetbe vezetett és ott kádfürdő formájában adott vizet a paciensek számára. Az akkori vizsgálatok egyértelmű javulást mutattak ki az ott kezelt betegeknél, így még abban az évben gyógyvízzé nyilvánították.

1969. május 8-án nyitott meg a fürdő, előszőr még csupán 2 darab vese alakú medencével. A mosonmagyaróvári fürdő amolyan városi közfürdő jelleggel fejlődött évtizedeken át, a gyógyászat nem volt központi elem, mivel a gyógyvizet bevezették a kórházba is és ott folytak a balneológiai kezelések. A 1999-ben végül áthelyezték a gyógyászati részleget a fürdőbe, most 24. éve teljes egészében ott található meg ez a szolgáltatás. A Flexum jelenleg fizioterápiás és wellness szolgáltatásokat is kínál.

12 masszőr, gyógytornász, fizikoterápiás dolgozó 30.000 kezelést végez évente, a fürdőt összesen 250.000 vendég látogatja. A Flexum Thermal & Spa vendégeinek 70%-a külföldi, többnyire Csehországból érkeznek. . A legtöbben a Thermal Hotelben, az Aqua Hotelben vagy a négycsillagos Aquasol Resort szállodában éjszakáznak, de vannak, akik a fürdőhöz kapcsolódó kempingben szállnak meg lakóautókkal. A látogatók 30%-át teszik ki csak magyarok, 10% képviseli a helyi és környékbeli lakosokat, 20% az ország más részeiből érkező turista.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben