gyógyvizek kezelése új rendelet alapján

Új szabályok vonatkoznak a termál- és élményfürdőkre

by Polisor Bettina

Megjelent a Magyar Közlöny legújabb száma, melyben megtalálható az új, közhasznú fürdők létesítéséről és üzemeltetéséről szóló 510/2023. Korm. rendelet, valamint a gyógyhelyekről szóló 509/2023. Korm. rendelet, és a december elsején hatályba lépő minimálbérről szóló 508/2023  Korm. rendelet is, ami a fürdők dolgozóinak többséget érinti.

Az új szabályok lehetővé teszik a gyógyvizek kezelését olyan módszerekkel, amelyek a gyógyhatást nem károsítják

Magyarország turisztikai húzótermékei a termál- és az élményfürdők, ezért a szabályozásukra vonatkozó, most megjelent új rendelet modern szemléletben közelíti meg a fürdők üzemeltetését, létesítését, és hozzájárul a versenyképességük növeléséhez – írja az MTI Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmus szakmai igazgatója által elmondottakra hivatkozva. 

Juhász Szabolcs kiemelte, Magyarország vidéki vendégéjszakáinak csaknem kétharmada olyan településen – egyebek mellett Hévíz, Hajdúszoboszló, Bükfürdő, Sárvár, Gyula – realizálódik, ahol meghatározó kínálati elem a fürdő, gyógyfürdő. Arra is kitért, hogy tízből nyolc külföldi vendég valamilyen fürdőélményért keresi fel Magyarországot, így a turizmuson belül meghatározó termék az egészségturizmus és az erre épülő fürdőkultúra, aminek továbbgyűrűző hatása, hogy nemcsak az adott fürdőben keletkeznek a bevételek, hanem az adott településen, illetve térségben is. Ezért – mint mondta – ez egy kiemelt terület, és ennek megfelelően kellett a csaknem 30 éves háttérszabályozást is megújítani.

gyógyvizek kezelése új rendelet alapján
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) vízhigiénés szakértője ismertette, hogy az új rendelet milyen lehetőségeket biztosít a gyógyvizek kezelésére azok gyógyhatásának veszélyeztetése nélkül: annak érdekében, hogy megkülönböztessék a kezeletlen és a kezelt, de továbbra is gyógyhatású vizeket, utóbbiakra bevezette a rendelet a gyógyhatású víz fogalmát.

Vargha Márta ezen kívül megjegyezte, hogy az új rendelet értelmében változnak a balesetvédelmi és a vízminőségi követelmények is, és bár radikális változás nem lesz, a rendelet mégis nagyobb biztonságot garantálnak a fürdőzők számára.

Az új rendelet arányosítva vezet be követelményeket az egészen kicsi, néhány ember által látogatott fürdőkre és a hatalmas fürdőkomplexumokra a kockázattal arányosan a fürdőzők egészsége, biztonsága érdekében.

Érdekelnek a gyógyfürdős témák? Akkor ajánlom figyelmedbe a Fürdők, Gyógyfürdők csoportot. Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához, és ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt a Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben